28 / 03 / 2024

Cushman & Wakefield, 2015 gayrimenkul raporunu açıkladı!

Cushman & Wakefield, 2015 gayrimenkul raporunu açıkladı!

Toplam A sınıfı ofis arzı 2015 sonu itibarıyla 4.72 milyon m2’ye erişerek yıllık bazda % 11 arttı. En fazla arz girişi ise Ataşehir ve Maslak’ta oldu.



Toplam A sınıfı ofis arzı 2015 sonu itibarıyla 4.72 milyon m2’ye erişerek yıllık bazda % 11 arttı. En fazla arz girişi ise Ataşehir ve Maslak’ta oldu.


İstanbul’un başlıca ana alışveriş caddeleri İstiklal, Bağdat, Nişantaş'nda toplam 112 mağazada yaklaşık 18.000 m2 yeni kiralama işlemi gerçekleşti. 


Yurt içi talep, sanayi pazarının ana lokomotifi olmaya devam etti. 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 250.000 m2 kullanıcı işlem hacmi, bir önceki yılı ikiye katladı. 


2015 yılında % 11 artışla 1.3 milyon adet konut satışı yapıldı, bu 2008’den bu yana gerçekleşen en yüksek seviye kabul edildi. 


Otel pazarında 2015 yılı ortalama doluluk oranları 2014’e göre biraz düştü. İstanbul ise 12.4 milyon ile en fazla ziyaret edilen şehir oldu. 


Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield, sektöre ilişkin analizlerine bir yenisini ekleyerek ‘2015 yılı Türkiye Gayrimenkul Pazarı Raporu’nu açıkladı. Ofis, perakende, otel, lojistik ve konut segmentleriyle gayrimenkul sektörünü bir bütün olarak ele alan Cushman & Wakefield’ın yıllık raporunda;  toplam A sınıfı ofis arzının yıllık bazda % 11, perakende harcamalarının % 3.7 yükseldiği, sanayi ve lojistik pazarında ise kullanıcı işlem hacminin 2 katına çıktığı görüldü. Rapor ayrıca konut sektörünün 1.3 milyon adetlik satışla 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını, otel pazarında ise Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının bir önceki yıl ile aynı seviyeyi koruduğunu ortaya koydu.


A sınıfı ofis arzı 5.5 milyon m2’ye koşuyor

Toplam A sınıfı ofis arzının yılsonu itibarıyla 4.72 milyon m2’ye erişerek yıllık bazda % 11 arttığını gösteren rapora göre, en fazla arz girişinin gerçekleştiğI Ataşehir ve Maslak bölgeleri en çok talep gören bölgeler oldu. Boşluk oranları ise yeni tamamlanan projelerle birlikte en fazla Kozyatağı, Kağıthane ve Maslak’ta arttı. Öte yandan yılın son çeyreğinde yaklaşık 165.000 m2 yeni arzın pazara girmesiyle birlikte toplam boşluk 780.700 m2’ye erişti ve genel boşluk oranı bir önceki yıla göre hafif artış kaydederek 2015 yıl sonunda % 16.5 oldu. Halen inşası devam eden 1.67 milyon m2 yeni ofis arzının iki yıl içerisinde tamamlanması beklenirken, 2016 yılsonunda toplam A sınıfı ofis arzının 5.5 milyon m2’yi aşması tahmin ediliyor.

Depolamada lojistik firmaları yine önde

Rapor, sanayi ve lojistik pazarında 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 250.000 m2 kullanıcı işlem hacminin bir önceki yılın iki katı olduğunu ve gerçekleşen işlemlerin yaklaşık % 65’inin lojistik odaklı GYO işlemleri olduğunu ortaya koydu. En aktif kullanıcılar ise yine perakende sektörü ve dağıtım/depolama ihtiyaçları oldu. Yurt içi talebin sanayi pazarının ana lokomotifi olmaya devam edeceği vurgulanırken ihracat seviyesindeki düşüşün yeni kiralama işlem hacmini ve kısa vadede kiraları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. 

Konut satışları tüm zamanların rekorunu kırdı 

2015 yıl sonu itibarıyla 1.3 milyon adet konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yıla göre % 11 artış kaydeden konut sektörü, bu rakamla veri başlangıç tarihi olan 2008’den bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı dönemde yabancıya konut satışı 22.830 oldu ve geçen yılın aynı dönemine göre % 20 artış gösterdi. 

Otel doluluk oranlarında hafif düşüş oldu

Rapora göre, 2015 sonu itibarıyla Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 36.2 milyona erişerek geçen yıl ile aynı seviyede kaldı. Aynı dönem İstanbul 12,4 milyon ile en fazla ziyaret edilen şehir oldu. 2015 yılı ortalama doluluk oranları geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında hafif bir düşüş görüldü. 2014 yılında doluluk oranı yüzde 65 idi. 

Perakendede konsolidasyon eğilimi görülüyor 

2015 yılsonu itibarıyla toplam arzın 368 AVM’de 10.7 milyon m2’ye eriştiğini ortaya koyan raporda, 3 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon m2 yeni AVM arzı girişi olması ve toplam arzın 418 AVM’de 12.8 milyon m2’ye erişmesi bekleniyor. 


Rapora göre İstanbul’un ana alışveriş caddeleri İstiklal, Bağdat ve Nişantaş’'nda son 12 ayda toplam 112 mağazada yaklaşık 18.000 m2 yeni kiralama işlemi gerçekleşti. Ayrıca aynı dönemde ana alışveriş caddelerine 67 yeni marka girerken, 113 marka çıktı. Üç ana caddede marka sayısının % 7 azalma göstermesi, caddeye giriş yapan ve çıkan markalar arasında nette 46 düşüş, perakende pazarının bir konsolidasyon eğilimine işaret ediyor. 


Rapordaki perakende verilerini değerlendiren Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, perakende harcamalarının 2015 yılsonu itibarıyla % 3.7 artış gösterdiğini belirterek şöyle devam etti: “2014 yılına göre Bağdat Caddesi'ndeki boşluk oranı yüzde 9’dan yüzde 14’e çıktı, bunun en büyük nedenlerinin başında kentsel yenileme projeleri geliyor. Nihai sonuçlar ve bunların ana caddeler üstündeki sürdürülebilir etkileri ancak yenileme projeleri tamamlandıktan sonra gözlemlenebilir. Bu nedenle bu alandaki mevcut analizin geçici olduğunu kabul edebiliriz." 


“Yurt içi talep büyümenin temel lokomotifi”

2015 Gayrimenkul Raporu’nu hazırlarken temel aldıkları ekonomik verileri değerlendiren Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, yüksek enflasyon satın alma gücünü etkilese de tüketici harcamaları seviyesinin korunduğuna işaret etti. Türk Lirası’ndaki değer kaybının da etkisiyle ihracatın yılsonunu güçlü kapattığını ancak ticari duyarlılık ve yatırımın durağan bir görüntü sergilediğini hatırlatan Gönden, “Ekonomik politikalar ve reform beklentilerindeki belirsizlik 2016 yılında yatırımı geride tutabilir. Ancak yurtiçi talebin orta vadede büyümenin temel lokomotiflerinden biri olmaya devam etmesi bekleniyor. Kur dalgalanması bazı mal sahipleri ve perakendeciler için endişe yaratmakta olup, sabit kurlu kira uygulamaları yaygınlaşabilir” diye konuştu. 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Geçen yıl A sınıfı ofis arzı 2014 yılına göre yüzde 11 artarak 4,72 milyon metrekareye ulaştı. Ofis bazında en fazla arz girişi ise Ataşehir ve Maslak'ta gerçekleşti.

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield tarafından yapılan "2015 Yılı Türkiye Gayrimenkul Pazarı Raporu" sonuçlarına göre, toplam A sınıfı ofis arzı yıl sonu itibarıyla 4 milyon 720 bin metrekareye ulaştı. Böylelikle  A sınıfı ofis arzı ulaştığı son rakamla birlikte 2015 yılında yüzde 11 artış kaydetti.

En fazla arz girişinin gerçekleştiği Ataşehir ve Maslak bölgeleri en çok talep gören bölgeler oldu. Boşluk oranlarının ise yeni tamamlanan projelerle birlikte en fazla Kozyatağı, Kağıthane ve Maslak'ta olduğu görüldü. Yılın son çeyreğinde yaklaşık 165 bin metrekare yeni arzın pazara sunulmasıyla toplam boşluk 780 bin 700 metrekareye ulaştı ve genel boşluk oranı bir önceki yıla göre hafif artış kaydederek 2015 yıl sonunda yüzde 16,5 oldu.Halen inşası devam eden 1,67 milyon metrekare yeni ofis arzının 2 yıl içerisinde tamamlanması beklenirken, 2016 yıl sonunda toplam A sınıfı ofis arzının 5,5 milyon metrekareyi aşması tahmin ediliyor.


- Depolamada lojistik firmaları yine önde

Sanayi ve lojistik pazarında 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 250 bin metrekare kullanıcı işlem hacmi bir önceki yılın iki katına yükseldi. 

En aktif kullanıcıların perakende sektörü ve dağıtım/depolama ihtiyaçları olduğunu ortaya koyan raporda, yurt içi talebin sanayi pazarının ana lokomotifi olmaya devam edeceği vurgulanırken ihracat seviyesindeki düşüşün yeni kiralama işlem hacmini ve kısa vadede kiraları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Geçen yıl Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 36,2 milyona erişerek önceki yıl ile aynı seviyede kalırken, 2015 yılı ortalama doluluk oranlarında hafif düşüş görüldü


- AVM arzı 10,7 milyon metrekareye ulaştı

Söz konusu rapora göre, 2015 yıl sonu itibarıyla toplam arz 368 AVM'de 10,7 milyon metrekareye ulaşırken, 3 yıl içerisinde yaklaşık 2 milyon metrekare yeni AVM arzı girişi olması ve toplam arzın 418 AVM'de 12,8 milyon metrekareye yükselmesi bekleniyor.

İstanbul'un ana alışveriş caddeleri İstiklal, Bağdat ve Nişantaşı'nda son 12 ayda toplam 112 mağazada yaklaşık 18 bin metrekare yeni kiralama işlemi gerçekleşti. Ayrıca aynı dönemde ana alışveriş caddelerine 67 yeni marka girerken, 113 marka çıktı. Üç ana caddede marka sayısının yüzde 7 azalma göstermesi, caddeye giriş yapan ve çıkan markalar arasında nette 46 düşüş, perakende pazarının bir konsolidasyon eğilimine işaret ediyor.

Verileri değerlendiren Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, perakende harcamalarının 2015 sonu itibarıyla yüzde 3,7 artış gösterdiğini belirtti.

Gönden, "2014 yılına göre Bağdat Caddesindeki boşluk oranı yüzde 9'dan yüzde 14'e çıktı, bunun en büyük nedenlerinin başında kentsel yenileme projeleri geliyor. Nihai sonuçlar ve bunların ana caddeler üstündeki sürdürülebilir etkileri ancak yenileme projeleri tamamlandıktan sonra gözlemlenebilir. Bu nedenle bu alandaki mevcut analizin geçici olduğunu kabul edebiliriz" ifadelerini kullandı.



AA


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;

Ünlü caddeler para basıyor

İstanbul’un alışveriş caddelerinde mağaza kiraları rekora doymuyor. İstiklal Caddesi ortalama 280 dolarla en pahalı cadde, Bağdat 275 dolarla peşinde...

Alışverişin yoğun olduğu ünlü caddelerde kiralık mağaza fiyatları rekor tazeledi. 2015 yılında İstiklal Caddesi mağaza kiralarında metrekare başına ortalama 280 dolar ile en pahalı cadde ünvanını korudu.


Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield’in hazırladığı ‘2015 Yılı Türkiye Gayrimenkul Pazarı Raporu’na göre İstanbul’un ana alışveriş caddelerinden olan Bağdat Caddesi ise ortalama 275 dolar kira bedeliyle İstiklal Caddesi’yle arayı iyice kapattı. Abdi İpekçi Caddesi’nde ortalama kira fiyatı 250, Teşvikiye Caddesi’nde 220, Vali Konağı Caddesi’nde 210 dolar olarak gerçekleşti.


2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 250 bin metrekarelik işlem hacmi, bir önceki yılı ikiye katladı. Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, aynı dönemde ana alışveriş caddelerine 67 yeni marka girerken, 113 markanın çıktığını kaydetti. Gönden, “Üç ana caddede marka sayısının yüzde 7 azalma göstermesi, caddeye giriş yapan ve çıkan markalar   arasındaki düşüş, perakende pazarının bir konsolidasyon eğilimine işaret ediyor” dedi.


Ofisler boşaldı


Toplam A sınıfı ofis arzının yıl sonu itibariyle 4.72 milyon metrekareye ulaşarak yıllık bazda yüzde 11 arttığını gösteren rapora göre, yılın son çeyreğinde yaklaşık 165 bin metrekare yeni arzın pazara girmesiyle birlikte toplam boşluk 780 bin 700   metrekareye erişti ve genel boşluk oranı bir önceki yıla göre hafif artış kaydederek 2015 yılı sonunda yüzde 16.5 oldu.   Ofiste tüketici ürün ve hizmetler, sigorta ve teknoloji şirketleri ise en aktif kullanıcılar oldu. Halen inşaatı devam eden 1.67 milyon metrekare yeni ofis arzının iki yıl içerisinde tamamlanması beklenirken, 2016 yıl sonunda toplam A sınıfı ofis   arzının 5.5 milyon metrekareyi aşacağı tahmin ediliyor.  


Perakende harcamalarının yüzde 3.7 yükseldiğini gösteren raporda, sanayi ve lojistik pazarında ise kullanıcı işlem hacminin 2 katına çıktığı görüldü. Rapor ayrıca konut sektörünün 1.3 milyon adetlik satışla 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını, otel pazarında ise Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının bir önceki yıl ile aynı seviyeyi koruduğunu ortaya   koydu. 


Milliyet



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'de A sınıfı ofis inşası, geçen yılın sonunda 4,7 milyon metrekareye çıktı. Yıllık artış yüzde 11. En fazla arz Ataşehir ve Maslak’ta


Türkiye'nin gayrimenkul pazarındaki canlılık, verilere yansımaya devam ediyor. Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield (C&W) tarafından yeni açıklanan " Türkiye Gayrimenkul Pazarı Raporu" bunu dikkat çekici şekilde ortaya koydu. Bu kapsamda toplam A sınıfı ofis arzı, 2015 sonunda yüzde 11 artışla 4 milyon 720 bin metrekareye ulaştı. En fazla arz girişinin gerçekleştiği bölgeler Ataşehir ve Maslak. Boşluk oranı ise yeni tamamlanan projelerle birlikte yüzde 16,5 düzeyinde. Halen inşası devam eden 1 milyon 670 bin metrekare yeni ofis alanı var. 

 

2016 sonunda ise toplam A sınıfı ofis arzının 5,5 milyon metrekare olması bekleniyor.  Gayrimenkul sektörüyle ilgili yeni yıl tahminlerini de açıklayan C&W Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, şu noktaya dikkat çekti: 

 

"Ekonomik politikalar ve reform beklentilerindeki belirsizlik yatırımı geride tutabilir. Ancak yurtiçi talebin orta vadede büyümenin temel lokomotiflerinden biri olmaya devam etmesi bekleniyor. Kur dalgalanması bazı mal sahipleri ve perakendeciler için endişe yaratmakta olup, sabit kurlu kira uygulamaları yaygınlaşabilir."


Memleketin dağı taşı AVM oluyor


Rapora göre 2015 sonu itibarıyla toplam AVM sayısı 368'e ulaştı. Kiralanabilir alan da 10,7 milyon metrekare oldu. Rapora göre 3 yıl içerisinde yaklaşık 2,1 milyon metrekare yeni AVM arzı girişi olacak. AVM sayısı da 418'e çıkacak.


Bugün


Geri Dön