23 / 04 / 2024

Çimentocu rotayı Afrika'ya çevirdi

Çimentocu rotayı Afrika'ya çevirdi

Krizden önemli oranda etkilenen çimento sektörü, ihracat için alternatif pazarlar yaratmaya çalışıyor



Geleneksel ihracat pazarlarının gerilemesi üzerine bir çok şirketin Libya, Nijerya, Filistin, Suriye gibi ülkelere yöneldiği belirtildi.

TİM verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye, ocak ayında 79,3 milyon dolarlık çimento ihracatı yaptı.

İhracatta Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi pazarlarda ortalama yüzde 50'lik gerileme yaşanırken, daha önce ihracat yapılmayan bazı ülkeler sıralamaya girmeye başladı.

En fazla çimento ihracatının yapıldığı Irak'a yılın ilk ayında geçen yıla göre yüzde 138 artışla 31 milyon dolar, Suriye'ye ise yüzde 150'lik artışla 15,7 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Geçen yılın aynı ayında hiç ihracat yapılmayan ya da çok düşük miktarlarda yapılan Libya, Gana, Benin, Angola, Nijerya, Cezayir, Kamerun ve Filistin, ihracatta aylık 1 milyon dolar sınırını aştı. Libya'ya yapılan ihracat 6 milyon dolar, Nijerya'ya 3 milyon dolar ve Cezayir'e yapılan ihracat da 3,5 milyon doları geçti.

Geçen yıl hemen hiç ihracatın gözükmediği Filistin'e ise bu yıl sadece ocak ayında 13,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakamla Filistin, Türkiye'nin çimento sektöründeki en büyük pazarlarından olan Almanya'yı geride bıraktı. Geçen yıl 8,4 milyon dolar ihracatın yapıldığı İsrail'e de bu yıl aynı dönemde yapılan ihracat 10,3 milyon dolara ulaştı.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Batıçim Üst Yöneticisi Tufan Ünal, iç piyasadaki durgunluk nedeniyle şirketlerin kapasitelerini kullanabilmek amacıyla ihracata ağırlık verdiğini söyledi.

Geçen dönemde yaşanan krizlerden farklı olarak ihracatta da beklenen performansın yakalanamadığını dile getiren Ünal, şunları söyledi:

'2001 krizinde Akdeniz havzası ve Körfez ülkelerine yönelerek kapasitelerimizi değerlendirebiliyorduk. Ancak bugün yaşanan küresel kriz, bu pazarları da durdurdu. İhracat için tüm kapıları çalıyoruz. Krizden görece daha az etkilenen Afrika ülkelerine ihracat yapmaya başladık. Libya, Gana, Angola gibi ülkelerde hareketlilik var. Tüm fırsatları değerlendirmek istiyoruz.'

Bir çok şirketin şişen stoklar nedeniyle klinker üretimine ara vermek durumunda kaldığına dikkat çeken Ünal, piyasalardaki daralmanın devam etmesi halinde Batıçim'de de üretime ara verebileceklerini açıkladı.


-İHRACAT SÜREKLİLİĞİ-


TÇMB yetkililerinden alınan bilgiye göre fabrikalarda çimentonun üretim özellikleri nedeniyle kapasite azaltmak mümkün olmadığı için üretim hatları aralıklı olarak çalıştırılıyor.

İhracatta tüm ana pazarlarda gerileme yaşandığı, Irak ve Suriye'ye yapılan ihracatın devam etmesinin iyi bir gelişme olduğu, Afrika pazarındaki canlılığın da sektöre stokların değerlendirilmesi konusunda fırsatlar sunduğu bildiriliyor.

Çimento sektöründe istikrarlı bir pazar yapısının olmaması ve kar marjının düşük kalması nedeniyle ihracata dayalı bir büyüme stratejisi geliştirilmesi mümkün görülmezken, son dönemde zorlanan Afrika kapılarının da sürekli ihracat imkanı getirmesinin olası gözükmediği yorumları yapılıyor.



Geri Dön