25 / 04 / 2024

Çevreden yararlanan tasarruflu kamu binaları!

Çevreden yararlanan tasarruflu kamu binaları!

Modern çağda ihtiyaçlar artarken bir yandan ekonomik krizler, bir yandan da enerji sıkıntıları yüzünden, tasarruflu kamu yapılarına olan ihtiyaç had safhada



Modern çağda ihtiyaçlar artarken bir yandan ekonomik krizler, bir yandan da enerji sıkıntıları yüzünden, tasarruflu kamu yapılarına olan ihtiyaç had safhada. Yalnızca basit güneş enerjisi panelleriyle yetinmek de mümkün değil; inşa edilen binalar mutlaka enerjisini geri dönüşüm yöntemiyle kullanmalı, az karbon salımı yapmalı ve aynı zamanda da modern tasarım harikaları olmalı.

American Commerce Center

Amerika'nın Pennsylvania eyaletinde yapılması planlanan Amerikan Ticaret Merkezi, 460 metre uzunluğu ve 63 katıyla Philadelphia şehrinin en yüksek, Amerika'nın ise üçüncü en yüksek binası olacak. Kohn Pedersen Fox'un rnimarkğını yaptığı projede 204.385 metrekare inşaat alanı bulunuyor. Kulelerin merkezinde, saksı gibi görünen bir teras-bahçe bulunuyor. Bununla beraber binaların birleşim yeri olan en tepede de bir başka bahçe bulunuyor. Karma kullanım için düşünülen gökdelende 460 metrelik bir ofis kulesi, 144 metrelik otel kulesi ve bir plaza kulesi olacak. Geri dönüşümlü enerji kullanımından yararlanacak olan projede, elektrik ve ısı enerjisi birleşik üretim (cogeneration) denilen bir sistem sayesinde üretiliyor. Bu sayede binamn içindeki havanın da kaliteli olması sağlanıyor. Yapımı için 2008 yılında Philedelphia Belediyesi'nden onay çıkmış olsa da, binanın yapımıyla ilgili bir takım sıkıntılar sürüyor. Bu yüzden inşaatın ne zaman sona ereceği belli değil.

Massar Children's Discovery Center

Henning Larsen mimarlığın tasarladığı Massar, "Şam Gülü" (Damask Rose) şeklinde tasarlanmış. Şam'ın tarihi şehir merkezine yürüyüş mesafesinde olan bu yapı, 5-15 yaş arasındaki çocuklar için bir eğitim merkezi yaratmak için yapılıyor. Binada 6500 metrekarelik galeri alam, el işi aktivite odaları, çocuklar için dokunarak öğrenmeyi sağlayan kreşler (hands-on house), laboratuarlar tartışma odaları, tiyatro alanları, televizyon stüdyosu ve içinde internet kaf enin de bulunduğu bir kütüphane planlanıyor. 2008'de inşaatına başlanan merkezin 2013 yılında tamamlanması bekleniyor. Sergi alanlarındaki ve galerilerdeki havalandırma, boşluklu döşemelerden giren rüzgâr yoluyla sağlanacak. Binanın şekli güneş ışınlannı engellediğinden, iç kısım çok fazla ısınmayacak ve güneş ışığından enerji üretimi de sağlanacak. Ayrıca binada kullanılan sular da geri dönüşüme tabi tutulurken, suyun bina içindeki dolaşımı ve ısınması da, güneş enerjisi sayesinde yapılıyor.

Tate Modern 2

Londra'daki ünlü "Tate Modern" müzesine yapılacak ek bina için açılan yarışmada, Herzog ve Meuron'un tasarımı olan bu bina birinci oldu. Şimdiden Tate Modem 2 diye anılmaya başlanan bina, özellikle haftasonlarında çok kalabalıklaşan ana müzenin yükünü azaltmak için yapıldı. Verimli enerji kullanımından yararlanacak olan yeni bina, çöplerin ısıtılmasıyla ortaya çıkan enerjiyi kullanacak.

Böylece bina yüzde 54 daha az enerji kullanacak ve yüzde 44 daha az karbon salımı olacak. Yaklaşık 215 milyon pound'a mal olacağı düşünülen bina için müze yönetimi sadece 80 milyon pound toplayabildi. Tate Modern merkezi, bina için katkıda bulunmayacağını açıkladığından, 2012 yılında bitmesi planlanan bina için hala çok fazla bağış toplanması gerekiyor.

COR Tower

Miami'deki Design District bölgesinde inşa edilen bu bina, "exoskeleton" (dış iskelet) denilen dış cephesiyle çevreci bir çözüm sunuyor. Chad Oppenheim'in tasarladığı binanın dışındaki bu yapıda, pek çok tasarruf öğesi bir arada bulunuyor. Binayı saran yapı binanın ısı yalıtımını sağlarken, gölge yaratan bölümleri sayesinde doğal soğutma sağlanıyor. Ayrıca yapının en üstünde rüzgâr türbinlerinin bulunduğu bir bölüm yer alıyor. Exoskeleton'ın üzerinde güneş enerjisinden yararlanmayı sağlayan fotovoltaiklerden yararlanılıyor ve binadaki sıcak su ihtiyacı ile elektrik ihtiyacı da bu sayede sağlanıyor. Toplam 44.593 metrekare inşaat alam bulunan bina, karma kullanım için tasarlanmış. Ticari birimler, ofisler ve home-offîce alanların yanında, 113 adet rezidans ve dubleks daire bulunuyor. Yaklaşık 122 metre yükseklikteki binanın 2011'de bitmesi planlanıyor.

Paik Nam June Köprüsü

2006 yılında hayatını kaybeden Kore doğumlu Nam June Paik anısına yapılacak köprü, Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Han Nehri üzerinde olacak. Vidyo ve medya sanatçısı Nam June Paik'in eserlerine uygun olarak, köprünün dış kaplaması, dünya çapındaki sanatçıların "kanvas" gibi kullanabilmesine uygun olarak yapılacak. Henüz teklif aşamasında olan projeyi, 'Planning Korea" tasarım ekibinin mimarları tasarlamış. 1080 metre uzunluğundaki köprünün, şehrin dokusunu nehrin üzerinde devanı ettirecek bir mega yapı" olması amaçlanıyor; Hali hazırda 30'a yakın köprünün bulunduğu Han Nehri'nde yer alacak köprü, araç trafiğinin yanında bisiklet ve yaya trafiğine de açık olacak. Ayrıca köprünün üstünde müzeler, kütüphaneler ve her katta da bahçeler olacak ve tüm bu alanlar geri dönüşümlü enerjiden yararlanacak. Üzerinde bulunduğu nehir suyunun yatımda, geri dönüşümden geçmiş yağmur suları da kullanılacak. Elektrik enerjisi ise, köprünün üzerini kaplayan güneş enerjisi panelleri sayesinde üretilecek. Köprüye nehir üzerinden ulaşılabilmesi için, köprüye bağlı pek çok yanaşma alanı bulunacak ve su taksileri, yatlar, gezi gemileri buralara bağlanabilecekler. Köprü, kuzeyde bulunan ve halk kültür merkezine çevrilen Dangli Enerji Santrali binası ile, güneydeki Ulusal Meclis Binası'nı birbirine bağlayan noktada konumlanıyor. Öneri kabul edilirse, köprünün inşaatına 2012'de başlanacak.
Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön