20 / 04 / 2024

Çok kar ediyor olsaydık bankalar peşimizden koşardı!

Çok kar ediyor olsaydık bankalar peşimizden koşardı!

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, finansal olarak oldukça başarılı bir yılı geride bıraktıklarının altını çizerek, gayrimenkul sektörüne yönelik değerlendirmeler yaptı. İşte o değerlendirmeler...




Türkiye’nin önde gelen markalı konut geliştiricilerinden Nef, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Yeni Şafak gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre, şirketin 2017 rakamlarını ve bu yılki planlarını gazetelerin ekonomi yöneticileriyle paylaşan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, finansal olarak oldukça başarılı bir yılı geride bıraktıklarının altını çizerek, gayrimenkul sektörüne yönelik de değerlendirmelerde bulundu. Bugün gayrimenkulde, “şeffaflık” konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu dile getiren Erden Timur, bu konuda atılacak adımların Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağını belirtti.

KASADA 400 MİLYON NAKİT

Nef olarak, sektörün en likit firmalarından biri olduklarını belirten Timur, “Bizim kasamızda her zaman 300-400 milyon TL nakdimiz oluyor. 5 milyar TL’lik aktif büyüklükle sektörde açık ara lider konumdayız. Bunun en büyük sebebi şeffaflık ve disiplin. Uluslararası denetim firması KPMG tarafından her yıl düzenli olarak denetleniyoruz. Finansal raporlarımızı da Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlıyoruz” diye konuştu.

Bugün sektördeki düşük kârlılık nedeniyle, bankaların gayrimenkul şirketleriyle çalışmak istemediğini belirten Erden Timur, şöyle konuştu: “Bugün sektördeki firmaların bilançosunu en fazla bankalar görüyor. Peki bankalar gayrimenkul sektörü ile neden çalışmak istemiyor? Çünkü öyle bir kâr yok… Düşünsenize sektörde hem ciro hem de kâr yüksek olsa, tam tersi bankalar sizin peşinizden koşarlardı. Bugün tam aksine, bankacılarla konuşun; hangi sektör ile iş yapmak istemezsiniz diye sorun, gayrimenkul sektörünü ilk sırada sayarlar. Bu bilanço şeffaflığıdır. O kârlılık olmadığı için de GYO’larla da iş yapmıyorlar.”

VERİLER TEYİT EDİLMELİ

Gayrimenkul sektörünün daha net kurallarla denetlenmesi gerektiğini de belirten Timur, “Gayrimenkul üreticileri olarak biz aslında toplumun tasarruflarına talibiz. Dolayısıyla sektördeki disiplinin artması ekonomik ve toplumsal açıdan kritik öneme sahip. Bu sebeple bizim çok daha net kurallar ile denetleniyor olmamız lazım.” dedi.

Nef’in 2018 ciro hedefi 2,1 milyar

Nef’in 2017 yılındaki performansına ilişkin de açıklamalar yapan İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “2016 yılını 1,2 milyar TL’lik ciro ile tamamlamıştık. 2017 yılında ise 1.950 konut satışı ve 1,5 milyar TL ciro ile üst üste dördüncü yıl da sektör liderliğimizi koruduk. Capital 500’ün son araştırmasına göre sektör ikincisinin iki katı, sektör üçüncüsünün ise üç katı ciro elde etmiş durumdayız. Dördüncü senemizde 1 milyar TL’yi bulduk, altıncı senemizde 1,5 milyar TL ciro rakamına ulaştık. Cumhuriyet tarihinde, milyar TL ciroya en hızlı ulaşan firmayız. Bu yılki hedefimiz de ciroda 2,1 milyar TL’nin üzerine çıkmak” diye konuştu.

‘Düzeltme’ durgunluğu


Türkiye’nin konut satış adedine göre Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri arasında ise ABD’den sonra ikinci sırada bulunduğunu dile getiren Erden Timur, “Aslında demografiye göre inanılmaz büyük bir pazar var. Bu büyük pazarı doyurmak gerekiyor. Bu tamamen ihtiyaç eksenli bir pazar. Ama envanter çalışması olmadığı için şurada şu ihtiyaç var diyemiyorsun. İhtiyacı doyurmak için pazar çok hızlı büyüdü. Ancak şu an yaşadığımız çok net bir ‘düzeltme’. İhtiyaç eksenli tüketim hâlâ devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.

3,4 milyarlık 6 yeni proje


2016 ve 2017 yılında toplam 3 bin 850 adet üniteyi teslim ettiklerini söyleyen Timur, konuşmasına şöyle devam etti: “Son 2 yıldır Türkiye’de en fazla konut teslimi yapan özel şirketiz. İş GYO ile ortak yürüttüğümüz 2 bin 700 konutluk İnistanbul projemizde de teslimler geçtiğimiz Aralık ayında başladı. Bu yıl ise toplam 3.4 milyar TL’lik büyüklüğe sahip 6 projenin lansmanı yapacağız. Bunlar; Nef Kandilli, Nef Koruköy, Nef Beylerbeyi ve Nef Nakkaştepe, Nef Gölköy ve Nef Bayramoğlu. İstanbul,  Ankara  ve Bodrum’da arsalarımız var. Şimdiye kadar 9 projeyle en fazla kentsel dönüşümü biz yaptık."

 

KANDİLLİ’DE EV ALANIN YALISI OLACAK 

Timur, “Kandilli’den ev alan kişinin yalısı da olacak, köşkü de olacak. Diğer projelerde uyguladığımız Foldhome modelimizi Kandilli’de de hayata geçireceğiz. Projeden 3+1 ev alan yılda 3 kez yapacağımız yalıda konaklayacak” diye konuştu.

 

EBRD ORTAKLIĞI İLK MEYVELERİNİ VERİYOR

Geçtiğimiz yıl 120 milyon dolar sermayeyle EBRD ile birlikte kurdukları şirketle ilgili de konuşan Timur, “EBRD ile geçen sene Londra’da imzaladığımız ortaklık ilk meyvesini vermek üzere. EBRD ile birlikte Nef Sütlüce’de ikinci Novu projemizi 600 yatak kapasitesiyle 2019 yılında açacağız” diye konuştu. OrtaklıK çerçevesinde yüzde 60 konut, yüzde 40 öğrenci rezidansı yapacaklarını belirten Timur, EBRD ile yurtdışında da projeler yapacaklarını da dile getirdi.

 


Geri Dön