20 / 04 / 2024

DASK, Van'a 30 ila 70 milyon TL arasında ödeme yapacak!

DASK, Van'a 30 ila 70 milyon TL arasında ödeme yapacak!

Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) Van depreminde zorunlu deprem sigortası olup da hasar gören konutlara, 30 ila 70 milyon TL arasında hasar ödemesi yapacağı tahmin ediliyor



Van depremi sonrası bölgeye giden DASK Başkanı Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yazıcı, önümüzdeki günlerde hasar ödemelerine başlayacaklarını söyledi. Bugüne kadar toplam 3 bin 300 hasar ihbarı aldıklarını belirten Yazıcı, DASKın sigorta eksperlerinin bölgede incelemelerde bulunduklarını ifade ederek, 3 binin üzerinde hasar ihbarı almamıza rağmen görevli eksperlere tüm sigortalı konutlara gitmelerini istiyoruz. İhbar olsun olmasın tüm sigortalı konutları inceliyoruz. Bayram sonrası raporların çoğu tamamlanmış olur ve hasar ödemelerini yaparız dedi.

Yazıcı, DASK olarak bugüne kadar ödedikleri en büyük deprem hasarını ödeyeceklerine de dikkat çekerek, Hatta bugüne kadar 300ü aşkın depremde ödediğimiz hasarın toplamından daha fazla bir hasar ödeyecekmişiz gibi görünüyor şeklinde konuştu.

Yazıcı, Sigortadan hasar alanlar, devletin sunduğu imkanlardan da yararlanabilecek mi sorusunu ise şöyle yanıtladı: Sigorta yaptırmış olmak ve sigortadan tazminat almış olmak, afet konutu ya da diğer olanaklardan yararlanmayı engellemiyor. Yani, sigorta yaptıran iki türlü mağduriyetini gidermiş oluyor. Sigortadan aldığı tazminatla evinin hasarını gidermiş oluyor hem de devletin diğer olanaklarından yararlanmış oluyor.

Yazıcı, DASKın ödediği tazminatla, kamudan alınan yardımların birbirinin aynısı olmadığını da vurguladı. Afet konutunun 8-12 ay içinde hak sahiplerine verilebildiğini kaydeden Yazıcı, Bu süreç içinde yine hasar gören vatandaşlarımız mağdur oluyor. Oysa sigorta yaptırılmış olsaydı, bir ay içinde sigortadan tazminat alınacaktı dedi.

Depreme rağmen sigorta çok artmadı

DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İsmet Güngör ise, depremin vurduğu bölgede zorunlu deprem sigortasına konu olacak 85 bin konut olduğunu söyledi. İsmet Güngör, sadece 7 bin 300 konutun zorunlu deprem sigortası yaptırdığını belirterek, sigortalı konutlardan 3 bin 300ünden hasar ihbarı aldıklarını söyledi. Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: Depdemden sonra DASKa talep arttı. Depremin olduğu bölgede eskiden günde 10-15 poliçe satılırdı şimdi ise 30-40 poliçe satılıyor. Yani, yüzde 15-20lik bir artış var diyebiliriz.
Hürriyet


Geri Dön