20 / 04 / 2024

Cezayir'de 2 milyon konut inşasında Türklere iş olanağı!

Cezayir'de 2 milyon konut inşasında Türklere iş olanağı!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Cezayir ‘kalkınma planı’ yaptı, 5 yıl için 500 milyar dolar ayırdı. 2 milyon konut yapılacak. Otoyol ve baraj, demiryoluna da ihtiyaç var. Bize oradan müthiş bir iş olanağı doğacaktır” diyor.



MİTHAT Yenigün Mardin-Midyat doğumlu. Köklü Nehroz ailesinin son kuşak temsilcilerinden. 7 çocuklu bir ailenin oğlu. Büyüdüğü sokağı, evi geçtiğimiz yıllarda görme fırsatım olmuştu. Doğduğu evi daha doğrusu kasrı otele dönüştürdü Yenigün. Otelinin adı Kasr-ı Nehroz. Çocukluğu Süryani, Zerdüşt ve Müslümanların içiçe yaşadığı bir ortamda geçmiş Yenigün’ün.  Liseye kadar Midyat’ta okuduktan sonra İstanbul’a gelmiş. Ama doğduğu topraklarla bağı hiç kopmamış. 


Mithat Yenigün, Yenigün İnşaat’ı 1973 yılında kurdu. Türkiye’den çok yurtdışında başarılı projelere imza attı. Uzun yıllar NATO müteahhitliği yaptı. Daha sonra yurtdışındaki ilk büyük projesi Moskova’daki Gazprom binası oldu. Erzurum ve Adana’da Amerikalıların işlerini yapan Yenigün, Afganistan’da da NATO üssünün tüm inşaat işlerini üstlendi. Rusya, Kuzey Irak ve Suudi Arabistan’da farklı projelere imza attı. Cezayir’de ofis açan Yenigün İnşaat Türkiye’de de EnerjiSA ve Socar’ın rafinerisinin alt yapı işlerini yapıyor. Son dönemde adını daha çok Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı olarak duyuyoruz. Bir ayağı yurtdışında yaşıyor. Türkiye’nin atılım yapabileceği yeni fırsatların peşinde koşuyor.


“Yurtdışında işler yapan müteahhitler olarak 2013’te toplam 30 milyar dolarlık sözleşme imzalamışken, 2014 yılında 22 milyar dolarlık projelere imza atabildik. Ciddi bir düşüş oldu. Bunun birinci nedeni Irak’ta işlerin beklenildiği gibi olmaması. Rusya ve Libya pazarları da büyük sıkıntıya düştü. Bizim kapasitemizin yüzde 35’i bu 3 ülkedeydi. 2015’te toparlanmalıyız” diyen Yenigün, ülke ülke geziyor. Hem Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı’nın iş dünyasını götürdüğü ziyaretlere katılıyor, hem de kendisi yeni fırsatların peşinde koşuyor. 


Cezayir, kalkınma planı yaptı ve 5 yıl için 500 milyar dolar ayırdı. Mithat Yenigün, Cezayir’i Türk iş dünyasının atılım yapacağı yerlerden biri olarak gösteriyor. Türkiye’den turizmde 30 yıl geride olduğu bilinen Cezayir için bir turizm master planı yapmayı öneriyor. Cezayir’de 2 milyon konut yapılacak. Otoyol ve baraj, demiryoluna da ihtiyaç var. Yenigün, “Master planı yapıp hediye edelim. Bize oradan müthiş bir iş olanağı doğacaktır” diye konuştu.


Maliki’nin tavrı değişti


TÜRKİYELİ müteahhitler için Irak’ın öneminin yeniden artacağını belirten Yenigün, bir dönem “Türk şirketlerine iş vermeyin” diyen Maliki’nin değiştiğini söyledi. Yenigün, şöyle konuştu: “2.5 milyar dolar imzalanmış sözleşmemiz var. Ama işler başlayamıyor. Biz de diyoruz ki, ‘Irak bugün paraları veremiyor ama zengin bir ülke. Bir iki yıl sonra düzelecek. 2.5 milyar borç verelim, jest yapalım. Firmalarımız çalışmaya başlar.”


Afrika’dan 10 milyar dolar çıkarırız


MİTHAT Yenigün’ün dikkat çektiği bölgelerden biri de Afrika. Yenigün’ün Afrika ülkeleri ile ilgili değerlendirmeleri de şöyle:‘Namibya’da yeni 185 bin konut yapılacak. Brunei  Afrika ülkeleri Çin’in kalitesinden bıktı. Orada onların bizden üstünlüğü sınırsız finansman olanakları. Biz de Eximbank’ın limitlerini artıralım istiyoruz. Amerikalı Eximbank Başkan Yardımcısı ziyaretimize geldi. ‘Türkiye Eximbank’la anlaşıp yurtdışındaki olanakları artıracağız’ dediler. Şu anda bu konu üzerinde çalışılıyor. Eğer o olursa kalite anlayışı ile de fark yaratırız. Ayrıca Çinliler iş yapıyor ama toplumla kaynaşmıyor. Paralarını bile çantaya koyuyorlar, götürüyorlar. Bankaya bile yatırmıyorlar.  Afrika ile kalmıyoruz. Meksika ve Kolombiya’ya gittik. THY bu sene Bogota, Mexico City ve Havana’ya direkt uçmaya başlayacak.. Küba’da da ambargonun kalkması çok yakın.’ Yenigün, Polonya’nın bir dönem Afrika’da eğitimi üstlendiğini, bu yüzden de Afrika’da lehçe bilenlerin olduğunu anlatıyor. Yenigün Afrika’da Türk şirketlerinin Polonyalılarla birlikte de iş yapabileceğini söylüyo


Hürriyet


Geri Dön