26 / 04 / 2024

Cementir Holding, Kula'ya tesis kurdu!

Cementir Holding, Kula'ya tesis kurdu!

Çimentaş'ın sahibi İtalyan Cementir Holding, Kula'ya Entegre Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi kurdu



Çimentaş'ın sahibi İtalyan Cementir Holding, Kula'ya 20 milyon euro yatırımla Ege Bölgesi Entegre Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi'ni kurdu. Devlet Bakını ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı törenle açılan tesis, yıllık 80 bin ton atık işlemesi ve geri dönüşümü gerçekleştirecek. Çimentaş Grubu'nun atık yönetim ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketi Recydia A.Ş'ye bağlı olarak Süreko tarafından kurulan tesise, 2012 yılına kadar 40 milyon euro yatırım yapılacak.

Kula tesislerin açılışına Bakan Arınç ile birlikte Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Manisa Milletvekili ve AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ile Cementır Holding ve Çimentaş Grubu üst düzey yöneticileri katıldı. Açılışta konuşan Arınç, İtalya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığına dikkat çekerek, bu yatırım da sürekli artan ilişkilerin bir sonucu olduğunu söyledi.

Arınç, "İki ülke arasındaki ilişkiler ilerleyecek, gelişecek. Bu tesislerin çok daha büyük örnekleri yapılacak. 15-20 milyon euroluk güzel bir tesisi kazandırdılar. Çevre güvenliği açısından geri dönüşümün, katı atık tesislerinin önemini biliyoruz. Çünkü insan her şeyin merkezinde. İnsanı ve çevreyi korumak hepimizin görevi. Bu tür tesislerin yaygınlaşmasında büyük ihtiyaç var. Türkiye olarak henüz bu teknolojide yeniyiz. Bunları yapma gücümüz mevcut değil. Yabancı yatırımla bu tesisin kazandırılması çok önemli" diye konuştu.

"TEŞVİK EDİYORUZ"
Kula'daki tesisin atık tesisi olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade eden Arınç, "Buranın atık tesisi olduğunu söylemek için bin şahit lazım. En üstün teknolojiyi kullanarak bunu çalıştıracaklar. Bütün belediyelerin sanayinin ihtiyacı var. Bizim bu tür yabancı yatırımlara çok büyük ihtiyacımız var. Yabancı yatırımcıları teşvik ederek daha iyi yatırım yapma konusunda destek veriyoruz" ifadesinde bulundu. İtalya'nın Türkiye'nin çok büyük destekçisi olduğunu dile getiren Arınç, Avrupa Birliği konusunda İtalya'nın hem muhalefet hem de iktidarı ile her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu bildirdi.

İki ülke arısında geçmişe göre ticaret hacminin 7.5 milyar dolardan 15 milyar dolar seviyelerine geldiğinin altını çizen Arınç, "Bu tür yatırımların güçlenmesi için her zaman işbirliği yapacağız. Türkiye ve İtalya, Akdeniz'in iki güzel ülkesi. Biz Akdeniz'in müşterek karakterini, çalışkanlığını, gayretini taşıyoruz. İnanıyorum ki İtalya ile olan ilişkilerimiz bundan sonra çok daha iyi olacaktır" şeklinde konuştu.

DİNAMİK NÜFUS
Cementir Grubu'nun bugüne kadar Türkiye'de yaptığı yatırımların 500 milyon euroyu aştığına işaret eden Cementir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Caltagirone, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu sebebiyle gelecekte ekonomik büyüme vaat ettiğini belirtti.

2001 yılında Çimentaş'ı aldıktan sonra 2005 yılında Trakya, 2006 yılında Elazığ ile yola devam ettiklerini açıklayan Caltagırone, "Türkiye, krizlere rağmen 10 yıldır büyümesini sürdürüyor. Biz de bu nedenle yatırımlara devam ediyoruz. 2008 yılında atık yönetimi ve yenilenebilir enerji sektörüne girmek amacıyla Çimentaş bünyesinde Recydia şirketini kurduk. 2010-2012 dönemi için 60 milyon euro yatırım yapacağız. İlk etapta 20 milyon euroluk bu yatırımı gerçekleştirdik. Bundan sonra da bu tür yatırımların daha çazip hale getirilmesini istiyoruz. Önümüzdeki 3-5 yıl içersinde evsel katı atıklar ve arıtma çamuru sektöründe yatırım gerçekleştireceğiz" dedi.

Çimentaş Grup Genel İlişkiler Koordinatörü ve Recydia Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Güçlü ise, Çimentaş'ın 60'ıncı kuruluş yıldönümünü kutladıkları kaydederek, "Sanayi sektöründeki tecrübemizi Türkiye'nin geleceği bakımından çok önemli gördüğümüz yeni bir sektörü taşımaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Konuşmalırın ardından Bakan Arınç ve tesisin kurulmasına katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verilirken, açılış kurdelesi kesildi.

Süreko Kula Tesisleri
Yıllık 80 bin ton atık işleme ve geri dönüşüm kapasitesine sahip olan tesisin 100 bin tonluk düzenli depolama sahası bulunuyor. Kula ve  Ankara  tesislerinde halen 100 kişi çalışırken Türkiye'nin farklı noktalarında çalışacak yatırımlarla sayının 300'e çıkartılması hedefleniyor. Sanayi sektöründe güvenilir ve kontrollü atık yönetim faaliyetleri yapacak olan tesis için 2012 yılı sonuna kadar 60 milyon euro yatırım gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Tesis, sanayi tesisleri ile belediyelere hizmet verecek. Ayrıca İzmir, Manisa, Denizli ve Uşak'a hizmet verecek.

Hayırseverden dev yatırım

Kulalı işadamı Hakkı Celal Keleşoğlu'nun, ailesi adına yaptıracağı 14 derslikli Bekir-Sacide Keleşoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi, 200 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdu ve 12 derslikli Sacide-Filiz Kız Meslek Lisesi'nin temeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından törenle atıldı. Bekir Sacide Keleşoğlu Vakfı Aşevi'nin de açılışı yapıldı. Hayırsever Hakkı Keleşoğlu törende yaptığı konuşmada, 17 yıl AP ile 6 yıl DYP ilçe başkanlığı, 25 yıl il genel meclisi üyeliği yapan merhum babası Bekir Keleşoğlu, annesi Sacide ve kız kardeşi Filiz Keleşoğlu'nun isimlerini 2.5 milyon liraya malolacak eğitim kurumlarında ve yaklaşık 500 bin liraya malolan Bekir-Sacide Keleşoğlu Vakfı Aşevi'nde yaşatmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Öte yandan Manisa'da temeli 1998'de atılan toplam 400 yatak kapasiteli Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi'nin B Blok ve acil servisinin açılışı da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapıldı. 60 milyon liraya mal olan hastanenin 220 yatağı hizmete alındı.
YeniAsır/Murat Şahin

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çimentaş Grubu atık yönetimine de adım attı
Kuruluşunun 60'ıncı yılını kutlayan Çimentaş Grubu atık yönetim sektörüne de adım attı. Çimentaş grubunun atık yönetim ve yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketi Recydia AŞ'ye bağlı Süreko AŞ, Manisa'nın Kula ilçesinde Ege Bölgesi Endüstriyel Atık Geri Kazanımı ve Bertaraf Tesisi'ni hayata geçirdi. Açılışını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı tesis yıllık 80 bin ton atık işleme ve geri dönüşüm kapasitesine sahip. Tesisin, aynı zamanda 100 bin tonluk düzenli depolama sahası bulunuyor. Hizmete giren tesisin yüzde 30'luk hissesinin Manisalı iş adamı Eyüp Kaya'ya ait olduğu belirtildi. Açılışta konuşan İtalya Cementir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Caltagirone, grubun Türkiye'deki yatırımlarının 2001'de Çimentaş'ın alınmasıyla başladığını hatırlattı. Kula'daki entegre atık tesisi yatırımlarının ikinci fazı olarak gördüklerini belirten Caltagirone, grubun atık yönetimi sektöründe 2010-2012 yılları arasında 60 milyon euroluk yatırım öngördüğünü, bunun 20 milyon euroluk kısmının gerçekleştirildiğini bildirdi. Çimentaş Grup Genel Koordinatörü Mustafa Güçlü de tecrübelerini yeni bir sektöre taşımaktan mutluluk duyduklarını aktardı.
Sabah

İtalyanlar Kula’ya 20 milyon Euro yatırdı ‘sanayinin çöpçüsü’ oldu

İzmir merkezli Çimentaş’ı aldıktan sonra 2001 krizinden bugüne 500 milyon Euro’dan fazla yatırım yapan İtalyan Cementir Holding, yerli ortak Eyüp Kaya’yla birlikte Kula’da 20 milyon Euro’ya “Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi” kurdu. Cementir Holding Başkanı Francesco Caltagirone Jr., “Yatırımımız iki yıl içinde 60 milyon Euro’ya çıkacak” dedi.

2001 krizi sırasında Çimentaş’ı satın alarak Türkiye’ye giren, bugüne kadarki yatırımları 500 milyon Euro’yu aşan İtalyan çimento devi Cementir, Manisa’nın Kula ilçesinde 20 milyon Euro’yla “sanayinin çöpçülüğü”ne soyundu. Çoğunluk hisseleri Çimentaş Grubu’a ait Süreko Atık Yönetimi A.Ş.’nin Ege Bölgesi Entegre Endüstriyel Atık Geri Kazanımı ve Bertaraf Tesisi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle resmen devreye girdi. 100 bin tonluk düzenli depolama kapasitesi bulunan tesis, yılda 80 bin ton sanayi atığını geri dönüşüm ve bertaraf işlemi gerçekleştirecek.

40 milyon Euro daha
Cementir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Caltagirone Jr., önümüzdeki 2 yıl içinde 40 milyon Euro’luk yatırım daha hedeflenen Ege Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Mertaraf Tesisi, ilk aşamada 102 kişiye istihdam kapısı açtığını belirtti. Caltagirone, şöyle konuştu: “Grubumuz bu sektöre ciddi boyutlarda yatırım yapmayı planlıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde 40 milyon Euro’luk yatırımın da eklenmesiyle, tesiste istihdam 300’e yükseltecek.”

Sırada evsel atık var
Francesco Caltagirone Jr., Kula’daki tesiste endüstriyel atık bertarafıyla yetinmeyeceklerini vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Önümüzdeki 3-5 yıl içinde Türkiye’deki yatırımlarımıza evsel katı atık ve arıtma çamuru sektörünü de ekleyeceği. Bu büyük ülkenin sürdürülebilir gelişimi açısından stratejik önemi olan bu yeni sektör için grubumuz tecrübesi ve finansal gücüyle her türlü katkıyı yapmaya hazır.”

Ar-Ge de kurulacak
Süreko Atık Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Malara da, tesiste “mekanik biyolojik işlemler”, “sıfıra yakın emisyonlu kermal işlemler” ve “ileri mühendislik çürütme prosesleri” gibi teknolojilerin seçildiğini ifade ederek, şunları anlattı: “İleri teknolojilere sahip mühendislik firmaları ve tedarikçilerle stratejik ortaklıklar kurduk. Bu ileri teknolojilerin 24 ay içinde Türkiye’de üretilmesini planladık. Yerli üreticileri seçmeye başladık. Kula’da ayrıca bir Ar-Ge tesisi de kuracağız.”

Bireysel güçle başladım
Süreko Atık Yönetimi A.Ş.’nin kurucu ortağı Eyüp Kaya, tesis için 2006 yılında çalışmalara başladığını kaydederek, şunları söyledi: “Bireysel gücümle bir yere kadar getirebildiğim projemi Çimentaş’ın sahibi Cementir Holding’le birlikte gerçekleştirme yolunu seçtim. Kula’da yeni bir istihdam alanı açabildiğim için mutluyum.”

İtalya bizi destekliyor

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “İtalyan Cementir Holding’in Kula’ya 20 milyon Euro yatırım yapması, bunu 60 milyon Euro’ya yükseltmeyi planlaması bizim için çok önemli. Zaten İtalyanlar bizi AB yolunda da çok destekliyor. Aramızdaki ticaret hacmi de yükseliyor” dedi.

Türkiye, ekonomik krizden sıyrıldı

İTALYAN Caltagirone Grubu’na bağlı Cementir Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Caltagirone Jr., Türkiye ekonomisiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, yükseliş içinde olan, genç ve dinamik nüfusu sebebiyle gelecekte de ekonomik büyüme vaadeden bir ülkedir. Bu sebeple, Türkiye’deki yatırım işlemlerimizi, Türkiye’nin krizde olduğu dönemlere gelmesine rağmen devam ettirdik. Bu adımlarımız bizi Türkiye’deki önde gelen uluslararası oyuncular arasına oturttu. Cementir, 2008’in ikinci yarısında dünyayı vuran ekonomik krizden sıyrılmayı başaran ülkeler arasındaki Türkiye’nin büyümesine inanıyor.”

Yeni yasa ve mevzuat ödünsüz uygulanmalı

FRANCESCO Caltagrione, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ni (AB) uyum çabaları çerçevesinde önemli atılımlar gerçekleştirdiğini, yeni çevre mevzuatlarını devreye soktuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Şimdi, sürdürülebilir ve etkili atık yönetimi için gerekli olan ve yüksek sermayeli yatırım gerektiren birinci sınıf son teknolojiye sahip yatırımları cezbedecek koşulların oluşturulması için yeni yasa ve mevzuatların ödünsüz, sıkı biçimde uygulanması kritik önem taşıyor. Türkiye’nin önümüzdeki 5-7 yıl içinde yasal düzenlemeler, altyapı yatırımları ve uygulamalarla AB ile arasındaki boşluğu kapatacağına, birçok ülkeden daha iyi sonuçlar ilde edeceğine inanıyoruz.”

Çimento sektöründe 3’üncü büyük oyuncu

ÇİMENTAŞ Grubu Genel Koordinatörü ve Süreko A.Ş.’nin bağlı bulunduğu Recydia’nın Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Güçlü, şöyle konuştu: “Çimentaş, ülkemizin farklı köşelerinde bulunan 4 entegre tesisi ile Türkiye çimento sektörünün 3’üncü büyük oyuncusu durumunda. 2006’dan itibaren çimento fırınlarında kullanılan kömüre alternatif yakıt olarak atık kullanımına başladık. Atık kalitesinde istenen standardın sağlanamaması nedeniyle 2008 sonunda atık yönetim işine doğrudan girdik. 2008’de yaşanan global kriz koşullarına rağmen alınan bu kararın isabetli sonuçlar vereceğine inanıyoruz.”
Hürriyet


Geri Dön