29 / 03 / 2024

Çemberlitaş'a gecekondu muamelesi

Çemberlitaş'a gecekondu muamelesi

Yıllardır restore edilen Çemberlitaş'ın 2010'a yetişeceği açıklandı



Restore sırasında, geçmiş onarımların, tuzlu deniz kumu ve çimentoyla yapıldığı da ortaya çıktı. En değerli tarihi eserlerimizden biri olan Çemberlitaş Sütunu'nun restorasyon çalışmaları, aradan geçen 6 yıla rağmen bir türlü bitirilemedi. Yılan hikayesine dönen onarım çalışmaları sürerken, geçmiş yıllarda tarihi sütuna gösterilen vefasızlık da isyan ettirdi. Çemberlitaş Sütunu,bin 700 yıllık tarihi boyunca birçok yangın ve deprem atlattı.

KİMSE İLGİLENMEDİ
Bizans döneminde de Osmanlı İmparatorluğu döneminde de deprem ve yangınlar sonucu hasar gören bölümler, çember bileziklerle ayakta tutulmaya çalışıldı. Ancak Miladi 325-328 yılları arasında İmparator I.Constantin tarafından dikilen Çemberlitaş Sütunu, son 32 yılda kelimenin tam anlamıyla kaderine terk edildi.Yıllardır hiçbir bakım ve onarımdan geçmeyen sütunda, bu ilgisizlik sonucu parçalanma ve büyük oranda çatlaklar oluşmaya başladı. Sütunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlaşılınca da onarım çalışmaları start aldı.

Büyük Hata Yapıldı
Ancak bu çalışmalar da, onarımın son derece bilinçsizce ve gelişigüzel yapıldığını ortaya koydu. Bakımsızlık sonucu tarihi sütunun yıkılma riski ile karşı karşıya olduğu anlaşılınca 1955 ve 1972 yılları arasında sütunu onarmak için yetkililer kolları sıvadı. Ancak binlerce yıllık tarihi geçmişi olan esere kelimenin tam anlamıyla 'gecekondu muamelesi' yapıldı ve onarımda büyük hatalar yapıldı.

Günden Güne Çatladı
Sütunun gövde çatlakları ve kırılıp dökülen porfir taşı silmeleri, özel dolgu malzemeleriyle doldurulması gerekirken, siyah çimentolu deniz kumu ve blok tuğla dolgulu harçla dolduruldu. Harcın su tutma özelliğinin bulunması nedeniyle de sütun yıllar geçtikçe yıpranmaya başladı. Yapılan büyük hata sonucunda sütundaki çatlakların oranı da günden güne arttı. Yanıbaşından geçen tramvayın da büyük zarar verdiği Çemberlitaş Sütunu'nun,restorasyon çalışmalarının ardından 2010 yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.

Çemberlitaş Sütunu'nun restorasyon çalışmalarını sürdüren firmanın sahibi Yusuf Akyıldız, çalışmaların 2010 yılından önce tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi. Restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirten Akyıldız, şöyle konuştu:

'Restorasyon çalışmalarını Anıtlar Kurulu'nun denetiminde sürdürüyoruz. Danışman hocalarımız Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Doç. Dr. Ahmet Güleç ve Prof. Dr. Feridun Çiğili. Çalışmalarımız taşın yüzeyinde . Yeraltında herhangi bir çalışmamız yok.Torbalara doldurduğumuz hafriyat, çemberlitaş'ın orjinal tozu. Onu da restorasyon çalışmalarında kullanacağız. Restorasyon çalışması çok özel ve büyük incelik gerektiriyor. Hocalarımız büyük bir titizlikle he rişlemin analizini yapıyor, testler gerçekleştiriyor. En küçük taşı bile hocalarımızın onayı olmadan yerine koyamayız. Çemberlitaş'ın eksik bölümleri için Mısır, İran ve Suriye'den taşlar getirdik.'
Gazete Habertürk


Geri Dön