24 / 04 / 2024

Çorum’da tarihi yapıların restorasyonu başladı!

Çorum’da tarihi yapıların restorasyonu başladı!

Çorum'da Osmanlı döneminden miras kalan tarihi yapılarda restorasyon çalışmaları başladı. 



Çorum'da Osmanlı dönemi eserlerinden olan 153 yıllık Veli Paşa Hanı ve 1,5 metre genişliği ile 'dünyanın en dar sokağı' olarak tanıtılan 'Dikiciler Sokağında restorasyon çalışmaları aralıksız devam ediyor. 

Milliyet'te yer alan habere göre; Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, tarihi dikiciler arastası ve  Veli Paşa Hanı’nda başlatılan restorasyon çalışmalarını inceleyerek yetkililerden çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi aldı. 

Dikiciler arastasında hayata geçen restorasyon çalışmasını teknik heyetle birlikte inceleyen Başkan Aşgın, yapılan işler hakkında yüklenici firma yetkileri ile Etüd ve Proje Müdürü Said Toraman'dan brif aldı. 300 günlük çalışma süresi sonucunda Dikiciler arastasının restore edilerek yeniden şehrin kültür ve turizmine kazandırılacağını belirten Etüd ve Proje Müdürü Said Toraman, "Restorasyon süreci 19 Şubat’ta yüklenici firmaya yer teslimi yapılmasıyla başladı. Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte de çalışmalara başlandı. Burada 29 adet dükkan bulunmakta. Dükkanların hepsi aslına uygun bir şekilde restore edilecek. Bu yılın sonuna kadar Dikiciler arastası restorasyonu bitmiş şekilde teslim alacağız. İş kapsamında Saat Kulesine cephe olan 3 adada da dükkanların cephe sağlıklaştırılması yapılacak. Çatıları yenilenerek tek tip tabela yapılacak" dedi.

Çorum’da tarihi yapıların restorasyonu başladı!

Veli Paşa Hanı’nın tamamlanıp hizmete açılmasıyla beraber şehrin kültür ve turizmine olumlu katkılar sağlayacağını söyleyen Toraman, hanın restorasyonunda sona gelindiğini söyledi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Toraman “Veli Paşa Hanı restorasyon işimiz büyük bir hızla devam etmektedir. Şuanda yüzde 75 seviyelerinde tamamlanmış durumda, son işlemleri yapılıyor. Han yerleşim olarak, mimari planı olarak ‘Genç Osmanlı Şehir İçi Hanı’ yerleşimi planı tarzında inşa edilmiş, bu tarzı yansıtan en güzel örneklerden biri. Restorasyon sonrası hanın zemin katında, avluda yöresel lezzetlerin sunulacağı bir restoran, hemen yanında bir kafeterya bulunacak. Üst katlarında farklı odalar bulunacak. Belediyemizin projelerinden birisi olan kültür yolu üzerinde de önemli uğrak noktalarından birisi olacak” şeklinde konuştu.

Çorum Belediyesi'nin yeni belediye binası inşaatı yarım kaldı!


Geri Dön