29 / 03 / 2024

Çin ve Hindistan’da inşaat projelerine hız verildi!

Çin ve Hindistan’da inşaat projelerine hız verildi!

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kaya, Çin ve Hindistan’da inşaat projelerine hız verildiğini açıkladı.



Mermer ve travertende dünyanın en büyük rezervelerine sahip Türkiye’nin bu ürünlerde Hindistan ve Çin’e yaptığı ihracat  yılın 5 ayında büyük oranda artış yaşandı.  Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye genelinde doğal taş ihracatı, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 790 milyon dolara ulaştı. 


Bu dönemde Çin’e yapılan mermer ve traverten ihracatı yüzde 32’lik artışla 342 milyon dolara çıktı. Söz konusu ürünlerde en yüksek ihracat oranı artışı yüzde 217 ile Hindistan’e gerçekleştirildi. Türkiye’deki maden ocaklarından çıkarılan 31 milyon dolar değerindeki mermer ve traverten Hindistan’daki projelere yönlendirildi.Bu dönemde katma değeri daha yüksek olan işlenmiş doğal taş  ürünlerinde en önemli pazar olan ABD’ye ihracat yüzde 2 artışla 123 milyon  dolara, Fransa’ya ihracat yüzde 3 artışla 25 milyon dolara çıktı. Suudi  Arabistan’a mermer ve traverten ihracatı yüzde 6 düşüşle 50 milyon dolar oldu.


Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, 2008’deki  ekonomik kriz sonrası zor bir dönem geçiren sektörün toparlanma sürecinde  olduğunu, bu yılın ilk aylarında ciddi bir çıkış yakaladıklarını belirtti.



Mermer ve travertende gelişmiş ülkeler ve Körfez pazarına işlenmiş,  Çin ve Hindistan gibi ülkelere ise blok ihracat yaptıklarını anlatan Kaya, iki  ihracat tipinin de kendileri için vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Çin ve Hindistan’da inşaat projelerine hız verildiğini dile getiren  Kaya, “Çin’in eskisi kadar olmasa da giderek artan bir alımı var. Doğal taş  ithalatına kota uygulaması nedeniyle yeteri kadar değerlendiremediğimiz  Hindistan’da kotaların kalkmasıyla rakamlar hızla artmaya başladı. Avrupa pazarında da gelecek dönemde bir talep artışı bekliyoruz” açıklamasını yaptı. 


Milliyet 


Geri Dön