25 / 04 / 2024

DASK, Mübeccel Teyze'ye 12 konut için 556 bin TL hasar ödedi!

DASK, Mübeccel Teyze'ye 12 konut için 556 bin TL hasar ödedi!

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, 'Simav depreminde binası yıkılan Mübeccel Teyze'nin ilginç hikayesi'ni yazdı. Doğan, "Depremde de arsaya bir şey olmaz, konut zarar görür. DASK da zaten, konutun yeniden inşa bedelini sigortalıya ödüyor" dedi



İşte Noyan Doğan'ın Hürriyet gazetesindeki o yazısı:

Simav depreminde binası yıkılan Mübeccel Teyzenin ilginç hikayesi

İki gün sonra 17 Ağustos Marmara Depreminin 12inci yılı. Kaçımız, o büyük depremi ve sonrasında yaşananları hatırlıyor Eminim, çoğumuzun hafızasında geçmişte yaşanan acı bir olay olarak yer etti.

Kimse alınmasın ama bana göre, o büyük depremin yol açtığı yıkım, can kayıpları, travma çoktan unutuldu. Geriye tek bir şey kaldı. Depremle yaşama tartışması. 12 yıldır da tartışıp duruyoruz. Merak etmeyin... Amacım, 12 yıl öncesinde yaşanan acıları hatırlatıp, ahkam kesmek değil. Yine depremle ilgili ama ilginç bir hikaye anlatacağım, sizlere. Mübeccel Teyzenin hikayesi.

Geçtiğimiz hafta sonu, TRT Haber kanalında, bir televizyon programına katıldım. Programın konusu, Simav depremi ve zorunlu deprem sigortasıydı. İlk kez bu programda duydum, Mübeccel Teyzenin hikayesini. Sonrasında da biraz araştırdım. Mübeccel Gürbüz, 75 yaşında ve Simav doğumlu. 2002 yılında Simavdaki konutuna zorunlu deprem sigortası yaptırıyor. 2009 yılına kadar da her yıl sigortasını yeniliyor. Hatırlayacaksınız, 2009 yılının Şubat ayında Simavda yine büyük bir deprem oldu. İşte o depremde Mübeccel Teyzenin evi hasar görüyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumuna (DASK) müracaat ediyor. Kısa bir süre sonra DASK, hasarını ödüyor.

556 BİN TL HASAR ALDI

Mübeccel Teyze, 7 yıldır düzenli yaptırdığı zorunlu deprem sigortasının faydasını görmekten mutlu. Başlarda sigortaya karşı kuşku duysa da hasarı alınca güveni artıyor. Bu sefer kendine ait 4 katlı, 12 daireli binasındaki tüm konutların zorunlu deprem sigortasını yaptırıyor ve primlerini de düzenli olarak ödüyor. Geçen Mayıs ayındaki Simavdaki büyük depremde Mübeccel Teyzenin apartmanı ağır hasar görüyor ve 12 dairenin tamamı oturulamayacak hale geliyor. DASKın eksperleri inceleme yapıyor ve binayı pert olarak değerlendirip, kullanılamaz raporu veriyor.

Mübeccel Teyze, geçmişten yaşadığı deneyimle bu sefer kendinden emin. Hemen DASKa müracaat ederek, hadi bu sefer de hasarımı ödeyin diyor. DASK, depremin üzerinden bir ay bile geçmeden Mübeccel Teyzeye 12 konut için 556 bin TLye yakın hasar ödüyor. Mübeccel Teyzenin hikayesi böyle. TRT Haberdeki programı hazırlayanlar Simava gidip, kendisi ile görüşmek istemişler. Yaşlı olduğu için yerine oğlu yaşadıklarını anlatmış. Annesinin, ilk depremde hasar alınca sigortaya güveninin arttığını, deprem sonrası tereddütsüz konutların hepsinin sigortasını bizzat yaptırdığını söylüyor.

Hani derler ya, belli bir yaşın üzerindekiler sigorta sistemine güvenmez, inanmaz, boşa harcanan para olarak görürler diye. İşte, Mübeccel Teyze, bu tezi çürütmüş oldu.

DEĞERLİ OLAN ARSADIR

Bu satırları okuyunca, eminim birileri içinden, Koskoca 4 katlı, 12 daireli apartman için 556 bin lira az değil mi diye geçirecektir. Lafı uzatmadan hemen söyleyeyim. Arsa yine Mübeccel Teyzenin. Daha açık bir anlatımla... Değerli olan yani, pahalı olan, konut değil konutun inşa edildiği arsadır. Depremde de arsaya bir şey olmaz, konut zarar görür. DASK da zaten, konutun yeniden inşa bedelini sigortalıya ödüyor. 75 yaşındaki Mübeccel Teyze bile bunu çok iyi biliyor. Son olarak şunu da belirteyim. DASK, Simavda, sigortası olup da depremde hasar gören konutlara, son iki ay içinde 4 milyon TLnin üzerinde hasar ödedi. Bundan sonra da tahmini 2.5 milyon TL daha hasar ödeyecek. Yani, Kütahya Simavda, topu topu 5.9 büyüklüğündeki depremde DASKın ödeyeceği hasar rakamı 6.5 milyonu geçecek.

Noyan Doğan / HÜRRİYET


Geri Dön