26 / 04 / 2024

Çeşme'de kaçak yapılara koruma planı!

Çeşme'de kaçak yapılara koruma planı!

Çeşme Kalesi, kilise, kervansaray gibi çok sayıda tarihi ve kültürel değerin olduğu alanda bundan sonra geleneksel dokunun yapısını bozacak kaçak yapılaşmaya geçit verilmeyecek.



Çeşme'yi yakından ilgilendiren koruma planlarıyla ilgili hazırlıklar tamamlandı. Binlerce yıllık geçmişe sahip ilçede mevcut tarihi dokunun korunması amacıyla özel önlemlere giden  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, kentsel, doğal ve tarihi SİT alanlarının da dahil olduğu 26.8 hektarlık alanı kapsayan özel plan hazırladı. Anıtlar Kurulu'ndan nihai onayı alan Çeşme Kalesi ve merkezdeki SİT alanlarını kapsayan koruma amaçlı imar planları askıya çıktı. 



"Kaçak" önlenecek Ege Postasından Erman Şentürk'ün haberine göre, Çeşme'de kaçak yapılaşma çilesinin önüne geçecek imar planlarıyla ilgili süreç nihayet tamamlandı. Özellikle ilçenin ekonomik hayatına büyük bir canlılık getiren Yat Limam'nm hizmete girmesi ile adeta yatırımcıların gözdesi haline gelen ilçe merkezinde kontrolsüz yapılaşmanın önüne geçmek için kolları sıvayan yerel yönetim, Anıtlar Kurulu ile yürütülen ortak çalışma sonrasında koruma planlarını hazırlayarak askıya çıkardı. Yeni planlarda tarihi yapılarla konut ve ticaret alanlarının iç içe geçtiği Çeşme Kalesi ve çevresinde yaşanan karmaşanın önüne geçilmesi hedeflenirken, yapılaşma da belli şartlara bağlandı. 



Tek tip mimari şartı Çok sayıda tescilli yapının yer aldığı alanla ilgili uygulamaya konan yeni planla birlikte, bundan sonra bölgenin mimarisine aykırı, târihi doku ile örtüşmeyen ve kaçak yapılara yasal olarak da geçit verilmeyecek. Buna göre, yapılarda ve ticari konutlara tarihi yapıya uygun olma şartı aranacak ve ağırlıklı olarak konutlara ve ticari yapılara "tek tip mimari" şartı getirilecek. 



Milliyet Ege


Geri Dön