24 / 04 / 2024

D-Marin Didim açıldı!

D-Marin Didim açıldı!

Doğuş Holding tarafından Aydın'ın Didim ilçesinde yaptırılan D-Marin'in açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yatlara yönelik olarak vergilendirmedeki yapıyı değiştireceklerini söyledi



Doğuş Holding tarafından Aydın'ın Didim ilçesinde yaptırılan D-Marin'in açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle kaplı olduğunu, ancak sadece bunu konuşmanın bir şey kazandırmadığını, Hükümetleri döneminde bir şeylerin olmaya başladığını anlattı.

Denizcilik meslek yüksekokullarını kurmaya başladıklarını, geçen hafta denizcilik meslek yüksekokulu açılışı gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Babam gerçi kıyı kaptanıydı. Hep sorardım 'Rize'nin çocukları niçin acaba artık denize küskün?' diye. Eskiden kaptan olurdu, denizci olurdu, ama şimdi niye yok? İşte bundan. Bunları, biz denizle iç içe olan yerlerde bu okulları çoğaltarak inşallah denizcilikte sadece işin işletmesinde, ticaretinde değil, inşasına varıncaya kadar her alanda, balıkçılığına varıncaya kadar, biz yeniden olacağız. Yeniden denizle barışık bir Türkiye. Turgutreis'i neyse, Barbaros'u neyse, işte bunları yeniden inşallah bizler de izleyeceğiz. O yolda olacağız. Gerçekten özel sektör yatırımları Türkiye'nin motoru oldu. Türkiye'nin itici gücü oldu. İstikrar ortamı güven ve huzur ortamı bizim kendi yatırımcılarımıza da yeni imkanlar yeni ufuklar açtı. Milletimizle el ele, özel sektörümüzle el ele huzur içinde kardeşlik içinde yarınlara yürümeye devam edeceğiz. Hiç tereddütümüz yok. Şüphemiz kesinlikle yok. Şunu bütün samimiyetimle söylüyorum, Türkiye'yi çok güzel günler bekliyor. Bundan hiç endişeniz olmasın ve
bunu hep beraber göreceğiz, birlikte yaşayacağız. Türkiye artık yıllardır özlediği, yıllardır beklediği o günlere kavuşacak. O günler artık bize uzak değil. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum."

BAKANLAR KURULUNDA DÜZENLEME YAPILACAK
Yabancı bayraklı Türk gemilerine yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlk Bakanlar Kurulunda yatlara yönelik olarak vergilendirmedeki yapıyı değiştiriyoruz, ama tabii şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Maalesef tabii ülkemizdeki birçok yat sahiplerinin yabancı bayraklı olarak dolaşmaları vardı. O da doğrusu bizi rahatsız ediyordu. Tanıyoruz biliyoruz ki bu Ahmettir, Mehmet'tir. Arkadaki bayrağa bakıyoruz yabancı bayrak. Şimdi 'bu bayrakları kaldırın' diyoruz. Türk bayrağını as ve vergiyi de biz düşürüyoruz. Yabancı denizlerle Türk bayrağıyla dolaş. Bu da Bakanlar Kurulu kararından sonra ciddi bir sıçrama getirecek. Diğer yatlarla ilgili vergilendirmelerde bunu düşünüyoruz."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

D-Marin Didim açıldı

Doğuş Grubu, 75 milyon dolarlık yatırımla kurduğu D-Marin Didim'i açtı. 30 ayda tamamlanan marina, denizde 400, karada 650 yat bağlama kapasitesine sahip

Doğuş Grubu'na bağlı D- Marin tarafından yaptırılan Didim Yat Limanı dün açıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Eski Başbakan Yıldırım Akbulut katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, D-Marin Didim marinasının ülke ekonomisine getirilerinin büyük olacağını belirterek, “2 yıl önce Turgutreis limanı açılışında Ferit Beye nükte ile Didim'de marina açın demiştik. O ciddiye almış, ne mutlu ki bu yatırımı yapmış” dedi.
Türkiye'de 3.5 milyar dolar olan yat turizmi gelirlerini 8 milyar dolara çıkartmak istediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyondan 26 milyona, turizm gelirlerinin de 8,5 milyar dolardan 22 milyar dolara çıkartıldığını söyledi.

Demokratik açılım
Türkiye'deki demokratik açılım süreci çalışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan, “Demokratik açılım sürecini çalıştıracağız. Demokratik açılımı gerçekleştiğimizde bilesiniz ki Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır” diye konuştu.
Türkiye'nin batısıyla kuzeyi ve güneyinin bir bölümünde yatırımların devam ettiğini anlatan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu'da ise istikrar ortamanın bulunmadığını belirterek şunları söyledi:
“Bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa demokratik açılımın, istikrarın güvenin olamayışı sebebiyledir. Para istikrarın ve güvenin olduğu yere gelir.”
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, D Marin Didim'i 30 ay gibi rekor bir sürede tamamladıklarını belirterek “75 milyon dolarlık yatırım yaptık. Akdeniz çanağının en büyük bakım onarım merkezi olacak” dedi.
D - Marin Didim'in toplam 650 kişilik yeni istihdam olanağı getireceğini ifade eden Şahenk “Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun, moral gücümüzü en yüksek seviyede tutarak, yeni yatırımlar ve yeni iş imkanları yaratmak için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Hırvatistan'a açıldı
Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan geçen ay Hırvatistan'ın Sibernik kentinde Mandalina Yacht&Club ile ilgili olarak ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlattı. Doğuş Grubu'nun son olarak Port Göcek Marina ve Select Maris Otel'i aldığını belirten Akhan şunları söyledi:
“ IGY ve NCP şirketleriyle birlikte marina alanında biri 4 yıldızlı, biri ise 5 yıldızlı olmak üzere iki otel ve bir alışveriş merkezi yapacağız. Ayrıca, Mandalina Marina&Yacht Club'da bir de mega yat marinası inşa edeceğiz. Toplam yatırım tutarı 100 milyon euro olarak planlanan projede, bu tutarın yaklaşık üçte biri Doğuş Grubu tarafından karşılanacak. Mandalina Marina&Yacht Club'ın işletmesi ise IGY ile Doğuş Grubu'nun ortaklığında yürütülecek.”

‘Denizcilik yüksek okulları açacağız'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, denizcilik meslek yüksekokulları kurmaya başladıklarını söyledi. Geçen hafta bir denizcilik meslek yüksekokulu açılışı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Babam kıyı kaptanıydı. Hep sorardım 'Rize'nin çocukları niçin acaba artık denize küskün?' diye. Eskiden kaptan olurdu, denizci olurdu... Ama şimdi niye yok? İşte bundan. Denizle iç içe olan yerlerde bu okulları çoğaltarak inşallah denizcilikte yeniden olacağız. Yeniden denizle barışık bir Türkiye...”
İlk Bakanlar Kurulu toplantısında yabancı bayraklı Türk gemilerine yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını açıklayan Başbakan Erdoğan, “Şimdi 'bu bayrakları kaldırın' diyoruz. Türk bayrağını as ve vergiyi de biz düşürüyoruz. Yabancı denizlerle Türk bayrağıyla dolaş” dedi.

1050 yat kapasiteli
Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, D-Marin Didim'le birlikte  Türkiye marina pazarında yüzde 16 paya sahip olduklarını söyledi. D-Marin Didim, denizde 400 yat, karada 650 yat barındırabilme kapasitesi, 70 bin metrekare kara sahası, 400 tonluk ve 75 tonluk 2 travel lift, 2 büyük hangarıyla tekne sahiplerine uzun veya kısa süreli kara park olanağı sağlıyor. Marinada bir de alışveriş merkezi yer alıyor.
Dalaman Marina projesine 2009'un son çeyreğinde başlayacaklarını anlatan Akhan, “100 milyon dolar yatırımla 2.5 yıl sonra açacağız. 1300 yat kapasiteli Türkiye'nin en büyük marinası olacak. Turgutreis çıraklık, Didim kalfalık, Dalaman ustalık işimiz olacak” dedi.
Nevin Donat/Milliyet

D-Marin Didim'i 75 milyon dolara açtı, 800 bin yata davet çıkardı
 
Doğuş Grubu, Bodrum Turgutreis'ten sonra 75 milyon dolarlık yatırımla, ikinci D-Marin'i Didim'de Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, “Turizmde bayrağımızı yurt dışında da dalgalandıracağız” dedi. Grup CEO'su Hüsnü Akhan ise, “Türkiye'de kısa sürede 4 marinaya ulaşacağız. Akdeniz'deki 800 bin yata talibiz” diye konuştu.


DOĞUŞ Grubu, Bodrum Turgutreis'ten sonra, Didim'in de çehresini değiştirmeye talip oldu. Doğuş, Bodrum Turgutreis'ten sonra, 75 milyon dolarlık yatırımla, ikinci D-Marin'i Didim'de hizmete açarken, Türkiye'deki hedefini 4 marina olarak açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, D-Marin Didim ile bir hayali gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hedeflerimiz, marinacılıkta edindiğimiz deneyimi Doğu Akdeniz çanağı başta olmak üzere diğer ülkelerde kullanmak” dedi.

Fark yaratıyor

Şahenk, şunları söyledi: “Yaşadığımız gurur sadece fiziki bir yatırımı hayata geçirmekten kaynaklanmıyor. Aynı zamanda ülke ekonomisine ve insanına katkıda bulunuyoruz. Marinacılık hak ettiği önemi kazanıyor. Fark yaratan marinalar inşa ediyoruz. Dünyada şartlar ne olursa olsun Türkiye kendi ortak aklı sayesinde yeni yatırım ve iş imkanları yaratabiliyor.”

Turizmden 200 milyon TL

Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan da, turizm ve marinacılıkta daha da büyüyeceklerini belirtirken, grubun 2008'de 7 milyar TL olan konsolide cirosu içinde turizmin 172 milyon TL pay aldığını, 2009 için 8 milyar lira olarak öngörülen konsolide ciro içinden ise 200 milyon TL almasını beklediklerini aktardı. Didim Marinası ile 600 kişiye yeni iş olanağı sağladıklarını belirten Akhan, şu bilgileri verdi: “Türkiye'deki 2 marinanın dışında Turkon Holding'den Port Göcek'i devralacağız. Hırvatistan'da ise iki ortağımız ile birlikte 75 milyon Euro'luk, 400 yat bağlama kapasiteli marina ve turizm yatırımı yaptık. Hırvatistan'da toplam 350 yat bağlama kapasiteli yeni bir marina almak için de pazarlıklarımızı sürdürüyoruz.”

Yatçılık gelişecek

Türk turizminden yatçılık sektörünün yüzde 16 pay aldığını, bu oranın 5 yıl sonra 3'te 1 düzeyine yükselmesinin beklendiğini aktaran Akhan, sektöre ilişkin şunları söyledi: “Türkiye'de, 22'si Turizm Bakanlığı'ndan onaylı 45 marina bulunmasına rağmen Akdeniz çanağındaki toplam 1522 marinaya bakıldığında rakam düşük kalıyor. Bugün Akdeniz çanağında 800 bin yat dolaşıyor. Fakat 500 bin yat bağlama kapasitesi var. Her yıl ortalama 7-8 bin yeni yat siparişi veriliyor. Türkiye'de ise 21 bin yat bağlama kapasitesine rağmen 65 bin tekne var. Biz, marina yatırımlarımız ile Akdeniz çanağındaki toplam 800 bin yata talibiz. Yatçılar sürekli yeni destinasyonları gezmek istiyor. Yunanistan ve Hırvatistan ile birlikte Türkiye de yeni destinasyon olarak öne çıkacak.”

Turgutreis'te çıraktık Dalaman D-Marin'de ustalığımız görülecek

DOĞUŞ Holding CEO'su Hüsnü Akhan, marinacılıktaki iddalarını şöyle dile getirdi: “İlk marinamızı Turgutreis'te 700 yat bağlama kapasitesi ile çalıştık. D-Marin Didim'in ise 1050 kapasiteliydi. Turkon Holding'den devraldığımız Port Göcek 535, Hırvatistan'da yaptığımız Mandalina Marina Hırvatistan ise 400 yat bağlama kapasiteli. Dalaman'a ise 1300 kapasiteli marina inşaatına yıl sonunda başlayacağız. D-Marin Dalaman'ın inşaasına yıl sonuna doğru başlayacağız. 100 milyon dolar yatırımla burası da tamamlanınca, Türkiye'de 4 marinaya ve yüzde 22 yat bağlama kapasitesine ulaşacağız.”

Yatçılar, 20-30 kat fazla harcıyor

Akdeniz'in 32 bin kilometrelik sahili var.
Bu sahillerde 1522 marina bulunuyor.
Bu marinaların 500 bin yat bağlama kapasitesi var.
Oysa Akdeniz çanağında 800 bin civarında tekne geziyor.
Bunlara her yıl 7-8 bin yeni yat ekleniyor.
Yatçılar, kara veya havadan gelen turistlere göre 20-30 kat daha fazla harcama yapıyor.
Bu açıdan marinacılık ciddi turizm geliri potansiyeli taşıyor.
Türkiye'de 45 marina faaliyet gösteriyor.
Türkiye'de toplam yat bağlama kapasitesi 21 bin, tekne sayısı ise 65 bin.
Ali ÖZTÜRK/Hürriyet

'Demokratik açılımla Türkiye ekonomisi de sıçrama yapacak'

Doğuş Holding tarafından Aydın'ın Didim ilçesinde yaptırılan D-Marin'in açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle kaplı olduğunu, ancak sadece bunu konuşmanın bir şey kazandırmadığını, söyledi. Denizcilik meslek yüksekokullarını kurmaya başladıklarını, geçen hafta denizcilik meslek yüksekokulu açılışı gerçekleştirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Babam gerçi kıyı kaptanıydı. Hep sorardım 'Rize'nin çocukları niçin acaba artık denize küskün?' diye. Eskiden kaptan olurdu, denizci olurdu. Şimdi niye yok? İşte bundan. Bunları, biz denizle iç içe olan yerlerde bu okulları çoğaltarak inşallah denizcilikte sadece işin işletmesinde, ticaretinde değil, inşasına varıncaya kadar her alanda, balıkçılığına varıncaya kadar, biz yeniden olacağız. Yeniden denizle barışık bir Türkiye. Turgutreis'i neyse, Barbaros'u neyse, işte bunları yeniden inşallah bizler de izleyeceğiz. O yolda olacağız.”

İlk toplantıya geliyor

Yabancı bayraklı Türk gemilerine yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: İlk Bakanlar Kurulu'nda yatlara yönelik olarak vergilendirmedeki yapıyı değiştiriyoruz, ama tabii şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Maalesef tabii ülkemizdeki birçok yat sahiplerinin yabancı bayraklı olarak dolaşmaları vardı. O da doğrusu bizi rahatsız ediyordu. Tanıyoruz biliyoruz ki bu Ahmet'tir, Mehmet'tir. Arkadaki bayrağa bakıyoruz yabancı bayrak. Şimdi 'Bu bayrakları kaldırın' diyoruz. Türk bayrağını as ve vergiyi de biz düşürüyoruz. Yabancı denizlerle Türk bayrağıyla dolaş. Bu da Bakanlar Kurulu kararından sonra ciddi bir sıçrama getirecek. Diğer yatlarla ilgili vergilendirmelerde bunu düşünüyoruz.

“Güneydoğu'da yatırımcı bulunamıyorsa ne yazık ki güvenin olmayışındandır”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Güneydoğu ve Doğu, bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa, oradaki ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın, güvenin olamayışı sebebiyledir” dedi. Başbakan Erdoğan, Didim Yat Limanı'nın açılış törenindeki konuşmasında “demokratik açılım” çalışmalarına da değindi. Açılımla ekonominin sıçrama yapacağını ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “Demokratik açılım sürecini çalıştırıyoruz. Demokratik açılım sürecinin hedefi nedir? Bu demokratik açılım başarı ile neticelendiği zaman bununla beraber at başı yürüyen bilesiniz ki ekonomidir. Demokratik açılımı gerçekleştiğimizde bilesiniz ki Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır. Batıda yatırımlar devam ediyor, Kuzey'in belli bölgelerinde yatırımlar devam ediyor, Güney'in belli bölgelerinde yatırımlar devam ediyor, ama Güneydoğu ve Doğu, bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa, oradaki ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın, güvenin olamayışı sebebiyledir. Şunu bilmemiz lazım; para istikrarın ve güvenin olduğu yere gelir. İstikrarın ve güvenin olmadığı yere para gelmez.”

Turgutreis ile marinacı oldu geçen ay Hırvatistan'a gitti

D-Marin Didim, D-Marin zincirinin Türkiye'deki ikinci halkası oldu. D-Marin Turgutreis Marina ile marinacılık sektörüne adım atan Doğuş Grubu, son dönemde yaptığı ulusal ve uluslararası hamlelerle turizm sektöründeki derinleşme ve genişleme stratejisini uygulamaya aldı. Geçtiğimiz ay Hırvatistan'da Mandalina Yacht&Club ile ilgili olarak ortaklık anlaşması imzalayan Doğuş Grubu, son olarak Port Göcek Marina ve Select Maris Otel'i bünyesine katacağını açıklamıştı. Hırvatistan'ın Sibenik kentindeki Mandalina Marina&Yacht Club'da mevcut marinaya ortak olan, bunun yanı sıra IGY ve NCP şirketleriyle yaptığı işbirliği ile marina alanında biri 4 yıldızlı biri ise 5 yıldızlı olmak üzere iki otel ile bir alışveriş sahasının yapımını üstlenen Doğuş Grubu, Mandalina Marina&Yacht Club'da bir de mega yat marinası inşa edecek. Toplam yatırım tutarı 100 milyon euro olarak planlanan projede, bu tutarın yaklaşık üçte biri Doğuş Grubu tarafından karşılanacak. Mandalina Marina&Yacht Club'ın işletmesi ise IGY ile Doğuş Grubu'nun ortaklığında yürütülecek.

75 milyon $'lık yatırım 30 ayda tamamlandı

D-Marin Didim'in faaliyete geçmesi ile birlikte turizmde derinleşme ve gelişme adına bir adım daha atan Doğuş Grubu, Türkiye'de 3 marina, denizde 1325, karada 960 olmak üzere toplamda 2 bin 285 bağlama kapasitesi, 8 otel ve tatil köyü ile 5 bin 150 yatak kapasitesine ulaşmış oldu. Ulaştırma Bakanlığı ve Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihale edilerek Doğuş Didim Marina İşletmeciliği Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından yapımı gerçekleştirilen, inşaatına Ekim 2006'da başlanan D-Marin Didim Marina, 30 ay gibi rekor bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. Yaklaşık 75 milyon dolara mal olan ve yapımı 2.5 yılda tamamlanan D-Marin Didim, 400 deniz, 650 kara kapasitesi, 70 bin metrekare kara sahası, 400 tonluk ve 75 tonluk 2 travel lift, 2 büyük hangarıyla bölgeye gelen tekne sahiplerine uzun veya kısa süreli kara park olanağı sağlıyor.

Küçük Zeynep'ten Başbakan'a mektup

Açılış konuşmaları yapılırken Zeynep Cidam adlı küçük kız Başbakan Erdoğan'ın yanına giderek bir mektup verdi. Mektubu okuyan Erdoğan, küçük kızı yanına çağırdı. Zeynep Cidam'ın, Erdoğan ile konuşurken ağladığı görüldü. Zeynep Cidam, daha sonra gazetecilere kardeşi Kerem'in 2 ay önce havuza düştüğünü ve o günden beri hastanede tedavi gördüğünü anlattı. Kardeşinin tedavisinin evde devam edebilmesi için 15 bin TL tuturındaki makinenin alınması gerektiğini ancak maddi durumlarının kötü olduğunu anlatan küçük Zeynep, bunun için Başbakan'dan yardım istediğini söyledi. Babasının da hasta olduğunu ve çalışamadığını belirten Zeynep, Başbakan'ın kendisine yardım edeceğini ve gerekli notları aldığını söylediğini de ifade etti.
Vatan

Didim Marina'yı Erdoğan açtı 
 
Doğuş Grubu'na bağlı D-Marin işletmelerinin, Aydın'ın Didim ilçesinde 70 milyon dolar yatırımla inşa ettiği D-Marin Didim Marina, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da katıldığı törenle açıldı. Başbakan Erdoğan, yabancı bayraklı yatlara artık Türk bayrağı çekilmesi için vergilendirmedeki yapıda düzenlemeye gideceklerini söyledi.
Denizde 580, karada 600 yatlık kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük marinası olduğu bildirilen marinanın açılışına, Başbakan Erdoğan, bakanlar Günay, Yıldırım ve Aydın'ın yanısıra, Eski Başbakan Yıldırım Akbulut, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Milletvekilleri Atilla Koç, Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, Doğul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk katıldı. Başbakan Erdoğan D-Marin Didim Marina'nın bölgenin çok önemli ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Bu tesis sadece bir yat limanı olarak hizmet vermeyecek. Aynı zamanda dinlenme, alış veriş merkezi, yüzme havuzu, spor tesisleriyle birçok alanda hizmet verecek. Toplam yatırım maliyeti 70 milyon dolar olan marinaya yapılacak bazı ilavelerle yatırım maliyeti 75 milyon dolara çıkacak, 650 kişiye de istihdam alanı yaratılacak" dedi.

DEMOKRATİK AÇILIM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin her bölgesinde bu tür eserlerin kazandırılması, güven ve istikrarın sağlanması halinde ülkenin çıtasını yükseltip ilk 10'a gireceğini söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu noktada hedeflerimiz büyük. Bu istikrar ortamında demokratik açılım sürecini de çalıştırmaya başladık. Demokratik açılım başarıyla neticelendirildiğinde ekonomide de sıçrama yapacağız. Batıda, kuzeyde, güneyde yatırımlar devam ederken, doğu ve güneydoğuda girişimci yatırımda bulunmuyorsa, bugüne kadar demokratik açılımın olmayışı nedeniyledir. Para istikrar ve güvenin olduğu yere gelir. Bu iki kavramı yakaladığımız için Türkiye son yedi yılda büyük bir sıçrama hamlesi gösterdi. Birbirimizi seveceğiz, ayırıcı nazarlarla bakmayacağız. Yeter ki Türkiye'yi ayakbağı olan meselelerden kurtaralım. Türkiye'nin kalkınmasının ve ilerlemesinin önündeki engelleri kaldıralım. Huzur ve kardeşlik iklimini Türkiye'nin her yerinde hakim kılalım. O zaman Türkiye'yi tutabilene aşkolsun. Şu anda bizi bölmeye çalışanlar boşuna uğraşmıyorlar. Bu millet tekrar ayağa kalkarsa ne olur sorusu dış güçleri bizi bölmeye sevkediyor. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Birbirimizi ne dil ne renk ne de din yapısıyla sevmeyeceğiz. Biz bölgesel, etnik, dinsel milliyetçilik yapmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığında birleşeceğiz."

YAN GELİP YATARAK DEĞİL KOŞARAK
Başbakan Erdoğan, göreve geldiklerinde yılda 13 milyon turisti ağırlayan Türkiye'nin bugün 26 milyon turiste evsahipliği yaptığını, turizm gelirinin 8.5 milyar dolardan 22.5 milyar dolara çıktığını kaydetti, "Bunlar yan gelip yatarak olacak işler değil. Koşarak yapılacak işler. Türkiye'yi gelecekte çok güzel günler bekliyor. Muassır medeniyetler seviyesinin üstüne doğru Türkiye kararlı adımlarla ilerliyor" dedi. Özel sektör yatırımlarının Türkiye'nin itici gücü olduğunu kaydeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Doğuş grubuna teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, yat sahiplerine seslenerek "Yatlara yönelik vergilendirmede yapıyı değiştiriyoruz. Ülkemizde birçok yat sahibinin yabancı bayraklı yatlarla dolaşması beni rahatsız ediyor. Yatlarına Türk bayrağı asmaları için vergiyi düşüreceğiz. Yabancı denizlerde de Türk bayrağıyla dolaşmalarını sağlayacağız" diye konuştu.
Ferit Şahenk konuşmasında bir hayallerini gerçekleştirdiklerini, ülke ekonomisine hayırlı bir katkı sağladıklarını belirtti. Şahenk, "Marinacılık, Türkiye'de hakettiği önemi yeni yeni kazanmaya başlayan yapıya sahip. Turizmde iddialı bir merkez olan Didim'de bu marinayı açmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yatırımın Didim'e çok özel katkılar sağlayacağına inandığını, Didim'in ören yerleri, iklimi, koylarıyla turizmin gelişmeye açık önemli berkezlerinden biri olduğunu söyledi. Günay, "Şu ana kadar Didim'de istediğimiz hedeflere ulaşmış değiliz. Bu yat limanının ve hava limanı bağlantılarının güçlendirilmesiyle Didim'i dünyanın tanımasına katkı sağlanacak" diye konuştu.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, tesisin Türk turizmi, ülke ve Didim için çok önemli olduğunu vuguladı, "Bu marina, bugün Türkiye'de kapasitesi en büyük ve en modern marina olma özelliği taşıyor" dedi.

SAYIN BAŞBAKAN TAYYİP AMCA
Törende 13 yaşındaki Zeynep Çıdam, Başbakan otururken yanına gidip yazdığı "Sayın başbakan Tayyip amca" diye başlayan mektubu verdi. Zeynep, havuza düşüp hastanede tedavi gören ve 35 bin TL fatura çıkarılan erkek kardeşi için yardım istedi. Erdoğan mektubu ve not alıp yardım edeceğini söyledi.
Törende Şahenk, Başbakan Erdoğan'a plaket verdi. Erdoğan da Kültür ve Turizm Bakanlığı kısmi turizm işletme belgesini Şahenk'e sundu. Marinanın açılışı, bir yatın denize indirilmesiyle gerçekleştirildi. Vatandaşlar ve turistler marinanın açılışına büyük ilgi gösterdi.

AYRICALIKLI BİR ADRES
Sadece Türk karasularında yüzen tekneler için değil, aynı zamanda tüm Akdeniz havzasındaki tekne sahipleri için de çok ayrıcalıklı bir adres olacak D-Marin Didim Marina yap-işlet devret modeliyle 30 ayda yapıldı. Yatırım maliyeti 70 milyon doları bulan marina, geçen mayıs ayında konuklarını ağırlamaya başladı. 400 ton kapasiteli Türkiye'nin en yüksek kapasiteli travel lift'ine sahip olan Didim Marina'da, 36 teknik atölye de hizmet veriyor. Didim Marina'da 8 metreden 50 metreye kadar farklı boylarda tekneler, med-mooring sistemiyle marinaya bağlanabiliyor. Özellikle güvenli bağlama yeri ve karaya çekilebilme sıkıntısı çeken 30 metre üzerindeki tekneler için, D-Marin Didim Marina, çok önemli bir adres özelliğine sahip. Didim Marina, tüm teknik altyapı ve üstyapı çalışmalarında, yüzde yüz çevreye duyarlı yaklaşımla inşa edildi.
İhsan Karataş-Erdal Karakavukoğlu/Yeni Asır

Doğuş ikinci marinasını açtı 650 kişiye iş imkanı sağladı

Doğuş'un D-Marin Turgutreis'in ardından ikinci marinası D-Marin Didim'i Başbakan Erdoğan açtı. 75 milyon dolara mal olan marinada 650 kişi çalışacak

Turizm sektöründe derinleşme ve genişleme stratejisi çerçevesinde marinacılık alanındaki yatırımlarına hız veren Doğuş Grubu'nun Türkiye'deki ikinci marinası D-Marin Didim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. D-Marin Turgutreis'in ardından, Ege ve Akdeniz çanağındaki ikinci yatırım olan D-Marin Didim'in açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk katıldı. D-Marin Didim, marinacılık sektöründe Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri oldu.

DENEYİMLERİMİZİ YURTDIŞINA YAYACAĞIZ

İnşaatına Ekim 2006'da başlanan D-Marin Didim Marina, 30 ayda tamamlandı. 75 milyon dolara mal olan D-Marin Didim, 400 deniz, 650 kara kapasitesi, 70.000 metrekare kara sahası, 400 tonluk ve 75 tonluk 2 travel lift, 2 büyük hangarıyla bölgeye gelen tekne sahiplerine uzun veya kısa süreli kara park olanağı sağlıyor. D-Marin Didim'in açılışı ile bir hayali gerçekleştirdiklerini belirten Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, marinacılığın hak ettiği önemi yeni yeni kazandığına dikkat çekti. Şahenk “Marinacılık yan sektörleri de tetikleyerek gelişen ve geliştiren bir yapıya sahip. Marinacılık alanında edindiğimiz deneyimi Doğu Akdeniz çanağı başta olmak üzere, diğer ülkelerde de kullanmayı planlıyoruz. D-Marin Didim Marina bölge ekonomisine büyük katkıda bulunacak v toplam 650 kişilik yeni istihdam olanağı getirecek” dedi. • EKONOMİ SERVİSİ

Erdoğan: Yatlara vergiyi düşüreceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yatlara yönelik olarak vergilendirmedeki yapıyı değiştireceklerini söyledi. D-Marin'in açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, yabancı bayraklı Türk gemilerine yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Maalesef ülkemizdeki birçok yat sahiplerinin yabancı bayraklı olarak dolaşmaları vardı. O da doğrusu bizi rahatsız ediyordu. Tanıyoruz biliyoruz ki bu Ahmet'tir, Mehmet'tir. Arkadaki bayrağa bakıyoruz yabancı bayrak. Şimdi ‘bu bayrakları kaldırın' diyoruz. Türk bayrağını as ve vergiyi de biz düşürüyoruz. Yabancı denizlerle Türk bayrağıyla dolaş. Bu da Bakanlar Kurulu kararından sonra ciddi bir sıçrama getirecek.”
Gülşah Karahan/Star

Yatırımlara Doğu Akdeniz çanağında devam

Doğuş Grubu, 75 milyon dolar yatırımla D-Marin Didim'i açtı. Başbakan açılışta, "Demokratik açılımı gerçekleştirdiğimizde Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır dedi
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, marinacılığın hak ettiği önemi yeni yeni kazandığına dikkat çekti. Şahenk, "Marinacılık yan sektörleri de tetikleyerek gelişen ve geliştiren bir yapıya sahip. Fark yaratan marinaların inşa edilmesi; tek bir noktada her türlü deniz ve kara hizmetinin sağlanması kritik önem taşımakta. Bu nedenle, Doğuş Grubu olarak stratejik konuma sahip ve turizmde iddialı bir merkez olan D-Marin Didim Marina'yı açmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. Şahenk marinacılık alanındaki yatırımlarına başta Doğu Akdeniz çanağı olmak üzere, diğer ülkelerde de sürdürmeyi planladıklarını açıkladı. Şahenk, "Biz yurt dışındaki yatırımlarımızla da, bu ülkenin neleri başarabileceğini bölgemizde göstermek niyetindeyiz" dedi. Doğuş CEO'su Hüsnü Akhan da 3-5 yıl içinde Türkiye'de yüzde 40 pazar payı hedeflediklerini belirterek "Sadece Türkiye değil Ege ve Doğu Akdeniz çanağındaki fırsatları kolluyoruz" diye konuştu

Doğuş Grubu
Ciro (2008) 7 milyar TL
Turizmin cirosu 172 milyon TL
Marinanın payı % 6
Ciro (2009) 8 milyar TL
Turizmin cirosu 200 milyon TL
Marinanın payı %15*
* Didim marinasının devreye girmesiyle ulaşılacak pay
Grubun 8 otel, 4 marinası olacak
OTELLER
Park Hyatt İst. Maçka Palas
Hyatt Regency İstanbul
Sheraton Voyager Antalya
Maritim Hotel Grand Azur
Maritim Hotel Club Alantur
Paradise Side Beach Hotel
Aldiana Side
Marmaris Select Maris Otel

MARİNA
Didim (1050 yat kapasite)
Turgutreis (700 yat kapasite)
Dalaman (proje-1300 yat kapasite)
Port Göcek (535 yat kapasite)
Hırvatistan (350-400 yat-2010'da başlayacak)

Türkiye'de durum
Kıyı uzunluğu: 8.333 km
Yatçılık sektörü: 3.3 milyar $
Marina sayısı: 45
Yat bağlama kapasitesi: 21 bin
D-Marin'in payı: % 16
Toplam yat kapasitesi: 4 bin
Bitirilecek yatırımlar sonrası Doğuş Grubu'nun pazar payı: % 22

Dilek Taş/Sabah

D-Marin'lerin ikincisini Didim'de açan Doğuş'un gözü bölgesel marinacılıkta

Turizm sektöründe derinleşme ve genişleme stratejisi çerçevesinde marinacılık alanındaki yatırımlarına hız veren Doğuş Grubu'nun Türkiye'deki ikinci marinası D-Marin Didim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. D-Marin Turgutreis'in ardından, Ege ve Akdeniz çanağındaki ikinci yatırım olan D-Marin Didim'in açılışına Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve grup CEO'su Hüsnü Akhan da katıldı.

Port Göcek'i de alıyor
Geçen ay Hırvatistan'da Mandalina Yacht&Club ile ilgili olarak ortaklık anlaşması imzalayan Doğuş Grubu, son olarak Port Göcek Marina ve Select Maris Otel'i bünyesine katacağını açıkladı.
Hırvatistan'ın Sibenik kentindeki Mandalina Marina&Yacht Club'da mevcut marinaya ortak olan, bunun yanı sıra IGY ve NCP şirketleriyle yaptığı işbirliğiyle marina alanında biri 4 yıldızlı biri ise 5 yıldızlı olmak üzere iki otel ve bir alışveriş sahasının yapımını üstlenen Doğuş Grubu, Mandalina Marina&Yacht Club'da bir de mega yat marinası inşa edecek.
Toplam yatırım tutarı 100 milyon avro olarak planlanan projede, bu tutarın yaklaşık üçte biri Doğuş Grubu tarafından karşılanacak. Mandalina Marina&Yacht Club'ın işletmesi ise IGY ile Doğuş Grubu'nun ortaklığında yürütülecek.
Doğuş, Türkiye'de üç marina, denizde 1325, karada 960 olmak üzere toplamda 2285 bağlama kapasitesi, 8 otel ve tatil köyü ile 5150 yatak kapasitesine ulaşmış oldu.

Şahenk: Deneyim artırdık
Ulaştırma Bakanlığı ve Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihale edilerek Doğuş Didim Marina İşletmeciliği Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından yapımı gerçekleştirilen, inşaatına Ekim 2006'da başlanan D-Marin Didim Marina, 30 ay gibi rekor bir sürede tamamlanarak hizmete açıldı. Yaklaşık 75 milyon dolara mal olan ve yapımı 2.5 yılda tamamlanan D-Marin Didim, 400 deniz, 650 kara kapasiteli.
D-Marin Didim'in açılışı ile bir hayali gerçekleştirdiklerini belirten Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yaşadıkları gururun sadece fiziki bir yatırımı hayata geçirmekten kaynaklanmadığını; aynı zamanda ülke ekonomisine ve insanına katkıda bulunuyor olmanın mutluluğunu da yaşadıklarını söyledi. Marinacılığın hak ettiği önemi yeni yeni kazandığına dikkat çeken Şahenk, “Marinacılık yan sektörleri de tetikleyerek gelişen ve geliştiren bir yapıya sahip. Fark yaratan marinaların inşa edilmesi; tek bir noktada her türlü deniz ve kara hizmetinin sağlanması kritik önem taşıyor.
İşte bu nedenle, Doğuş olarak stratejik konuma sahip ve turizmde iddialı bir merkez olan D-Marin Didim Marina'yı açmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Marinacılık alanında edindikleri deneyimi Doğu Akdeniz çanağı başta olmak üzere, diğer ülkelerde de kullanmayı planladıklarını ifade eden Şahenk, “Biz yurtdışındaki yatırımlarımızla da, bu ülkenin neleri başarabileceğini bölgemizde göstermek niyetindeyiz” dedi.

‘Ortak akılla yapılır'
Dünyadaki koşullar ne olursa olsun, Türkiye'nin kendi ortak aklı sayesinde yeni yatırım ve iş imkanları yaratabildiğine dikkat çeken Şahenk, şöyle devam etti: “Biz bu ülkenin insanına ve geleceğine güveniyoruz. Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun, moral gücümüzü en yüksek seviyede tutarak yeni yatırımlar ve yeni iş imkanları yaratmak için gayret gösteriyoruz. D-Marin Didim Marina bölge ekonomisine büyük katkıda bulunacak ve Didim'e toplam 650 kişilik yeni istihdam olanağı getirecektir. Aynı zamanda ticari ve ekonomik canlılık sağlayarak, tarihi ve kültürel değerlerimizin daha yaygın tanıtımını da mümkün kılacaktır. Türk turizmine dünya standartlarında bir marina kazandırmaktan gurur duyuyoruz”

Erdoğan Dalaman'a da marina sözü aldı
Başbakan Tayyip Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye'nin yeniden denizle barışık bir ülke haline geldiğini belirterek, bu konuda özel sektörün önemine dikkat çekti.
Erdoğan, konuşmasının ardından vatandaşların Dalaman'a da marina istemeleri üzerine Ferit Şahenk'e dönerek, “Ferit Bey, Dalaman'da da bir marina yapacak. Bak başını salladı” dedi. Erdoğan, bunun üzerine Dalaman'a da bir marina yapacağı sözünü aldığı Şahenk'e plaket verdi. Başbakan Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kendisine uzattığı Kısmi Turizm İşletmesi Belgesi'ni de Şahenk'e verdi.
Başbakan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan, Ferit Şahenk ve beraberindekilerle  butona basarak Türkiye'nin en büyük vinci olan 400 ton kapasiteli vinci çalıştırarak, tekneyi denize indirdi.

1.6 milyon ton taş kullanıldı
* Denizde 400, karada 650 yat kapasitesi
* 8m-20m arası boylarında 240 tekne, 20m-30m arası boylarında 100 tekne, 30m üzeri boylarda 50 tekne, 50m'lik 10 tekne bağlanabiliyor.
* 70.000 m2 büyük çekme alanı mevcut. İki adet Travel Lift (75 ton ve 400 ton) ve 40 ton Trailer var.
* Toplam alan: 500.000 m2
* 173.000 m2 (1150 m ve 625 m uzunlukta iki dalgakıran ile korunmuş ve 3-10 m arası deniz derinliği)
* Kara alanı: 287.000 m2 (dolgu alanları dahil)
* Bina alanı: 25.690 m2
* Çekek alanı: 70.000 m2
* Peyzaj alanı: 40.000 m2 (112.000 adet ağaç ve bitki kullanılarak)
* Yat Bağlama Tesisleri: 2200 m beton rıhtım 1000 m çift taraflı yüzer iskele
* Araç park sahası: 770 araç
* Depo: 320
* Garaj: 68
* Kullanılan ana malzemeler: Taş: 1.665.000 ton, Beton: 135.000 m3, Demir: 2.670 ton

‘Yatlardaki vergilendirmeyi düzenleyeceğiz'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, marinanın açılışında yaptığı konuşmada, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yatlara yönelik olarak vergilendirmedeki yapıyı değiştireceklerini söyledi.
Yabancı bayraklı Türk gemilerine yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Maalesef ülkemizdeki birçok yat yabancı bayraklı olarak dolaşıyor. O da doğrusu bizi rahatsız ediyordu. Tanıyoruz, biliyoruz ki bu Ahmettir, Mehmet'tir. Arkadaki bayrağa bakıyoruz yabancı bayrak. Şimdi ‘bu bayrakları kaldırın' diyoruz. Türk bayrağını as ve vergiyi de biz düşürüyoruz. Yabancı denizlerde Türk bayrağıyla dolaş. Bu da Bakanlar Kurulu kararından sonra ciddi bir sıçrama getirecek. Diğer yatlarla ilgili vergilendirmelerde bunu düşünüyoruz.”
Denizcilik meslek yüksekokullarını kurmaya başladıklarını da belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Babam gerçi kıyı kaptanıydı. Hep sorardım ‘Rize'nin çocukları niçin acaba artık denize küskün?' diye. Eskiden kaptan olurdu, denizci olurdu... Ama şimdi niye yok? Denizle iç içe olan yerlerde bu okulları çoğaltarak inşallah denizcilikte sadece işin işletmesinde, ticaretinde değil, inşasına, balıkçılığına varıncaya kadar, yeniden olacağız. Gerçekten özel sektör yatırımları Türkiye'nin motoru oldu.
Türkiye'nin itici gücü oldu. İstikrar ortamı güven ve huzur ortamı bizim kendi yatırımcılarımıza da yeni imkânlar, yeni ufuklar açtı. Milletimizle el ele, özel sektörümüzle el ele huzur içinde kardeşlik içinde yarınlara yürümeye devam edeceğiz. Hiç tereddütümüz yok. Türkiye artık yıllardır özlediği, o günlere kavuşacak.”
Radikal

Yurtta marina dünyada marina
Didim'deki D Marine'i açan Doğuş Holding marinacılıktaki hedeflerini yükseltti. Yurt dışındaki yeni marina yatırımlarına göz kırpan holding, 5 yıl içinde de Türkiye'deki marina pazarında payını yüzde 40'lara çıkarmayı planlıyor
 
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, marinacılığın hak ettiği önemi yeni yeni kazandığına dikkat çekerek, “Yatırımlarımıza Doğu Akdeniz çanağında devam edeceğiz” dedi. Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan da, Türkiye'deki marina pazarına yüzde 16 olan pazar paylarını 3-5 yıl içinde yüzde 40'lara çıkarmak istediklerini, bunun için her fırsatı değerlendireceklerini açıkladı
 
Doğuş Grubu, marinacılıktaki hedeflerini büyüterek hem yurt içi hem de yurt dışındaki yeni yatırım fırsatlarına yeşil ışık yaktı. Grup, Turgutreis Marina'dan sonra Türkiye'deki ikinci marinası olan D-Marin Didim'i dün Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla açtı. 75 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen D-Marin Didim, toplam bin 50 yat bağlama kapasitesine sahip.  D-Marin Didim'in açılışında konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, marinacılığın hak ettiği önemi yeni yeni kazandığına dikkat çekerek, “Bugün bir hayali gerçekleştiriyoruz, hedefimiz bölgesellik. Fark yaratan marinaların inşa edilmesi kritik önem taşıyor. Bu nedenle, Doğuş Grubu olarak stratejik konuma sahip ve turizmde iddialı bir merkez olan Didim'de D-Marin Didim Marina'yı açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu. Şahenk, bundan sonraki hedeflerinin Doğu Akdeniz çanağı başta olmak üzere diğer ülkelerde yatırım yapmak olduğunu kaydetti. “Biz yurt dışındaki yatırımlarımızla da, bu ülkenin neleri başarabileceğini bölgemizde göstermek niyetindeyiz” diye devam eden Şahenk, D-Marin Didim'de toplam 650 kişilik yeni istihdam sağladıklarını da sözlerin ekledi.

YÜZDE 40'A TALİBİZ
3 ila 5 yıl içerisinde Doğuş Grubu'nun marina pazarındaki payını yüzde 16'dan yüzde 40'lara çıkarmak istediklerini söyleyen Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan da, bunun için bir yatırım tutarı belirlemediklerini ama her türlü fırsatı değerlendireceklerini belirtti. Akhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sıfırdan yatırımların yanında mevcut tesislerin işletmesi de üstlenmek istiyoruz. Hırvatistan'da 2 ortakla yürüttüğümüz 100 milyon Euro'luk bir yatırımımız var. Ayrıca Dalaman'da 100 milyon dolarlık yeni bir marina hazırlığımız var. Yine geçtiğimiz haftalarda Port Göcek Marina ve Marmaris Select Maris Otel'i bünyemize katmak için prensipte anlaştık. Doğu Akdeniz çanağı çok hareketli bir pazar. Yunanistan'la yakından ilgileniyoruz. Doğuş Holding'in 2008 konsolide cirosu 7 milyar TL, bunun içersinde turizmin payı 172 milyon TL. Hedefimiz bu rakamları sırasıyla 8 milyar TL ve 200 milyon TL yapmak.”
 
Deniz turisti 30 kat fazla harcıyor
Hüsnü Akhan, kara turistine göre deniz turistinin 20-30 kat fazla para harcadığını vurgulayarak, bunun bölge ekonomisini canlandırıcak büyük bir etken olduğunu söyledi. Akhan, “Tam da bu nedenle hem bizim hem de Türkiye'nin bu alana verdiği stratejik önem artıyor. Bugün Türkiye'de yatçılığın turizmdeki payı yüzde 10'larda, bu rakam 5 yılda yüzde 35'lere çıkar” değerlendirmesinde bulundu.
 
Didim ile kalfalığa yükseldik
Didim D Marine'in Doğuş Grubu'nun marinacılıktaki deneyimini bir üst sınıfa geçirdiğini anlatan Akhan, “Didim Doğu Akdeniz'de 50 metre ve üzeri büyüklükteki megayatların gelebileceği tek marina. Yani Turgutreis'teki marinamızda çıraksak bu marina ile kalfalığa terif ettik. Dalaman marinası ise en büyük işimiz olacak, böylece de ustalığa geçeceğiz” diye konuştu.
 
 Türkiye'de 300 bin tekne açıkta
* Yıllık 800 bin adet tekne Ege ve Akdeniz çanağında dolaşıyor, yat bağlama kapasitesi ise 500 bin.  Yani 300 bin tekne açıkta.
*100 milyar doları bulan dünya yat pazarından en fazla pay alan ülkelerin başında İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan geliyor.
*Türkiye yatçılık pazarı 3.3 milyar dolara yaklaştı.
*Türkiye'de 65 bin tekne var. Mevcut yat bağlama kapasitesi 21 bin.
*Türkiye'de toplam 45 marina var.
Meltem ERSOY/Gazete Habertürk


Geri Dön