19 / 04 / 2024

DASK indirim yaptı, sigortalı konut sayısı 3 milyona ulaştı

DASK indirim yaptı, sigortalı konut sayısı 3 milyona ulaştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortasında tanıtım atağına kalktı, sigortalı konut sayısı 3 milyona ulaştı



Dask İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, poliçesini yenileyene yüzde 20, apartmanlarda toplu poliçe yapılması halinde de her konut sahibine yüzde 20 daha indirim hakkı tanıdıklarını belirterek, böylece zorunlu deprem sigortasında yüzde 40'a yakın indirim uygulaması başlattıkları açıkladı.

DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortasında tanıtım atağına kalktı, sigortalı konut sayısı 3 milyona ulaştı. DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, deprem sigortasının zorunlu olmasına karşın konutların sadece yüzde 25'inin sigorta yaptırdığını belirtti. Türkiye'de deprem sigortası kapsamına giren konut sayısına ilişkin net bir sayının ellerinde olmadığını dile getiren Utkueri, "13 milyon konut olduğu varsayımı ile hareket ediyoruz. Bu varsayımdan yola çıkarak da konutların yüzde 25'inin sigorta yaptırdığı, yüzde 75'inin ise depreme karşı güvencesinin olmadığı ortaya çıkıyor. Bu rakamlar da bizi, reklam ve tanıtımda daha fazla çaba sarfetmeye itiyor" dedi.

İndirimler devrede

Okan Utkueri, başlattıkları, 'Sallanmayın, Sigortanızı Yaptırın' kampanyasının yanı sıra konut sahiplerini teşvik etmek amacıyla zorunlu deprem sigortasında bazı indirim uygulamalarını da devreye soktuklarını kaydetti. Bunların başında yenileme indiriminin geldiğini ifade eden Utkueri, şunları söyledi: "Bu, daha önce uygulamadığımız bir indirim. Deprem sigortası poliçeleri birer yıllık poliçeler. Bir yıl sonra poliçenin süresi bitiyor ve yenilenmesi gerekiyor. Bu uygulamamız çerçevesinde, bitim tarihinden itibaren bir ay içinde poliçesini yenileyen sigortalılarımıza yüzde 20 oranında indirim hakkı tanıyoruz. Bu sadece bir defaya mahsus bir uygulama da değil. Her yıl poliçe yenilendiğinde yüzde 20 indirim yapılıyor."

Toplu yaşam indirimi

Okan Utkueri, ikinci indirimlerinin de toplu yaşam ortamlarına yani apartmanlara yönelik olduğunu belirterek, bu konuda şunları söyledi: "Apartmanlarda ve sitelerde toplu poliçe yapılmasını teşvik etmek amacıyla, 8 ya da daha fazla konut sahibinin biraraya gelip deprem sigortası yaptırması durumunda, her konut sahibine yüzde 20 oranında indirim uyguluyoruz. Burada da apartman yöneticilerine büyük görev düşüyor. Bir taraftan yenileme, diğer taraftan toplu poliçe indirimini birlikte düşündüğünüzde, konut sahiplerimiz toplamda yüzde 40 oranında bir indirim elde etmiş oluyorlar."

Okan Utkueri, bu indirimler sayesinde hem sistemdeki poliçe sahiplerinin devamlılığının sağlandığını, hem de depreme karşı sigorta güvencesi olmayanların sigorta yaptırmaları konusunda teşvik edildiğini vurguladı.

Sigorta yoksa mülkiyet de yok

OKAN Utkueri, kat irtifaklı arsa tapusuna sahip konutların, iskan iznini tamamlayıp, kat mülkiyetine geçerken zorunlu deprem sigortasının istenen belgeler arasında yer aldığına değinerek, şunları kaydetti: "Türkiye'de birçok konut, kat irtifakı tesis edilmiş arsa tapusuna sahip. Tapuya baktığınızda bunlar arsa görülüyor. Kasım 2007'de kanunda yapılan değişiklikle, yeni konutların kullanımdan itibaren bir yıl içinde, iskan iznini alıp, kat mülkiyetine geçmeleri gerekiyor. Eski konutlar için de Kasım 2009'a kadar bu işlemin yapılması öngörülmüş. Yaptırmayanlar, 1000 TL'lik ceza ödemek zorunda kalacaklar. Yani, şu anda kat irtifaklı arsa tapusuna sahip konutların, iskan iznini tamamlayıp, kat mülkiyetine geçmeleri gerekiyor. Konut sahiplerinden de bu değişikliği yapabilmeleri için de bazı belgeler isteniyor. Bu belgelerin arasında zorunlu deprem sigortası da var."

9 yılda 20 milyon TL'ye yakın hasar ödedik

OKAN Utkueri, zorunlu deprem sigortası uygulamasının başladığı 2000 yılından bu yana irili ufaklı depremlerde toplam 10 bin 448 adet konuta, 19.7 milyon TL hasar ödediklerini belirterek, şunları söyledi: "Halk içinde yanlış bir kanı var. Deniyor ki, 'depremde evim yıkılırsa sigortadan kaç para alacağım'. Ya da İstanbul'da yaşanacak büyük bir depremden bahsediliyor. Oysa bina tamamen yıkılmasa da ufak depremlerde ciddi hasarlar meydana gelebiliyor. Kurum olarak 4.2'lik depremde bile ödediğimiz hasarlar var. DASK'ın verdiği teminat, sadece binanın tamamen yıkılmasına yönelik değil. Birçok kişinin bilmediği, duymadığı Türkiye'nin hemen hemen her yerinde küçük depremlerde bugüne kadar 20 milyon TL'ye yakın hasar ödedik."
Hürriyet


Geri Dön