25 / 04 / 2024

Daire alış bedeli üstünden fatura düzenlenmeli!

Daire alış bedeli üstünden fatura düzenlenmeli!

Posta gazetesinden Ekrem Sarısu sorulan soruları yanıtladı



Soru: Bir müteahitin, inşaatı bitmek üzere olan binalarından bir daire satın aldım. Daire bedelinin 100 bin lirasını ödedim. Kalan 150 bin lira için de bankadan kredi kullanıyorum.
Müteahhit kullandığım 150 bin lira kredi üstünden satış yapmak ve 150 bin lira üstünden fatura kesmek istiyor. Bu durumda ileride bana ceza gelebilir mi?  A.TUNA

Cevap: Vergi yasalarına göre daireyi kaç liraya almışsanız, kesilen faturanın da o alış bedeli üstünden düzenlenmesi gerekir. Alış bedelinin altında bir rakamda fatura düzenlemek, hasılatın bir kısmını kayıt dışına çıkarmak demektir, ki bunun gerek satıcı gerekse alıcı açından ciddi yaptırımları vardır.
Tapu Harcı'nı eksik ödemiş olacağınızdan, durumun tespiti halinde harcı, vergi zıyaı cezası ile birlikte ödemek durumunda kalma ihtimaliniz bulunuyor. Bunun yanı sıra eksik fatura nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilir.
Ayrıca ileride dairenizi satmak istediğinizde, üstünden Gelir Vergisi hesaplanacak olan değer artış kazancı hesaplanırken, daire alım fiyatınız 150 bin lira görünerek, yüksek çıkacağından, şimdiden Gelir Vergisi ödeme riskini de üstlenmiş olursunuz.
Eğer sözleşme yaptıysanız, Damga Vergisi'ni eksik ödemiş olacağınızdan, durumun tespiti halinde, Damga Vergisi'ni de cezalı olarak ararlar. Özetle söyleyecek olursak, ileride başınızın ağrımaması için en doğrusu, daireyi alış bedeli üstünden fatura almanız ve tapu işlemleri sırasında da alış bedeliniz üstünden Tapu Harcı ödemeniz olacaktır.
Ekrem Sarısu / Posta


Geri Dön