26 / 04 / 2024

Çin’de evlerin metrekaresi 10 bin dolara yükseldi!

Çin’de evlerin metrekaresi 10 bin dolara yükseldi!

Çin'de yer alan lüks konutların metrekare fiyatları 10 bin dolara yükseldi. 70 yıl sonra evlerin kullanım hakkı devlete geçen ülkede bu sürenin uzaması için çalışmalar başladı.



Milliyet Gazetesi'nde  yer alan habere göre Çin’de evler 70 yıllık kullanım hakkıyla satılıyor. Metrekaresi 10 bin dolara yükselen ev fiyatları cep yakıyor.  Üstelik, 70 yıl sonra ev yine devlete geçiyor. Ancak bu sürenin uzatılması için çalışmalar başladı.

 

Son yıllarda sanayileşme ve ihracat hamlesiyle dünya ekonomisinde dikkat çeken bir ülke haline gelen Çin'dekatı devletçi anlayış hakim. Bu sebeple özel mülkiyet çok sınırlı seviyede kalıyor. 
 

Çin’de mülkiyet


Hatta, Çin’e ziyaretimiz öncesinde, “Orada bakkal, market, mağaza, dükkan, berber var mı, varsa devletin mi, özel şahısların mı” diye soranlar bile oldu. Gidip gödük ki, Türkiye’de özel mülkiyette ne varsa aynısı ve belki daha da fazlası orada da var. Özel mülkiyetin bu kadar yaygın olması, ülkenin kapitalizme çok yakınlaştığı yorumlarına yol açabilir.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Batı Asya ve Kuzey Afrika Müsteşarı Cui Wei, bu durumu, “Her ülkeye uyan tek bir ekonomik sistem olmaz. Her ülkenin uygulaması farklıdır. Biz ekonomik sistemimizi ‘Çin’e özgü sosyalizm’ olarak adlandırıyoruz” diye açıkladı. 

Özel mülkiyet anlayışının hakim olmadığı Çin'de arsa ve arazilerin hepsi devlete ait. Bunların dışında kalan bina, ofis, dükkan, mağaza ve evlerin mülkiyeti de devlete ait.

 

Kim alıyor bu evleri?

TOKİ gibi kurumların ev yaptığı ülkede yetkili olan özel müteahhitler de konut yapabiliyor. Büyük caddelerde dev gibi maketler üzerinden konut satışına başlamış durumda...


Eski evlerin ortalama 30 metrekare olduğu Çin'de yeni evler 60 metrekareye kadar çıkmış. Rezidanslarda 100 metrekarelik daireler de bulunuyor. 


Ev fiyatlarının cep yaktığı ülkede fiyatlar metrekare başına 5-10 bin dolar arasında değişiyor. 


Geri Dön