19 / 04 / 2024

Çimentaş, enerji ve geri dönüşüme giriyor

Çimentaş, enerji ve geri dönüşüme giriyor

Firma, Manisa'nın Kula ilçesindeki bir tehlikeli atık bertaraf tesisini satın alarak çimentodan sonra yeni sektörlere de imza atacak



Türkiye'nin en büyük çimento firmalarından biri olan  İzmir  merkezli Çimentaş, Manisa'nın Kula ilçesinde kurulu bir tehlikeli atık bertaraf tesisini satın alarak çimentodan sonra yeni sektörlere de imza atacak. Hisselerinin tamamına yakını İtalyan Caltagirone Grubu'na bağlı Cementir Holding'e ait olan Çimentaş, önümüzdeki günlerde satın alma işlemleri tamamlanacak tesis sayesinde çimento üretiminde alternatif yakıt elde etmiş olacak.

SON AŞAMADA
Uzun süredir çimento üretiminde kullanılan enerji kaynaklarını optimize edebilmek ve çeşitlendirmek amacıyla alternatif yakıt kullanımı ve temini konusunda çalışma yapan Çimentaş, bu kapsamda güvenilir ve alternatif yakıt teminini sağlamak için tehlikeli atık bertarafı alanında faaliyet gösteren Serhat Atık'ı satın almak için görüşmelere başladı. Eyüp Kaya, Hülya Kaya ve Murat Kaya'nin elinde bulunan firmanın sermayesinin yüzde 70'ine tekabül eden hisselerin Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası ve Bakırçay Çimento tarafından devr alınması konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. Tesis, 3 yıl içinde ödenmek koşuluyla 10 milyon 758 bin 717 euroya satın alındı. Çimentaş, yaklaşık bir ay önce Recydia Atık Yönetimi, Yenilenebilir Enerji Üretimi A.Ş. adlı ve 5.5 milyon lira sermayeli yeni bir şirket kurmuştu.

DÜNYA ŞİRKETİ
İtalyan Caltagirone Grubu'na bağlı Cementir, Akgerman, Gürel, Karabacak ve Tarman ailelerinin hisselerinin bulunduğu Çimentaş'ı 2001 yılında satın aldı. İlk aşamada hisselerin yüzde 56.1'ine 121 milyon dolar ödeyen İtalyanlar, daha sonra yaklaşık 100 milyon dolara şirketin geri kalan hissesini de satın aldı. 2005 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alan çimento firmalarının ihalelerine teklif veren Çimentaş, Edirne'deki Lalapaşa Çimento Fabrikası'nı 166.5 milyon dolara satın aldı. 2006 yılında Oyak Grubu'na ait Elazığ Çimento da 110 milyon dolara Çimentaş bünyesine katıldı. 2007'de Rusya'da çimento ticareti yapmak üzere Cemit LLC şirketi satın alındı. Kars ve Bakırçay fabrikalarıyla beraber Çimentaş'ın çimento üretim kapasitesi 5 milyon tona kadar yükseldi.
Sinan Doğan/Yeni Asır


Geri Dön