29 / 03 / 2024

Çin, umudunu konuta bağladı

Çin, umudunu konuta bağladı

Ekonomik kaygıların ve teşvik beklentilerinin arttığı Çin’de Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı konut piyasasını destekleyici bir dizi önlem aldı. İkinci evini almak isteyenlere kolaylık getirildi



Çin Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı, ekonomik büyümeyi tehlikeye sokan ve deflasyonist baskıları artıran emlak fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için konut piyasasını destekleyici bir dizi önlem aldı. Böylelikle ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturan ve bakırdan çeliğe kadar birçok emtiada talebi baltalayan inşaat sektöründeki yavaşlamanın tersine çevrilmesi umuluyor. 


Emlak piyasasının sağlıklı gelişimi desteklenecek 


Çin Merkez Bankası internet sitesinde yaptığı açıklamada, ikinci evini alanların ödemesi gereken asgari peşinat tutarını değiştireceğini açıkladı. Açıklamaya göre merkez bankası kredi politikalarını da “emlak piyasasının sağlıklı gelişimini destekleyecek” şekilde değiştirecek. Maliye bakanlığı tarafından yapılan diğer bir açıklamada ise konut satışlarında vergilerin hafifl etileceği belirtildi. Konut sektöründeki yavaşlamanın üstesinden gelmek isteyen Çin Merkez Bankası, Devlet Konseyi’nin onayı ile konut kredileri için kuralları gevşetti. 


İlk kez konut alacakların devlet destekleme programından yararlanmaları için ödemeleri gereken minimum peşinat miktarını yüzde 20 olarak belirleyen Merkez Bankası, hiçbir konut kredi borcu olmadan ikinci kez konut almak için kredi talebinde bulunanların ödemeleri gereken paşinat miktarını yüzde 30 olarak belirledi. Konut kredisi borcu varken ikinci konutu alacaklar için peşinat miktarı ise yüzde 40 oldu. 


Çin’de yeni konut satışları ocak ve şubat ayında düşüşünün sürdürdü. Hükümetin fiyatları izlediği 70 şehirin 66’sında aylık bazda fiyat düşüşleri hızlandı. Diğer yandan ülkedeki gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin hisseleri de bir süredir değer kaybediyor. 


Analistler, alınan tedbirlerin konut sektöründe bir patlamaya değil ancak düşüşün dürmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Everbright Securities baş ekonomisti Xu Gao, konut piyasasının zayıflamaya devam etmesi halinde Çin’in yüzde 7 büyüme oranı yakalamasının zor olabileceği uyarısı yaptı. Xu, hükümetin bir sonraki aşamada gayrimenkul geliştirme şirkitlerine destek sağlayabileceğini söyledi. JP Morgan Chase & Co’nun Çin’deki ekonomistlerinden Haibin Zhu da, yayınladığı bir notta, inşaat faaliyetlerinde düzeltmenin devam edeceğini, ancak düzeltmenin yavaş olacağını söyledi.


Deflasyonla mücadele zamanı


Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, tüketici fiyatlarında düşüş göstergelerine karşı ülkenin teyakkuzda olması gerektiğini ve ekonomi politikalarını belirleyenlerin küresel ekonomik büyümede yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki gerilemeyi izlemesi gerektiğini söyledi. Zhou’nun yaptığı açıklamalar alınan önlemlere rağmen ekonominin ivme kaybetmeyi sürdürdüğünü ve politika yapıcılar arasında endişeler olduğuna işaret ediyor. Çin MB, kasımdan bu yana iki defa faiz indirdi. Çin’de ocak ayında yüzde 0.8’e gerileyerek 5 yılın en düşük düzeyini gören yıllık enfl asyon, şubat ayında yüzde 1.4’e yükseldi.



Dünya



Geri Dön