19 / 04 / 2024

Corio yatırım hedefi küçülttü

Corio yatırım hedefi küçülttü

Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC'in onur konuğu olan Türkiye, krize rağmen ilgi odağı oldu.



Türkiye'deki yatırımlarıyla dikkat çeken Corio'nun CEO'su Gerard Groener, "Yatırımlarımızı belki gecikecek, ama devam edecek. Türkiye masada kartımızı oynayacağımız ülke" dedi.

TÜRKİYE, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC'in onur konuğu oldu. MAPIC kapsamında düzenlenen 'Türkiye hálá yükselen trend mi' başlıklı seminerde konuşan Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio'nun CEO'su Gerard Groener, global krize rağmen uzun vadede Türkiye'nin cazip bir pazar olduğunu söyledi. Türkiye'yi Doğu Avrupa pazarı ile karşılaştıran Groener "Eğer masada kartı oynayacağım ülkeyi seçmem gerekirse bu Türkiye olur" dedi. Groener, Türkiye'nin en hızlı büyüyen pazarları olduğunu söyledi. Kişi başına düşen metrekareye bakıldığında Türkiye'nin Avrupa'nın oldukça gerisinde olduğunu vurgulayan Groener, bunun büyük bir potansiyele işaret ettiğini vurguladı.

Çabuk toparlanmak önemli

Türkiye ile diğer pazarların tamamen birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Groener, şunları söyledi: "Türkiye liberal bir pazar. Ciddi bir patlama yaşıyor. Nüfusu, ekonomisi büyük. Uzun vadeli yatırımcı olarak uzun vadeli bilgilere bakarız. Kriz gibi kısa vadeli olaylardan etkilenmeyiz. Türkiye'de alışveriş merkezleri arzında bir aşırılık olduğuna dair işaretler var, ama uzun vadede Türkiye kesinlikle bizim için doğru bir pazar. Global resesyon her yerde var. Türkiye çok çabuk iyileşme gösteriyor. Krizden herkes etkileniyor. Önemli olan kimin daha çabuk toparlandığı."

Yatırımlarımız sürecek

Türkiye'de 4'ü tamamlanmış 7'si devam eden 11 alışveriş merkezi projesine 800 milyon Euro yatırdıklarını belirten Groener, "Bu rakam 1 milyar Euro'ya çıkabilir. Türkiye'de 3 milyar Euro'luk bir yatırımdan bahsediyorduk ama şartlar değişti. Kimse bu krizin geldiğini göremedi. Ancak Türkiye'deki yatırımlarımızdan vazgeçmemiz mümkün değil" dedi.

Alışveriş merkezlerinde tek tek çözüm bulunmalı

PERAKENDECİLERİN dövizin artması nedeniyle kur sabitlemesi veya kira indirimi taleplerine ilişkin olarak Groener, şu değerlendirmeyi yaptı: "Perakendeciler de alışveriş merkezi yatırımcıları (AVM) da profesyoneldir ve belli riskleri alarak kontratlara imza atar. Türkiye'de perakendecilerden gelen talepleri görmemek mümkün değil. Ancak biz jenerik (genel) çözümlere inanmıyoruz. Lokal çözümlere inanıyoruz. YTL, Euro ve dolar karşısında geriliyor. Uzun bir süre YTL değerliydi. Bu Türk perakendeciler için avantajdı. O zaman kimse kur sabitlemeyi önermedi. Çözüm bulmak gerekiyor ama bu günlük olmamalı. İki tarafı da memnun etmeli. Tek tek çözüm bulmaktan yanayız. Biz belli bir süre için perakendecileri destekleyebiliriz ama ileride bu desteğin karşılığını nasıl alacağız?"

Türk markalarını yurtdışına taşımaktan mutluluk duyarım

TÜRK markalarını çok beğendiğini anlatan Corio CEO'su Gerard Groener, "Türkiye'ye gittiğimde alışveriş merkezlerinde gördüğüm Türk markalarından çok etkileniyorum. Eğer Türk markalarını yurtdışına götürme şansım olursa bundan büyük mutluluk duyarım. İtalya, Fransa gibi büyük pazarlarımızda bu olabilir" dedi.

81 ilin 35'inde alışveriş merkezi var Türkiye hálá en popüler pazar

DÜNYANIN önde gelen ticari gayrimenkul hizmetleri şirketi Cushman&Wakefield'in ortaklarından Boris Van Haare Heijmeijer, Türkiye'nin genç nüfusu ile hızlı büyüyen bir pazar olduğunu belirterek, Avrupalı yatırımcıların ve perakendecilerin dikkatini çektiğini söyledi. Türkiye'nin hálá çok popüler bir pazar olduğunu vurgulayan Heijmeijer, "Türkiye'deki 81 ilin sadece 35'inde alışveriş merkezi var. Bu çok ciddi bir potansiyeli gösteriyor. Dünyanın önde gelen yaygın markaları, lüks markalar ve elektronik markaları Türkiye'ye hálá ilgi gösteriyor" dedi. Türkiye'de son günlerde perakendeciler ve alışveriş merkezleri arasında yaşananları yakından takip ettiğini anlatan Heijmeijer, "Bir gecede döviz yüzde 40 değer kazanmış. Bu da perakendecileri zorluyor. Kesinlikle anlaşılır birşey. Elbette çözüm üretilmeli" diye konuştu.

Türk gecesi etkiledi

71 ülkeden 2 bin 500 şirketin ve binden fazla projenin katıldığı MAPIC'in açılış partisi Rönesans İnşaat sponsorluğunda yapıldı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı ve Türkiye motiflerinin yansıtıldığı gece büyük ilgi gördü. Türkiye'nin onur konuğu olduğu fuarı Türkiye'den 200'ü aşkın profesyonel izledi. Fuarda Türkiye'deki 15 yeni alışveriş merkezi projesi sergilendi.

Corio'nun Akmerkez'i alması Türkiye için milattır

RUSYA ve Ukrayna'daki projeleriyle dikkat çeken, Türkiye'de ise son yıllarda alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarına ağırlık veren Rönesans İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Hollandalı Corio'nun Akmerkez'i satın almasının Türkiye'de bir milat olduğunu söyledi. Erman Ilıcak, şöyle konuştu: "Corio'nun pazara girmesinin ardından Türkiye, yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini çekmeye başladı. Şu anda global bir kriz yaşanıyor ama Türkiye'nin en büyük avantajı finansal sisteminin çok güçlü olması. 2001 krizinde tecrübe kazanması."

Türkiye'de AVM arzında aşırılık yaşanmasından yakınan Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Yatırımcılar şehri yeterince incelemeden yatırımlara soyunuyor. Küçük şehirlerde birden fazla AVM açmamalı" dedi.

Hürriyet

Geri Dön