25 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Van açıklamasından sonra şaşırtan sürpriz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Van açıklamasından sonra şaşırtan sürpriz!

  Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın sözleri gündeme geldi: "Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Bugün diyebilirim ki Van merkez ve Erciş en güvenilir bölgedir"...  



 

29 Ekim tarihinde bir basın toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Bugün diyebilirim ki Van merkez ve Erciş en güvenilir bölgedir" demişti. Ancak 5.6 büyüklüğündeki depremde 15 bina yıkıldı, şu ana kadar 7 kişi hayatını yitirdi. İşte Bakanlığın sitesinde yer alan haberin metni:

DEPREM SÖYLENTİLERİNE İTİBAR EDİLMEMELİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Van'da İl Afet Acil Durum Merkezi Müdürlüğü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Erdoğan Bayraktar Van ve Erciş'te deprem beklentisi söylentilerine itibar edilmemesini isteyerek, "Bugün itibariyle diyebilirim ki; deprem açısında en güvenilir Van ve Erciş'tir. Çünkü buradaki fay kırılmış ve enerjisini boşaltmıştır. 3 aya kadar hissedilen ve hissedilmeyen çok sayıda artçılar devam edecektir." dedi.

Bakan Bayraktar ön hasar çalışmalarının yüzde 95 seviyesinde tamamlandığını ifade etti. Ön hasar tespit çalışmalarının esas gayesi girilemeyecek ağır hasarlı, orta hasarlı bina ve evleri tespit etmek, çadır ihtiyacını belirlemek olduğunu dile getiren Bakan Bayraktar, "Geldiğimiz noktada vatandaşlarımız yıkılmış evlere yaklaşmasınlar, ağır hasarlı evlere girmesinler. Onun dışında az hasarlı evlere girebilirler. Çalışmalarımızın ikinci önemli ayağı kesin hasar tespit çalışmasıdır. Bunu yasal çerçeve içinde yapmak zorundayız. Bu bir süreç ve 3 ayı bulabilir. Bu çalışma sonunda hak sahipleri ortaya çıkacak. İtiraz süreçleri var. Yapılan itirazların ardında net rakamlar ortaya çıkacak. Evleri yıkılmış ve ağır hasarlı vatandaşlara konut yapacağız. Başbakanımızın talimatıyla bu çalışmanın neticesini beklemeden vatandaşlarımız bir an önce kalıcı evlere konutlara kavuşsunlar diye  TOKİ  tarafından ihale süreçleri başlattık. Van, merkez köylerde ve Erciş'te çalışmalara başlandı. Yer tespitleri ve zemin etütleri büyük ölçüde bitirilmiştir." diye konuştu.

Yapı denetimi ilgili soruyu cevaplandıran Bakan Bayraktar, yapı denetim sistemiyle ilgili ufak bir değişiklik yaptıklarını ancak bunu Kanun Hükmündeki Kararname'ye koyamadıkları için yasa düzenlemesi yapmak için çalışmalara başlandığını belirtti.

Bakan Bayraktar, yapılacak yeni düzenlemeyle bundan sonra inşaat sektöründe, özellikle üst yapılarda ruhsat eksenli bir sistemden denetim eksenli bir düzenlemeye geçeceklerini anımsatarak, "Yapının sahibi, yapıyı üstelenen müteahhit, teknik elemanı ve yapı denetim kuruluşu, kalfa ve ustalar dahil olmak üzere inşaatta ilgili her birim ve her kurum kendi ölçüsünde ardışık şekilde oto kontrol sistemiyle sorumlu olacak. Denetim sistemi kendisi içerisinde olmazsa olmaz bir yapıyı getirecektir. Bunu en kısa zamanda meclisten geçireceğiz." dedi.

Depremin olacağı söylentisiyle ilgili bir soruya Bakan Bayraktar, şöyle cevap verdi:

"Depremin tarihine baktığımız zaman herhangi bir bölgede büyük deprem olduğu zaman 6.5 şiddetinden büyük olduğu zaman bundan sonra burada artçı depremler olacak. En kısa mesafe 150 km'yi etkileyecek. Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Dünyada bunun bir örneği görülmemiştir. Bugün diyebilirim ki Van merkez ve Erciş en güvenilir bölgedir. çünkü buradaki fay kırılmıştır, enerjisini boşaltmıştır. İlk 3 gün 6'ya yakın şiddetli deprem olabilir. Ondan sonra şiddeti azalır. 3 aya kadar bizim hissettiğimiz çok az ve hissetmediğimiz binlerce sarsıntı olur. Onun için burada özellikle ağır hasarlı binalar girilmesin. Yıkık binalara yaklaşılmasın. Bunun dışındaki binalara girilebilir."

25 BİNA ÇÖKTÜ, 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 25 KİŞİ KURTARILDI

Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan otel binasının enkazında 7 kişinin cesedine ulaşıldı. 25 kişi ise enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, enkazdan 25 kişinin yaralı kurtarıldığını, 7 kişinin ise öldüğünü bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, bölgeye 16 askeri, 3 THY kargo ve 3 yolcu uçağı olmak üzere toplam 22 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkıyatına başlandığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre 25 binada hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, 104'ü sivil toplum kuruluş mensubu olmak üzerek toplam 783 arama-kurtarma personeli, 38 UMKE ekibi, 8 arama köpeği, 54 iş makinesi ve araç, 11 ambulans, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniyenin bölgeye gönderildiği ifade edildi.

Açıklamada, arama-kurtarma ekiplerince enkazdan 25 kişinin yaralı çıkarıldığı, 7 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

Havayolu ve karayoluyla arama-kurtarma, sağlık personeli ile insani yardım malzemesi sevkıyatının devam ettiği bildirildi.

ERCİŞTE GÖREV YAPAN İSTANBUL İTFAİYESİ ARAMA KURTARMA BİRLİĞİ VANA SEVK EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Erciste görev yapan İstanbul İtfaiyesi arama kurtarma birliğinin Vana sevk edildiğini bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Vanda saat 21.23te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan otelin enkazında arama kurtarma çalışmalarına katılmak için 4 araç 10 arama kurtarma personeli bölgeye yönlendirildi" denildi.

9 UÇAK İLE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, Van ili Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Başkanlıkça ivedilikle yapılan hazırlıklar çerçevesinde; Van'a 9 uçak ile gönderilen arama ve kurtarma ekiplerinin gönderilmeye başlandığını bildirdi.

Van'a, İstanbul'dan 1 THY kargo uçağı, 2 THY yolcu uçağı, Ankara'dan 1 askeri, 1 THY, İzmir'den 1 askeri, Adana'dan 1 askeri, Diyarbakır'dan 1 askeri, Afyon'dan 1 askeri, olmak üzere toplam 5 askeri 4 THY uçağı ile arama-kurtarma ekipleri Van'a sevk ediliyor.

Bölgeye, Muş'tan 15 personel 2 arama-kurtarma aracı, Siirt'ten 9 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 1 arama köpeği, Diyarbakır 34 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 2 arama köpeği, Ankara;dan 20 personel, 2 arama-kurtarma aracı, İstanbul'dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, İzmir'den 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bursa'dan 60 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Adana'dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis'den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Ağrı'dan 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Iğdır'dan 7 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Bingöl'den 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Hakkari'den 5 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis'den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Erzurum'dan 32 personel, 1 kamyon, 1 arama-kurtarma aracı, Erzincan'dan 6 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Kocaeli'den 15 personel Bölgeye sevk edildi

JANDARMA VE EMNİYET TİMİ BÖLGEYE HAREKET ETTİ

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Jandarma Genel Komutanlığından 24, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden ise 80 kişilik olmak üzere 104 kişilik arama kurtarma timi bölgeye hareket etti.

Depremin ardından Van'da güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılırken, Erciş ilçesinden bin polis takviye olarak Van'a sevk edildi.

SİVAS, ELAZIĞ VE SAKARYA'DAN EKİPLER YOLA ÇIKTI

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü'nce görevlendirilen 8 kişilik UMKE ekibi 2 araçla bölgeye hareket etti.

Elazığ Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Görgöz de depremin hemen ardından 4 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin kara yoluyla Van'a hareket ettiğini söyledi.

Sakarya'dan da 15 kişilik arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı bildirildi.

MİLLİYET / HÜRRİYET

 


Geri Dön