16 / 04 / 2024

Çılgın Proje, Silivri ve Çatalca'da telefonları kilitledi!

Çılgın Proje, Silivri ve Çatalca'da telefonları kilitledi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan, kanal İstanbulun Marmara girişinin Silivriden başlayacağı ve Çatalca boyunca devam ederek Karadenizee uzanacağı yönündeki açıklamalar, gayrimenkul piyasasına hareketlilik getirdi



Projeden görüntüler için tıklayınız

Başbakan Erdoğanın yerini açıklamamasına karşın, Çılgın Projenin bölgeye getireceği hareketlilikten yararlanmak isteyenler, gayrimenkul değerleme uzmanlarının kapısını çaldı. Silivri ve Çatalca bölgesinde bulunan Remax ve Turyap gibi gayrimenkul ofislerinin telefonları bölgedeki gayrimenkullerinin ne kadar değerleneceğini öğrenmek isteyenlerin telefonlarıyla kitlenirken, ofislere bize hemen uygun arsa bulun talepleriyle gidenler de oldu.

Silivride yüzde 40-50 artış

Projenin nereden geçeceğinin bilinmemesine karşın, bölgeden değer artışı sesleri yükselmeye başladı. Başbakanın projesini açıkladığı saatten itibaren Silivri ve Çatalca ofislerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Turyap Silivri Ofisinden Lütfi Eskikurt, bölgedeki arazilerini satmak isteyenlerin şimdi bekleyişe geçtiğini söyledi. İmarlı arsaların metrekare fiyatının 300 liraya kadar çıktığını belirten Eskikurt, fiyatlarda yüzde 40a kadar artış olabileceğini söyledi. Remax Selin Silivri Ofisinden Ayhan Tutcu ise, projenin uzun dönemli olduğunu hatırlatarak, Proje ilk anda fiyatları zıplatacaktır. Arsası olanlar bunu fırsat bilip fiyat yükseltebilirler. Fiyatlarda yüzde 50ye varan artış bekliyoruz dedi.

Tarım arazileri alıyorlar

Remax Erguvan Çatalca Ofisi Brokerı Engin Eren ise, bölgede olağanüstü yoğunluk yaşadıklarını belirterek, şunları anlattı: Bölgeyi etkileyen iki unsur var. 3ncü köprünün burada olacak olması ve kanal Karadenizi yarıp Marmaraya ulaşırsa, bölgenin kendi içinde yeni bir yaşam bandı oluşturulabilir. İmarsız bir bölge olduğu için müşteriler özellikle tarla alır ve prim yapmasını bekler. Bölgede geçiş bandındaki en ekonomik tarım arazilerinin metrekare fiyatı 8 lira civarında. İmarı olan arazilerde ise metrekaresi 100 ile 300 lira arasında değişiyor.

Silivrinin CHPli Belediye Başkanı memnun

KANAL İstanbul projesinin muhtemel ayaklarından biri olan Silivrinin CHPli Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivriye çok anlamda etkiler yapacağına inanıyorum dedi. Özcan Işıklar şunları söyledi: Bundan 1000 yıl önce Anastasius Surlarını Karadeniz ve Marmarayı birleştirmek için yapmışlardı. Bu surların güzergahını takip edin en kestirme yer olduğu ortaya çıkıyor. Trakya yıllardır devletten tersi yatırım almayan bir bölge idi ilk defa böyle büyük devlet yatırımı olacak. Olumlu tarafı burası ama bu iyi kontrol edilmezse, plan bütünlüğü içerisinde bulunmazsa 30 milyonluk bir İstanbul ile karşılaşırız.

Kanal İstanbulun maliyeti 10 milyar doları aşacak

KANAL istanbul Projesinin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olması hesaplanıyor. Bu rakam İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından da kabul görürken, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Bu entegre projenin maliyeti 50 milyar doların çok çok üzerinde olur tahmininde bulundu. İşin uzmanları tarafından yapılan hesaplamalara göre, en düşük haliyla Kanal İstanbulun maliyeti şöyle olacak:

Projede 152 milyon metreküp hafriyat çıkacak ve kanalın kaba inşaatının yapımı için 7 milyon 875 bin metreküp beton kullanılması gerekecek.

Proje düz bir zemin olarak varsayıldığında, 45 kilometre uzunluğunda, 25 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde bir kanal kazılıp ortadan kaldırıldığında ortaya 152 milyon metreküp hafriyat çıkıyor. Bu hafriyatın da oradan çıkarılıp boşaltmanın maliyeti yaklaşık 4.5 milyar lira.

Kanalın kaba inşaatının yapımı için ise 7 milyon 875 bin metreküp beton kullanılması gerekiyor. Bunun da maliyeti 788 milyon lira. Yine kullanılacak 1 milyon 395 bin ton demirin maliyeti 2 milyar lira olarak hesaplanıyor.
Hürriyet/Meltem KARA


Geri Dön