16 / 04 / 2024

DASK Van depremi için sigorta ödemelerine başlıyor!

DASK Van depremi için sigorta ödemelerine başlıyor!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yaptığı açıklamada, "Tamamen yıkık yerler için Kurban Bayramı öncesi, hafif ve orta düzeydeki hasarları da bayram sonrasıödemeye başlayacağız" dedi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Vandaki depremin ardından, tamamen yıkık yerler için Kurban Bayramı öncesi, hafif ve orta düzeydeki hasarları da bayram sonrası ödemeye başlayacaklarını bildirdi.

Selamet Yazıcı, yaptığı açıklamada, Vandaki hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, eksperlerinin cuma gününden itibaren bölgeye intikal ederek çalışmalara başladığını, ilk anda bölgeye 45 sigorta eksperinin gittiğini, hasar tespitlerini daha hızlı yapabilmek için deprem bölgesinde "olağandan" daha fazla eksper görevlendirdiklerini, bu hafta içerisinde de bu rakamı 100e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Vandaki 84 bin konuttan 7 bin 318inin sigortalı olduğunu, ön ödeme yapabilmek için planlama yaptıklarını, Vanda poliçe sahiplerinin yüzde 50sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini ifade eden Yazıcı, geçen haftanın sonundan itibaren DASKta kayıtlı telefonu bulunan bölgedeki sigortalıları aramaya başladıklarını, bunun sonucunda hasar ihbar rakamlarının çok yükseldiğini, şu anda 2 bin 456 hasar ihbarı olduğunu belirtti.

Tamamen yıkık yerler için Kurban Bayramı öncesi, diğer hasarları, yani hafif ve orta düzeydeki hasarları da bayram sonrası, 9-10 Kasım gibi ödemeye başlayacaklarını bildiren Yazıcı, "Tamamen yıkık olan yerlerin hasar tespitini yapmak daha kolay. Ama ortada kalan hasarlarda bu tespiti yapmak biraz daha vakit alabiliyor. Normal şartlarda bir ay içerisinde hasar tespitlerini tamamlayıp
 ödemeleri yapmayı planlıyoruz. Tabii ki sarkanlar olacaktır; bazen hasar tutarlarında ihtilaf olabiliyor. Özellikle orta dereceli hasarlarda..." diye konuştu. 

Vandaki depremde aldıkları ihbarların Simavdaki depremin 2 katına yakın olduğunu, dolayısıyla bunun hasar ödemelerinin daha fazla olacağını dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti: "Sigortalılık oranının düşük olmasına karşın, DASKın orada insanların yaralarını saran büyüklükte hasar ödeyebileceğini düşünebiliriz. Vanda, 7 bin 318 tane sigortalımız varken, Simavda bin 530 tane vardı. DASK, 2000 yılında kuruldu. DASK olarak, kuruluşumuzdan beri bugüne kadar bir tek depremde ödediğimiz en büyük hasarı ödeyeceğiz. Bugüne kadar meydana gelen depremler, daha ziyade sigorta oranı düşük yerlerde olmuştu. Burada daha yüksek bir hasar ödemesi var. Çünkü deprem büyük, Düzce depreminden sonra meydana gelen en büyük deprem..." Yazıcı, Vandan ayrılan depremzedelerin DASK çağrı merkezini aramalarını da istedi.

AA


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön