20 / 04 / 2024

Cevdet Caner'in evi 20 milyon sterlinden satışa çıkarılacak

Cevdet Caner'in evi 20 milyon sterlinden satışa çıkarılacak

İngiltere'de Steven Swinford bankasının el koyduğu en pahalı evin bir Türk'e ait olduğu ortaya çıktı



İngiliz gazeteleri, İngiltere'nin en büyük ev haczi olarak tarihe geçen ve 20 milyon sterlinden satışa çıkarılacak Londra'daki evin sahibinin emlak kralı Türk göçmen olan Cevdet Caner olduğunu yazdı. Caner'in kariyerini "satın al-kirala pazarı"nın yükselişte olduğu yıllarda oluşturduğuna işaret eden İngiliz basını, işadamının bu yolla "hatırı sayılır bir servet" sahibi olduğunu, emlak piyasasındaki çöküşün ardından şirketinin zor duruma düşmesi yüzünden bankaların borçlarına karşılık bu eve el koyma çabasına girdiklerini bildirdi.

Geçen hafta davaya bakan mahkemenin haciz işlemleri için görev kararı çıkarttığı, Caner'in Londra'nın en lüks semti Mayfair'deki Charles Caddesi'nde bulunan 6 katlı evinin, emlakçı Hampton International ve Sotheby's müzayede kuruluşunun ortaklığıyla 20 milyon sterlinden satışa çıkartılacağı belirtildi.

Bir dönem 30 bin emlakın sahibi olan Caner'in geçen yıl Ağustos ayında iflas etmesinden sonra, Aralık 2008'de değişik bankalara olan 1,2 milyar sterlin tutarındaki borcunun idaresi için kayyum atandığı kaydedildi.
İngiliz basınına açıklama yapan Caner ise, daha önce iki kez satışa çıkartılan evin tutsat (mortgage) borcunu sıfırlamak için bankaya başvurduğunu, ancak bankanın bu teklifi kabul etmek istemediğini ifade etti. Evin tutsat kredisini veren finans kuruluşu Investec ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Kendisini zor duruma sokanın bankanın talepleri olduğunu da öne süren Caner, mahkeme yoluyla mücadelesini sürdüreceğini ve adını temizledikten sonra da emlak alanındaki yatırımlarına döneceğini kaydetti. Caner, "Özellikle Alman emlak piyasası son derece ilgi çekici görünüyor. Bu nedenle hatalı tarafın ben olmadığımı, benim haklı taraf olduğumu kanıtlamam gerekiyor" dedi. Caner, iflasına yol açan finansal sıkıntılara kendisine borç veren bankaların tutumunun yol açtığını, kendisinin süreç boyunca hiçbir hata yapmadığını savundu. Londra'da 20 milyon sterlinden satışa çıkarılacak bu evden önce İngiltere'de haciz yoluyla satılan en pahalı ev Londra'nın Holland Park bölgesindeki 11 milyon sterlinlik bir evdi. Genç Türk işadamının haciz yoluyla satışa çıkartılan Mayfair semtindeki evi 16 milyon sterline satın aldığı, aldıktan sonra 6 milyon sterlinlik tadilat yaptırdığı belirtildi. 1100 metrekare net kullanım alanına sahip evin arkasındaki bahçede bir başka küçük müştemilatın ve bodrum katında da bir yüzme havuzunun bulunduğu bildirildi. Caner'in geçen yıl bahçedeki müştemilat için yeniden inşaat izni aldığı, onaylatılan planla bahçeye üzerinde 4 odalı ve saunalı bir dairenin bulunduğu büyük bir garajın inşasına hak kazandığı, ancak bu inşaatı yapıp yapmadığının bilinmediği ifade edildi.

1974 yılında bir göçmen Türk ailenin çocuğu olarak Avusturya'da dünyaya gelen Caner, emlak alanındaki yatırımlarına 2003 yılında başladı, ticari hayatına ise doğum yeri olan Linz'de, henüz öğrenciyken bir "telefonla danışma merkezi" açarak adım attı. Üniversite yıllarında "genç sosyalistler derneğine" üye olan genç işadamı 2004-2007 yılları arasında banka kredileriyle doğu Almanya'da komünizm döneminde yapılan 27 bin sosyal konutu satın alarak emlak imparatorluğu kurdu. Lüks bir yaşam sürdüren Caner'in Berlin'de de 4 milyon sterlinlik bir evi bulunduğu ve yaşamını Berlin Linz ve Londra arasında özel jetiyle seyahat ederek geçirdiği bildirildi. (AA)

İlgili haber

Cevdet Caner'in evi açık artırmaya çıkıyor

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türk emlak kralına 20 milyon sterlinlik haciz

Bir dönem 30 bin konutluk portföye sahip olan işadamı Cevdet Caner iflas etti. Caner'in haciz edilen 20 milyon sterlinlik evi satışa çıkarıldı

Credit Suisse, Bear Stearns ve ABN Amro'dan kredi alarak 2004-2007 yılları arasında 1.8 milyar dolar değerinde gayrimenkul yatırımına sahip olan Türk kökenli Avusturya vatandaşı Cevdet Caner'in Level One isimli şirketi krizle birlikte geçtiğimiz yılın Ağustos ayında iflas etti. Borçlarını ödeyemeyen Caner'in Londra'nın lüks semti Mayfair'deki altı katlı lüks konutu mahkeme kararı ile haciz edildi. İngiltere'nin en büyük konut haczi olarak gösterilen Caner'in 20 milyon sterlin değer biçilen evi ünlü müzayede kurumu Sotheby's tarafından satışa çıkarıldı. İngiliz basınından The Independent Gazetesi haberi, "Emlak kralına 20 milyon sterlinlik el koyma darbesi" başlığı ile verdi. Gazete, 'Türk göçmenin emlakçı oğlu, emlak dalgalarında sörf yaparak milyarder oldu, ta ki çarpıncaya kadar" yorumunda bulundu.

1.2 MİLYAR STERLİNLİK BORÇ
Caner'in kariyerinin 'satın al-kirala pazarı'nın yaygın olduğu yıllarda yükselişe geçtiğini ve hızlı bir şekilde zenginleştiğini işaret eden İngiliz basını, işadamının bu yolla 'hatırı sayılır bir servet' sahibi olduğunu belirtti. Ekonomik krizle birlikte emlak piyasasındaki çöküşün ardından zor duruma düşen Caner'in Aralık 2008'de değişik bankalara olan 1,2 milyar sterlin tutarındaki borcunun idaresi için kayyum atandığı kaydedildi. İflasına yol açan finansal sıkıntılara kendisine borç veren bankaların tutumunun yol açtığını savunan Caner, mahkeme yoluyla mücadelesini sürdüreceğini ve adını temizledikten sonra da emlak alanındaki yatırımlarına döneceğini belirterek, ''Hatalı tarafın ben olmadığımı, haklı olduğumu kanıtlamam gerekiyor'' dedi.
Sabah

Türk emlak kralı, İngiltere'de bu kez 'icra rekortmeni' oldu

Almanya'da son 15 yılın en büyük iflasına imza attığı öne sürülen ülkenin emlak kralı Cevdet Caner'in Londra MyFair'deki 32 milyon dolar değerindeki evine el konuldu.

Caner'in 6 katlı tarihi evi, İngiltere'de el konulan en pahalı ev ünvanını da aldı. The Independent gazetesinin 'Emlak kralına 20 milyon sterlinlik (32 milyon dolar) el koyma darbesi' başlığıyla verdiği habere göre, 36 yaşındaki Avusturya doğumlu Caner, tüm birikimini konuta yatırmış, bu konutlar için bankalardan kredi kullanıştı. Krizde evlerin değerinin düşmesiyle, Caner'in iflastan kaçması mümkün olmadı.

Haberde emlak piyasasında bir servet kazanan ve 30 bin mülkten oluşan bir portföyü oluşturan Türk kökenli Cevdet Caner için 'mütevazi bir Türk göçmeninin oğlu' olarak söz ediliyor. Caner'in alacaklılarının başında ise İsviçreli Credit Suisse bulunuyor. Caner'in el konulan mülkünü almak için 25.6 milyon dolar ödediği, Caner'den önce yaşanan en büyük iflasın ise Londra'nın Holland Park semtindeki 17.6 milyon dolarlık evini kaybeden Robert Bonnier olduğu ifade ediliyor.

Gençliğinde sosyalistti

The Independent Caner'in ilk şirketini evinin bulunduğu Linz kentinde işletme öğrencisi ve Genç Sosyalistler başkanı olduğu yıllarda kurduğunu da anlattığı haberde, "Caner 2004-2007 döneminde krediyle Doğu Almanya'da komünist dönemden 27 bin evi almak için, 2.4 milyar dolar harcadı" deniliyor.
Hürriyet


Geri Dön