26 / 04 / 2024

Danıştay kararı: Yapılaşma olsa da sit alanı değişmez!

Danıştay kararı: Yapılaşma olsa da sit alanı değişmez!

ODTÜ'nün, 1'inci derece sit alanı olduğu, geçirilecek yolun hukuka aykırılık oluşturduğu ve iptali istemiyle açılan dava idare mahkemesinde sürerken, Danıştay sit alanlarıyla ilgili önemli bir karara imza attı...



ODTÜ'nün, l'inci derece sit alanı olduğu, geçirilecek yolun hukuka aykırılık oluşturduğu ve iptali istemiyle açılan dava idare mahkemesinde sürerken, Danıştay sit alanlarıyla ilgili önemli bir karara imza attı. Danıştay 14'üncü Dairesi, l'inci derece sit alam ilan edilmiş bir bölgedeki izinsiz yapılaşmanın, o arazinin sit özelliğini yitirmesi sonucunu ve kazanılmış hak doğurmayacağına karar verdi. Dava dosyasma göre Ayvalık Sarımsaklı'dan bir kişi, çevredeki yapılaşmayı gerekçe göstererek, kendisine ait parselin l'inci derece doğal sit alanından çıkarılması istemiyle 2010'da Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Başvurusu reddedilince kurul kararırım ipDanıştay kararı tali istemiyle Balıkesir idare Mahkemesi'ne dava açtı. Kurul kararım hukuka aykırı bulan mahkeme, iptaline karar verdi. Mahkeme kararında, yakın çevresindeki yoğun yapüaşmaya bağlı olarak, söz konusu parselin sit özelliğini kaybettiği vurgulandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kararı Danıştay'da temyiz etti. Danıştay, mahkeme kararırım eksik inceleme sonucu verildiğine dikkat çekti ve oybirliği ile kararı bozdu. Danıştay kararı özetle şöyle: "Olayda 1994'ten bu yana l'inci derece doğal sit alam ilan edilmiş bir bölgede yapılaşma olması, taşınmazın sit alam özelliğini yitirmesi sonucunu doğurmaz.
Sit alanı ilan edilmiş bir bölgede tescil kararından önce veya soma izinsiz inşa edilen yapüar nedeniyle kazanılmış bir hakkın varlığından da söz edilemez. Oysa davacının iddia ettiği ve bilirkişi raporunda da belirtilen çevredeki yapılar için inşaat ruhsatı tescil tarihinden önce verilmiş olup, tescil kararında bu yapüar dikkate alınarak karar verüdiği görülmektedir. Bilirkişi raporunda tescüden önce yapüan yapüar üe günümüzdeki yapüar açısından bir karşüaştırma yapılmamış, sadece çevredeki yapüaşmalar nedeniyle taşınmazın l'inci derece doğal sit özelliğini kaybettiği belirtilmiştir. Belirtilen bu hususlar araştırüarak bilirkişüerden ek rapor alınmak veya gerekirse yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle açıklığa kavuşturulduktan soma, dava konusu işlem hakkında yeniden bir karar verilmesi gerekmektedir."

Hürriyet

Geri Dön