19 / 03 / 2024

Concord İstanbul, En İyi Dönüşüm Projesi ödülünün sahibi oldu!

Concord İstanbul, En İyi Dönüşüm Projesi ödülünün sahibi oldu!

Kadıköy Fikirtepe'nin dönüşümünde rol oynayan Concord İstanbul, bu yılki Sign of the City yarışmasında ‘En İyi Dönüşüm Projesi' seçildi.



Kadıköy Fikirtepe'nin dönüşümünde rol oynayan Concord İstanbul, bu yılki Sign of the City yarışmasında ‘En İyi Dönüşüm Projesi' seçildi. Ödül 4 Kasım'da  Hilton İstanbul Bomonti'deki törende Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım'a verildi. İstanbul'un ilk yerleşim merkezi Kalkhedon adıyla bilinen Fikirtepe'deki proje Concord İstanbul, 1.185 bağımsız bölümden oluşuyor, E-5 ve TEM'in  kesişme noktasında yer alıyor.


Zaman


concordistanbul.com


Haber Hürriyet Gazetesi'nin Sign of the City Awards Özel Eki'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Fikirtepe’de Teknik Yapı tarafından inşa edilen Concord İstanbul kentsel dönüşüm projesi Sign of the City Awards’ta ‘Dönüşüm Bölgesi En İyi Arazi Geliştirme Projesi’ ödülünü kazandı.


Kadıköy Fikirtepe’de yükselen Concord İstanbul, bu yıl düzenlenen Sign of the City yarışması kapsamında ‘Dönüşüm Bölgesi En İyi Arazi Geliştirme Projesi’ ödülüne değer görüldü. Ödül 4 Kasım 2015 tarihinde Hilton İstanbul Bomonti’de yapılan törende Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım’a verildi. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “Concord İstanbul, Fikirtepe’de ilk ruhsata sahip olan, ilk kat irtifakı kurulan proje olma özelliğinin yanı sıra bünyesindeki tüm dairelerin tamamının çok kısa sürede satılmasıyla da kendini ispatladı” dedi. 

Teknik Yapı’nın dönüşüm projelerindeki deneyiminin 1974’de başladığına dikkat çeken Umut Durbakayım, Bağdat Caddesi başta olmak üzere Anadolu yakasında gerçekleştirilen tüm dönüşüm projelerinin halen ilk günkü gibi ayakta, sağlam olduğuna vurgu yaptı. 1974 yılında Kadıköy’de riskli apartmanların dönüşümüyle başlayan dönüşüm projelerinin 1999 depreminden sonra ‘Sivil Kentsel Dönüşüm’ sloganıyla devam ettiğini belirten Umut Durbakayım “Concord İstanbul, devletin de kentsel dönüşüm konusunda attığı büyük atılımların ilk örneklerinden biri oldu. Kadıköy Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi, Türkiye’nin ilk ve en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak dönüşüm tarihine geçti. ‘Pilot uygulama’ olarak tarihe geçen Fikirtepe’de çok uzun ve zorlu bir süreç yaşadık. Bu zorlukları yaşadık ama başarıyla aştık. Teknik Yapı’nın 40 yılı aşan dönüşüm deneyimi bize burada büyük bir avantaj sağladı” dedi.


Sign of the City Awards kapsamında kaliteli, çevreci ve sürdürülebilir bir vizyona sahip olan inşaat ve gayrimenkul markalarının projeleri, toplam 3 aşamalı değerlendirme sisteminden geçerek, büyük ödüllere ulaşmaya çalıştı. İlk aşamada; projelerin teknik değerlendirmesi yapıldı ve kriterlere uygunluğu incelendi. 21 Eylül-9 Ekim tarihleri arasındaki ikinci aşamada ise jüri üyeleri, teknik elemeyi geçen projeler arasından ön elemeyle her kategori için 5 finalist belirledi. Final aşamasında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Güzin Konuk başkanlığındaki uzman ve sektörün önde gelen isimlerinden oluşan jüri, ödül sahiplerini belirledi. 


Toplam 1.185 bağımsız bölümden oluşan Concord İstanbul projesinin, E5 ve TEM otoyolları kesişme noktasında, Boğaz köprüleri bağlantı yollarının hemen yanında yükseliyor. Yüzde 1 KDV, vergi ve harç muafiyeti avantajına sahip proje, iki metro istasyonu, metrobüs ile  Marmaray  bağlantısının hemen girişinde yer alıyor. 


2015 Eylül’de konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 daralmasının istisnai bir durum olduğunu söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, söz konusu gerilemenin nedenlerini faizlerdeki yükseliş, seçim öncesi beklemeye geçen talep ve bir haftalık bayram tatilinde satış yapılamaması olarak sıraladı. Ocak-eylül döneminde toplam konut satışları 936 bin 615 adet olarak gerçekleştiğini hatırlatan Durbakayım, geriye kalan üç ayda yıllık 1,2 milyon adetlik hedefin çok rahat yakalanacağını hatta bir miktar geçebileceğini belirtti. Seçim sonrası tek partili bir hükümetin kurulacak olmasının inşaat sektörüne 2004’deki gibi bir ivme kazandıracağını ifade eden Durbakayım, 2016 yılında faiz oranlarının belirleyici rol oynayacağını açıkladı. “Mevcut faizler aylık % 1- 1,2 seviyelerinde bulunuyor” diyen Nazmi Durbakayım “Eğer mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık bazda % 0,60- 0,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar” dedi.


Mütekabiliyet yasasının da yeni bir sürece girmesi gerektiğini aktaran Başkan Durbakayım “Yabancıya gerçekleştirilen satışların 2016’da katlanarak büyümesini bekliyoruz. Ancak burada hem tüketici hem de üretici olarak bazı beklentilerimiz var. Yabancı bireysel yatırımcı müktesep hakkının korunmasını ve vatandaşlık haklarının kalıcı olmasını istiyor. Biz üreticiler ise yabancıya yaptığımız satışların ihracat kapsamına alınmasını ve vergi iadesinden faydalanmak istiyoruz. 2016’nın yabancılar açısından başka bir önemi var. Bireysel yabancı yatırımcının yanı sıra, kurumsal yabancı yatırımcıların da Türk gayrimenkul piyasasını yakından takip ettiğini biliyoruz. Direkt yabancı yatırımları kapsamında bu kurumsal yatırımcıların gelebilmesi için makroekonomik adımların kararlı bir şekilde atılması gerekmektedir. Cari açık, enflasyon hedefleri gibi ekonomik verilerin iyileşmesi de bu kapsamda önem kazanmaktadır” bilgisini paylaştı.


Genel seçimler öncesinde incelediği projeleri masaya yatıran Teknik Yapı, 2016 yılına hızlı bir giriş yapmayı planlıyor. Halkalı’da 1.412 dairelik Metropark ve Fikirtepe’de iki adadan oluşan 1.185 dairelik Concord İstanbul projelerindeki satışlarını sürdüren Teknik Yapı, yılın ilk çeyreğinde 1.500 daireden oluşan Denizli ve 830 daireden oluşan Fikirtepe 3. Ada projelerini satışa sunmayı hedefliyor. Marka ayrıca Kadıköy’deki Suadiye Sahil projesi ile Bağdat Caddesi’nde yer alan 5 ayrı butik projenin satışlarına da hazırlık yapıyor. 2016’ın ilk aylarında Metropark projesinin tamamını teslim edecek olan Teknik Yapı, Cadde projelerinin de büyük kısmını yıl sonuna doğru teslim edecek.


Hürriyet Ek


Geri Dön