20 / 04 / 2024

Coca Cola'dan 3 yeni tesis!

Coca Cola'dan 3 yeni tesis!

Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan “2015-2017 yılları arasında 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.



Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve CEO’su Burak Başarır, dün düzenlenen toplantıyla şirketin 2014 sonuçlarını ve gelecek döneme ait hedeflerini paylaştı. Son 10 yılda 10 ülkede yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Tuncay Özilhan, “2015-2017 yılları arasında 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Anadolu Grubu olarak meşrubat sektöründe 90’ların ikinci yarısında faaliyet göstermeye başladıklarını hatırlatan Özilhan, “Türkiye’deki operasyonu gerçekten çok başarılı yürüttük ve bu başarı sonrasında operasyonlarımız içinde büyük bir pazar olan Pakistan aramıza katıldı. Bu başarı tesadüf değil. Arkasında güçlü bir beşeri sermaye ve liderlik var. Şirketimizin Türkiye merkezinde yetişen yöneticilerimiz diğer operasyonlarımıza liderlik ediyor” dedi.


3 yeni tesis geliyor

Coca-Cola Company’nin, yönetimlerine yeni bölgeler verebileceğini belirten Özilhan, “Bizim de takip ettiğimiz, konuştuğumuz bölgeler var. Türkiye’de toplam 9 tesisimiz bulunuyor ve hepsi mega şişeleme tesisi. Potansiyelimiz çok yüksek, daha 4-5 ülkeyi kaldırabilir” diye konuştu.

Coca-Cola İçecek’in geçmiş performansını değerlendiren CEO Burak Başarır ise şirketin son 10 yılda hacmini 4, cirosunu da 6 katına çıkardığını yıllık bileşik büyüme oranının hacimde yüzde 15, ciroda yüzde 19 olduğunu belirtti. Başarır, şirketin bu yıl Kazakistan, Tacikistan ve Pakistan’da açılacak üç fabrikasıyla kapasitesini yüzde 12 artıracağını kaydetti.


Ekonomik kalkınmaya olan etkilerine dikkat çeken Başarır, şu bilgileri verdi: “Şirketimiz; Türkiye, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Suriye, Irak ve Tacikistan’da 11 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Ürettiğimiz her 1 TL’lik Coca-Cola, Türkiye’de 6.8 TL’lik bir ekonomik değer yaratıyor. 145 bin çiftçiye katkı sağlıyoruz. Türkiye’de ekonomi büyürken biz de şirketimizin hem değerini, hem hacmini hem de faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını artırdık. Son 10 yılda doğrudan ve dolaylı vergilerle devlet bütçesine katkımız 2.7 milyar TL.”


Tüketime bakkal etkisi

Marketteki meşrubat şişesinin arkasında büyük bir ekonomi olduğunu söyleyen Başarır, şöyle devam etti: “Bir şişe Coca-Cola, fabrikadan masaya ulaşana kadar birçok sektöre girdi yaratıyor. Tarımdan enerjiye lojistikten perakendeye kadar birçok sektör her bir şişenin üretiminde rol oynuyor. Soğutucu sektörünün gelişmesi, cam ambalaj sektöründeki tedarikçimizin yurtdışındaki Coca-Cola operasyonlarına ürün sağlar hale gelmesi, farklı sektörlere sağladığımız önemli destekler arasında.”

Satış hacminin yarısını bakkallar üzerinden gerçekleştirdiklerini belirten Başarır, bu satış kanalını desteklemeye yönelik projeler yürüttüklerini ve bakkalara özel ürünler tasarladıklarını ifade etti.


2014’te ‘1.1 milyar kasa’ sattı

-  Türkiye Coca-Cola sisteminde 12’nci sırada.

-  Satış hacminin içinde Türkiye’nin payı yüzde 50.

-  10 ülkede 23 fabrikası bulunuyor.

-  23 fabrikan 9’u Türkiye’de.

-  370 milyona yakın tüketiciye ulaşıyor.

-  Geçen yıl toplam 1.1 milyar ünite kasa satış yapıldı.

-  Türkiye genelinde toplam 300 bin noktada satış yapılıyor.

-  Türkiye’de kişi başına gazlı içecek tüketimi 41 litre. Bunun yaklaşık 25 litresi Coca-Cola.


‘Ekonomide dağınık yapı var’

Toplantı sonrasında gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Grubu ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, şunları söyledi: “Türkiye’nin büyüme hızı yavaşladı. Bu bilinçli şekilde yapılan bir yavaşlatılma oldu. Cari açık Türkiye ekonomisinin kerteriz noktası. Maalesef köklü biçimde çözülemedi ya da çaba sarfedilmedi. İşsizlik hala büyük sorun ve önümüzdeki dönemde de cari açıkla birlikte çözülmesi gerekiyor. Petrol fiyatlarında yarı yarıya düşüşle cari açıkta da iyileşme oldu ama istenilen iyileşmeyi göremiyoruz. Arzumuz seçimden sonra istikrar olması. Kur meselesi devam edecek, FED’in açıklamaları sürecek. Seçimden sonra istikrarlı bir büyüme olursa belli bir büyüme yakalanabilir. Ekonominin siyasetin önüne geçmesi ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Şu anda dağınık bir yapı var. Herkes seçime konsantre, ekonomi biraz başsız kalmış durumda... Oysa tek çatı altında yönetilmesi gerekiyor. Ekonominin lideri Ali Babacan’ın önümüzdeki dönemde olmayacağı söyleniyor. O yapının nasıl şekilleneceğini görmemiz lazım.”


‘Suriye projesini rafa kaldırdık...’

Çevre ülkelerdeki gelişmeleri de değerlendiren Burak Başarır, şunları söyledi: “Suriye’de ekibimiz hala faaliyetlerine devam ediyor. Ancak bu ülkede üretim tesisi kurma arefesindeydik ama savaş olunca rafa kaldırdık. Güney Irak ve Ürdün fabrikalarımızdan ürün gönderiyoruz ama limitli bir satış var. Irak’ta 4 fabrikamız var. IŞİD’in etkili olduğu bölgede ürün satamadık ama yavaş yavaş satış başladı. Irak’ın kuzeyindeki satışların toplam satışlardaki payı sadece yüzde 1, o yüzden fazla etkisi olmadı. Totalde Irak en iyi pazarlarımızdan biri.”


Eylem Türk-Milliyet


Geri Dön