18 / 04 / 2024

Citigroup, Dubai'ye yatırım yapmaya devam edecek

Citigroup, Dubai'ye yatırım yapmaya devam edecek

Citigroup'un EMEA Bölgesi CEO'su Alberto Verme, Dubai'ye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi



Citigroup'un EMEA Bölgesi CEO'su Alberto Verme, krizde Türk bankacılığının performansına hayran kaldıklarını belirterek, "Türkiye için uzun vadeli stratejik planlarımız var. Türkiye'nin en iyi finansal partneri olmak istiyoruz. Biz Türkiye'ye hayranız. Dünya lideri olmamanız için hiçbir neden yok. Dünyada şimdi Türkiye zamanı" dedi.

DÜNYANIN 100'den fazla ülkesinde faaliyet gösteren uluslararası finans devi Citigroup'un 54 ülkeyi kapsayan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nden (EMEA) sorumlu CEO'su Alberto Verme, bölgeye ilişkin planlarını anlatırken, "Tüm dünyada şimdi Türkiye zamanı, Türkiye'nin en iyi finansal partneri olmak istiyoruz" dedi. Global kriz, Citigroup ve Türkiye'ye ilişkin beklentileri üzerine sohbet ettiğimiz Verme, Türkiye'ye ilişkin uzun vadeli stratejik planları olduğunu söyledi. Kriz döneminde Türk bankacılığının performansına hayran solduklarını kaydeden Verme, Dubai ve Yunanistan'ı tehdit olarak görmediklerini vurguladı.
Daha koordineli düzen
Alberto Verme, dünyada yaşanan ekonomik krizin etkilerinin azalmasını, "Bence kendimizi daha iyi hissediyoruz" diye yorumlarken, bu krizden çıkarılacak çok ders olduğunu söyledi. Verme, krizin etkilerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Çok etkili finans merkezlerinin sermaye yapıları değişiyor. Dünyadaki hükümetler fiziksel istikrar göstermeye başladı. Yeni bir büyüme dönemi başladı. Diğer önemli bir nokta ise G-20 grubu ile yeni bir küresel yönetişim sisteminin başlamış olmasıdır. Türkiye, bu oluşumun gurur verici bir üyesi. Dürüst olmak gerekirse daha koordineli bir dünya düzeni gerekiyor ve var olan sorunlar değişiyor. Yaşanan süreçte düzenleyici çevrenin değişmeye başladığını görüyoruz. Bankaların küresel dünyada çok güçlü bilançolara sahip olması gerekiyor. 30 yıl önce büyüme, ABD ve tüketicileri arasında yayılıyordu.  Artık büyümeye daha farklı bakıyoruz. Bu yüzden Türkiye'nin en büyük hayranıyız."

Türkiye dünya lideri olabilir
Alberto Verme, bölgede bulunan 54 ülkenin kendi sorumluluğunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye'de kendimizi çok rahat hissediyoruz. Türk bankacılığı gurur duyulacak bir şekilde yönetiliyor. Dikkat çekici ortaklıklar var. Türkiyede pazar dikkat çekici bir ölçüde yükseliyor. Türkiye'nin en iyi finansal partneri olmak istiyoruz. Dünya lideri olmamanız için hiçbir neden yok. Dünyada şimdi Türkiye zamanı."

Borçlu ülke çok, Türkiye iyi
Dubai'de yaşanan borç erteleme krizinin uluslararası piyasalarda yolaçtığı endişe henüz yatışmadan Yunanistan'da da benzer korkuların meydana geldiğinin hatırlatılması üzerine Alberto Verme, "İstatistiklere baktığımızda dünyada pek çok ülkenin büyük miktarlarda borcu olduğunu görüyoruz. Borçlara baktığımızda Türkiye çok iyi durumda. Yunanistan gibi potansiyel risk taşıyan başka ülkeler de var" diye konuştu.

İkinci Lehman Brothers vakası beklemiyoruz

ALBERTO Verme, "Dünyada yeni bir Lehman Brothers krizi bekleniyor mu" sorusuna, "Hayır. İkinci bir Lehman Brothers vakası beklemiyoruz. Dünyada sistemden kaynaklanan bazı riskler oluşmaya başladı fakat böyle bir durum yaşanacağını düşünmüyoruz. Düzelmenin başladığı görüyoruz ve iyileşme Asya, Çin sayesinde başladı. Ancak yavaş bir büyüme başladığını görüyoruz. Dolar konusunda dikkatli olunmalı. Çin'in sürdürülebilir gelişmesi konusunda dikkatli olunmalı. Çin balonu patlayacak, Amerika balonu patladı ya da Türkiye balonu patlayacak gibi açıklamalar yapılıyor. Biz böyle düşünmüyoruz" yanıtı verdi.

Dubai'de evim ve ofisim var, sorun oluşturmuyor

CITIGROUP EMEA CEO'su Alberto Verme, Dubai'de başlayan borç krizinin bankacılık sektörü için büyük tehdit oluşturmadığını söyledi. "Dubai'nin Citibank için bir sorun oluşturup oluşturmadığı" yönündeki bir soruya ise, "Cevabım hayır. Benim Dubai'de kişisel ofisim ve evim var. Orayı çok iyi biliyorum. İki hafta önce haberlere yansıyan bir kriz yaşandı. Biz danışmanlarımızla birlikte bu konuyu inceliyoruz. Danışmanlarımız bankalarla, kredi verenlerle, üst düzey yetkililerle konuştu. Dubai'deki taahütlerimiz devam edecek. Dubai'de büyümeyi sürdüreceğiz ve Dubai'ye kesinlikle bundan sonra da yatırım yapacağız. Stratejimiz değişmedi" yanıtını verdi.

Citibank Türkiye, `para doktorluğu'na soyunuyor

CITIBANK Türkiye Ülke Başkanı ve Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, "Değişim sürecinde Citibank Türkiye müşteriye nasıl ulaşacak?" sorusu üzerine, "Üst, orda, az gelir grubu gibi her segmente focus grup çalışmaları yaptık. Gördük ki belirli büyüklükteki firmaların, belirli varlıktaki kişilerin ihtiyaçları ve dağıtım kanalları farklı. Dolayısıyla biz bu bağlamda dağıtım kanallarını ve ürünlerimizi gözden geçirdik. Belirli segmentteki müşteriler paranın doktorunu karşısında görmek istiyor. Önemli değişimlerden biri müşteri takımları oluşturduk. Müşterinin karşısına müşteri temsilcisi çıkacaksa onun arkasında hazine uzmanı, operasyon servis uzmanından oluşan beyin gücü olacak. Karşısına `finans doktoru' çıkacak" dedi.
Derslerimizi alıyoruz
Serra Akçaoğlu, bütün müşteri şikayetlerini incelediğine dikkat çekerek Citibank'ta yaşanacak değişimi şöyle anlattı: "Derslerimizi alıyoruz. Banka içinde `müşteri memnuniyeti' departmanı kuruluyor. Çok ciddi yapısal değişim içindeyiz. Bu değişimle müşterinin ayağına gideceğiz. Müşterinin tipine, ihtiyacına göre, şube, mobil, internet, gerekirse dünya ağını açacağız. Şubelerde değişim olacak. Fonksiyonu yetersiz kalan belirli bölgelerdeki şubelerimizi kapayıp yeni lokasyonlarda açılışlar gerçekleştireceğiz. 70 yeni eleman istihdamı olacak."
Radara aldık
"Nasıl fark yaratacağız" sorusunu kendisine sorduğunda, en büyük yanıtın 100'den fazla ülkede yer almak olduğunu vurgulayan Serra Akçaoğlu, yurtdışındaki `Global İnovasyon Takımı'nın Türkiye'yi radara aldığını da belirtti. Dünyadaki tüm kredi kartlarının incelenip, Türkiye'deki kredi kartlarının analiz edildiğini vurgulayan Akçaoğlu, "Yeni ürünler inceleniyor. Önceliğimiz global network, ürün gamı ve müşteriye yakın olmak. Türk firmaları dünyadaki büyük güçleri satın alabilecek güçlere geldi ve buralar bizim aktif rol oynamak istediğimiz alanlardan biri" diye konuştu.

Para ve varlık yer değiştiriyor Türkiye daha fazla pay almalı

SERRA Akçaoğlu, dünyada para ve varlığın yer değiştirdiğini belirterek, "Dünyada para ve varlık yer değiştiriyor. Çok ciddi bir değişim var. Birtek Avrupa ve ABD merkezi dışında Afrika, Asya, Latin Amerika buralarda ciddi kıpırdamalar var. Bu değişimden hem Türkiye'deki firmaların hem Türkiye'deki bireylerin daha büyük pay almayı hedeflemesini istiyoruz" dedi. Türkiye'nin başını çektiği dünya çapındaki öncelikli ülkeleri belirlendiğini anlatan Serra Akçaoğlu, "Polonya, rusya, Ortadoğu, Asya'da Çin, Hindistan, Latin Amerika, Brezilya'da stratejik planlarımız yeniden geliştirildi" diye konuştu.

Stratejimiz 10 bin kilometre öteden belirlenmeyecek

CITIBANK Türkiye Ülke Başkanı ve Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Citibank'ın Türkiye'de değişim sürecine girdiğini belirterek, "Yer aldığımız 100'den fazla ülkeyi müşterimize açmak, müşterimizin 100 ülkeye erişimini artırmak istiyoruz. Citibank müşterisi takım tutar gibi bankasını tutsun istiyoruz. Müşterimizin kendisini evinde, ailesiyle birlikte, kendi firmasında gibi hissetmesini amaçlıyoruz. 10 bin kilometre öteden ülkemizin stratejisinin belirlenmesini istemiyoruz" diye konuştu..

Genç nüfus heyecan verici

ALBERTO Verme, Türkiye'nin başını çektiği birçok ülkede seçkin bir portföy oluşturduklarını belirtti. Yüzde 50'si genç nüfustan oluşan Türkiye'yi `Harika bir nüfus' olarak tanımlayan Alberto Verme, "Kesinlikle süren büyüme ve bu harika nüfusa farklı bankacılık hizmetleriyle gelmemiz gerekiyor. Bildiklerimizin dışında bir nüfus var burada. Bu nedenle Türkiye'de meydana gelecek değişiklikler bizi heyecanlandırıyor" dedi.

Akbank iyi ortak Türkiye'de yatırımlar dikkatlice sürecek

ALBERTO Verme, Akbank'la olan stratejik ortaklıklarının çok başarılı sürdüğünü söyledi. "Citibank'ın Akbank hisselerinin satılması söz konusu" sorumuza, "Akbank çok iyi bir partner. Benzer işbirliğimiz Çin'de iki ayrı banka ile sürüyor. Bu formatta çok mutluyuz" yanıtını verdi. "Benzer işbirliklerini sürdürecek misiniz" sorusunu ise Verme, "Türkiye için organik bir plan hazırladık. Dikkatlice Türkiye'ye yatırımı sürdüreceğiz" diye yanıtladı.
Hürriyet/Hayri Çetinkaya-Yeliz Öz


Geri Dön