19 / 04 / 2024

Dar gelirliye elektrik indirimi!

Dar gelirliye elektrik indirimi!

Dar gelirliye elektrik indirimi yapılacak. Dağıtım Hizmetleri Derneği ( ELDER ), Türkiye’de yaklaşık 2-2.5 milyon dar gelirli meskene ‘ indirimli elektrik ’ verilmesine yönelik proje hazırlıyor.



ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, dar gelirli tüketicinin elektrik faturasında indirim yapılması ve bu tutarın devlet tarafından karşılanması için çalışma yaptıklarını anlattı. Tüketicinin Desteklenmesi Çalışma Grubu olarak proje detaylarını kısa sürede bir kitapçıkta toplayarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını bilgilendireceklerini, daha sonra sübvansiyonu sağlaması öngörülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına öneri olarak sunacaklarını bildiren Yüksel, çıkış noktalarının Elektrik Piyasası Kanunu’nun ‘tarifeler ve tüketicilerin desteklenmesi’ başlıklı bölümü olduğunu belirtti.


Yüksel, buna göre elektrik maliyetinin yük oluşturduğu dar gelirli meskenlere yönelik sübvansiyonun Türkiye’de de uygulanabilir olduğuna dikkati çekti. İngiltere’de mağdur tüketicilere ‘Sıcak Ev’ adlı kampanya ile indirim yapıldığını ifade eden Yüksel, şunları kaydetti: “Türkiye’de 10 milyon yeşil kart kullanıcısı yaklaşık 2-2.5 milyon hanede yaşıyor. Bu meskenlerin aylık elektrik faturaları ortalama 50 lira. Yapılacak indirimin maliyeti yıllık 1-1.5 milyar lira civarında. Bu tür bir uygulama, kaçak elektrik kullanımını azaltır. Çünkü elektrik faturası yük olunca kaçak kullanıma yönelim oluşuyor. Faturalardan 1.5 milyar liraya yakın tasarruf sağlanırsa, bu sübvansiyon kendini amorti edebiliyor.”


Hürriyet


Geri Dön