19 / 04 / 2024

Danıştay Zorlu'nun itirazını kabul etti!

Danıştay Zorlu'nun itirazını kabul etti!

Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı alınan Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisinde Zorlu'nun itirazını kabul etti



Zorlu Center projesinde inşaatın yeniden başlaması bekleniyor. Yürütmeyi durdurma kararı alınan Zorlu Center projesine yeniden yol göründü. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Beşiktaş Ortaköy'de Karayolları Arazisi'nin nazım imar planı değişikliğinin yürütmesinin durdurulması kararına Zorlu Yapı Yatırım tarafından yapılan itirazı kabul etti. Bu kararın ardından duran inşaat çalışmalarının yakında yeniden başlaması planlanıyor. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası istanbul Şubesi, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası , koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptaline ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 6. Dairesi ise Nisan 2009'da projede yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Zorlu Yapı, tebligatın kendilerine ulaşmaıdğı gerekçesiyle bu sürede inşaata devam etmişti. Mayıs 2009'da ise tebligatın Zorlu Yapı Yatırım'a ulaşması ile arazideki çalışmalar durdurulmuştu.

İNŞAAT MAYIS'TA DURMUŞTU
Daha öncesinde ise Mayıs 2008'de Mimarlar Odası, yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmış ve Danıştay 6. Dairesi de başvuruyu haklı bularak imar planı değişikliğini iptal etmişti. Zorlu Yapı Yatırım karara itiraz etmiş ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından kabul edilmişti. İptal karar gerekçesi yapılaşmanın Boğaziçi'nin tarihi değerlerinin korunması ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmaların sınırlandırılması olarak açıklanmıştı. Kararda yapılardaki maksimum yüksekliğinin tescilli blok binasının 1.5-2 katını aşamayacağı ifade edilmişti.

BAHÇEDEKİ AĞAÇLARLA BİLE KENDİSİ İLGİLENİYOR
ZORLU, Karayolları arazisi için yapılan ihaleyi 800 milyon dolar rekor fiyatla almıştı. Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, ihale sonrasında Karayolları arazisine 300-400 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve çok iddialı bir proje olacağını açıklamıştı. Uluslararası alanda yapılan mimari bir yarışma sonucunda ise Tabanlıoğlu Mimarlık ve Emre Arolat Mimarlık projeyi ortak yapmasına karar verildi. Mimar Emre Arolat Sabah gazetesine verdiği röportajda Ahmet Nazif Zorlu'nun projeyle çok yakından ilgilendiğini, her gün toplantılara katılarak, bahçede kullanılacak bitkilere kadar tüm süreçlerle bizzat ilgilendiğini söylemişti.

SÜREÇ 'ZORLU' OLDU
8 Mart 2007'de Zorlu Grubu, Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisi için açılan ihaleyi 800 milyon dolara kazanmıştı. Mayıs 2008'de Mimarlar Odası dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Zorlu karara itiraz etti. Danıştay itirazı onayladı. İnşaat yeniden başladı. Nisan 2009'da Mimarlar Odası ve Şehir Planlamacıları Odası tarafından açılan davalarda Danıştay 6. Dairesi yeniden yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Sabah

Zorlu Karayolları'na devam edecek!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Danıştay'dan Zorlu Grubu'na iyi haber

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Beşiktaş Ortaköy'deki Karayolları arazisinin nazım imar planı değişikliğini oybirliğiyle iptal eden dairenin kararını bozdu

TMMOB Şehir Plancılar Odası, değişikliğin iptaline ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Esas incelemesini tamamlayan Danıştay 6. Dairesi, nazım imar planı değişikliğini iptal etmişti. Davalı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu kararın bozulması istemiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.
Temyiz istemini görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, istemi kabul ederek iptale ilişkin 6. Daire kararını bozdu. Söz konusu taşınmazın 7 Mart 2007'deki ihalesinde, Zorlu Gayrimenkul Geliştirme 800 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi vermişti.
Milliyet


Geri Dön