19 / 04 / 2024

Çorum'da tarihi han butik otel oluyor!

Çorum'da tarihi han butik otel oluyor!

Çorum’da 150 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Velipaşa Hanı butik otel oluyor. 35 yıllığına Çorum Belediyesi’ne kiralanan tarihi han restorasyonunun ardından hizmet vermeye başlayacak.




Çorum’da 150 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Velipaşa Hanı butik otel oluyor.


Velipaşa Vakfı arasında imzalanan protokolle 35 yıllığına Çorum Belediyesi’ne kiralanan ve kentin en değerli kültür varlıkları arasında yer alan tarihi han restorasyonunun ardından butik ote, restoran ve kafetarya olarak hizmet verecek.


Tarihi Velipaşa Han’ında basın toplantısı düzenleyen Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, süreçle ilgili bilgi verdi. Velipaşa Hanı’nın Türkiye’deki nadir eserlerden birisi olduğunu vurgulayan Başkan Muzaffer Külcü, yapacakları restorasyonla birlikte Çorum’un kültür mirasına yeni bir eseri daha kazandıracaklarını açıkladı.


Türk kültür ve medeniyeti açısından kervansaraylar ve hanların önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Külcü, “Bunlar yapıldıkları dönemin bütün izlerini taşıyan, o dönemin imzası olarak kabul ettiğimiz eserler. Her dönemde bir çok bina yapılır ama bunlardan bir kısmı diğerlerine göre daha farklıdır. 1860-1870’li yıllarda yapıldığı kabul edilen Velipaşa Hanı’mızda da hem Osmanlı dönemine ait hem de Çorum mimarisine ait bütün izleri taşıyor. Tarihi ve kültürel değerlerin yaşatılması için yapılan çalışmaları bir görev olarak görüyoruz. Bize emanet edilen bu eserleri bizde gelecek nesillere bırakacağız. Kent merkezinde korunacak, turizm alanında pazarlanabilecek eser sayısına baktığımızda o konuda çok şanslı bir il değiliz. Sahip olunan eserlerin de korunması noktasında belediyemiz ve bakanlığımız gereken hassasiyeti gösteriyor. Son 10 yılda Türkiye’nin farklı illerinde 4 bin eser bakanlık tarafından restore edildi. Çorum’da bunların içerisinde yer alıyor. Şehir olarak da, ülke olarak dünyanın en eski medeniyet merkezlerine ev sahipliği bir coğrafyadayız. Böyle olduğu için farklı dinlere, milletlere ev sahipliği yapmışız. Turizmi deniz, kum, güneş sarmalından kurtarıp çok daha nitelikli bir noktaya da taşıyabilme imkanımız var. Türkiye son 10 yıldır bunu fark etti. En az ucuz harcama yapan deniz turizminden inan turizmine, kültür, tarih ve spor kongre turizmine geçiş yaptı. Artık bunların gereğini yapıyor” dedi.


Tarihi hanla ilgili yapılacak restorasyon çalışması hakkında da bilgi veren Başkan Külcü, “Buranın restorasyonu 2013 yılında gündeme geldi. Kiracılar ve mülk sahipleri ile konuştuk. 1.5 yıllık bir hazırlık döneminden sonra hanın belediyeye kiralanması noktasında protokol imzaladık. Velipaşa hanı aslına uygun bir şekilde hizmet verecek. Tarihi kaynaklarda burası otel olarak kullanıyor. Osmanlı döneminde yapılmış 5-6 nitelikli yerden birisi. Döneminin 5 yıldızlı oteli gibi görmek mümkün. O dönemin meşhur yönetici idareci ve bürokratlarının gelip geçerken burada konakladığını görüyoruz. Kullanım için altta bulunan yeri restoran ve kafetarya üstteki alanları otel olarak planlıyoruz. Bu bizim düşüncemiz projelendirme çalışmaları sürüyor. Gerekli izinler aldıktan sonra 2 yıllık bir restorasyon çalışmasının ardından 2018 yılının ortalarına geldiğimiz zaman burayı butik olarak hizmete açmayı planlıyoruz” diye konuştu.


Velipaşa Han’nın restorasyonun tamamlanmasıyla birlikte etrafının da yeni bir kimliğe kavuşacağını anlatan Başkan Külcü, “Burası bu işin tetiklendiği nokta olacak. Önemli bir eser, önemli bir tarihi varlık. Etrafındaki dükkanlar açısından özelde de arasta açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna inanıyoruz. Oranın tarihi eser tescili kaldırılmıştı. Açılan dava sonucunda Danıştay tekrar tescil kararı verdi. Dolayısıyla bir yol açma genişletme, meydan gibi bir proje söz konusu değil. Orayı yeniden ihya edecek ve yine hem içerde insanların keyif baktığı mekan hem de turizm anlamında hafızalarda yer alacak bir mekan haline getirmek istiyoruz. Mülk sahipleri ve dernek yöneticileriyle konuşuyoruz. Onlarında işbirliği niyeti var. Ortak proje üzerinde anlaşıp iyi bir duruma getireceğiz. Türkiye’de bunun örnekleri var” ifadelerini kullandı.


Kale ve eski Polis Karakolu binası hakkında da açıklama bulunan Başkan Külcü, “Kale için proje çalışması sürüyor. Orada bir tarafı geleneksel kına gecesi gibi programların yapıldığı yer bir tarafı da butik otel tasarlanıyor. Kale’de yapılacak çalışma turist sayısının artmasına da katkı sağlayacak. Polis karakolu olarak bilinen yerle ilgili 4 yıldır devam eden kamulaştırma davası vardı. Sonuna geldik. 1 milyon TL’lik kamulaştırma parasını ödedik. Tüm kamulaştırmaları tamamladık. Aslına uygun olarak yeniden yapacağız. Çorum kültür ve turizmine kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.



Hürriyet




Geri Dön