08 / 05 / 2024

Çemberlitaş Sütunu restore edildi!

Çemberlitaş Sütunu restore edildi!

Çemberlitaş Sütunu'nda yaklaşık 6 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlandı



İstanbul'un önemli tarihi eserlerinden Çemberlitaş Sütunu'nda yaklaşık 6 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlandı. 36 metre uzunluğundaki sütunda 2003'te iskele kurularak kirli yüzey arındırıldı ve çimento bazlı dolguların bir kısmı mekanik olarak temizlendi. Daha sonra mermer başlık temizlendi, porfir kaidede kılcal enjeksiyon ve çatlakların dolgusu yapıldı, orijinal çemberler temizlendi ve paslanmaya karşı işlemleri yapılarak yerlerine monte edildi. Restorasyon 1 milyon 300 bin TL'ye mal oldu.
Sabah


Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Çemberlitaş 6 yıl aradan sonra gün ışığında

İstanbul'daki önemli tarihi eserlerden 36 metre uzunluğundaki Çemberlitaş Sütunu'nda yaklaşık altı yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Sütunun, ultrasonik jeoradar sistemi kullanılarak üç boyutlu çatlak haritaları çıkarıldı. Mermer başlık temizlendi, porfir kaidede kılcal enjeksiyon ve çatlakların dolgusu yapıldı, orijinal çemberler mekanik olarak temizlendi ve paslanmaya karşı işlemleri yapılarak yerlerine monte edildi. Çemberlitaş'ın orijinal kısmını oluşturan porfir taşı Muğla'dan, sütunun alt tarafında Osmanlı döneminde yapılan eklenti olan küfeki taşı Pınarhisar'dan temin edildi. Restorasyon çalışmaları için yaklaşık 1 milyon 300 bin TL harcandı.

Roma'dan getirildi

İmparator I. Konstantin onuruna MS 330 yıllarında İstanbul'un yedi tepesinden biri olan ve şu anki adıyla Çemberlitaş olarak bilinen semtteki tepeye dikilen sütun, her biri üç ton ağırlığında ve üç metre çapında olan bileziklerle birbirine bağlanmış toplam sekiz adet sütun ve bir kaidenin üst üste konulmasından oluşuyor. Bizans İmparatoru, uzunluğu o dönemde 57 metre olan bu sütunu Roma'da Apollon Tapınağı'ndan söktürmüştü.
Hürriyet


1.5 milyona kendini gösterdi

İstanbul'daki en önemli tarihi eserlerden biri olan Çemberlitaş Sütunu'nda yaklaşık 6 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları sona erdi. Tarihi sütunun restorasyon çalışmaları için yaklaşık 1 milyon 300 bin TL harcandı.
Takvim


Geri Dön