16 / 04 / 2024

DASK: Zorunlu Deprem Sigortası'nın önemini hatırladık

DASK: Zorunlu Deprem Sigortası'nın önemini hatırladık

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, "Depremleri hayatlarımızı kaybetmeden, evlerimizden olmadan atlatmamız, bunun için gerekli altyapıyı kurmuş olmamız gerekir" dedi



Elazığ'da meydana gelen 6 şiddetindeki deprem 1999 Marmara Depremi sonrasında hayatımıza giren Zorunlu Deprem Sigortası'nın önemini bir kez daha hatırlattı. Deprem kuşağında olan ülkemizde en aktif fay hattında yer alan Doğu Anadolu Bölgesi zorunlu deprem sigortası uygulamasının en düşük olduğu bölge olmasıyla dikkat çekiyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığ'da meydana gelen depreme ilişkin, 6 şiddetindeki bir depremin bu kadar can ve mal kaybına neden olmasının çok acı verici bir durum olduğunu belirtti. Elazığ halkına "geçmiş olsun" diyen Serdar, "Topraklarının yüzde 98'i aktif deprem kuşakları üzerinde yer alan ülkemizde 6 şiddetindeki bir depremin bu kadar can ve mal kaybına neden olması çok acı verici bir durum. Oysa bu depremleri hayatlarımızı kaybetmeden, evlerimizden olmadan atlatmamız, bunun için gerekli altyapıyı kurmuş olmamız gerekir" şeklinde konuştu.

Depremde zarar gören zorunlu deprem sigortalı tüm konutların hasar tespit ve ödemelerini DASK olarak en kısa zamanda gerçekleştireceklerini vurgulayan Serdar, şunları kaydetti: "Elazığlı vatandaşlarımızın hayatlarını yeniden inşa edebilmeri için elimizden gelen çabayı gösterecek ve hasar ödemelerini en kısa zamanda almaları için çalışacağız. Evleri depremden hasar gören ve zorunlu deprem sigortası poliçesi bulunan vatandaşlarımızın ödemelerini almak için 0212 368 08 00 numaralı DASK Çağrı Merkezi'ne ya da DASK adına poliçeyi düzenleyen sigorta şirketi ve acentesine başvuru yapmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızın hasar başvurusu için sadece TC kimlik numarası vermeleri yeterli oluyor. Hasar tespit işlemlerinin ardından en kısa süre içinde hasar ödemelerimizi tamamlamayı hedefliyoruz."

Serdar, şöyle konuştu: "Elazığ'da, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren 87 bin 783 konuttan sadece 15 bin 373'ünün poliçesi bulunuyor. Yüzde 17.5 l'lik bu oran çok düşük. Maalesef acıyı yaşamadan önlem almanın gerekliliğini öğrenemiyoruz. Oysa deprem her zaman siyah beyaz sonuçlar doğurmaz. Can kaybına neden olmayan depremler bile konutlarımızda ciddi hasara yol açabilir. Zorunlu Deprem Sigortası sadece konutların yıkılması  durumunda değil deprem kaynaklı her türlü hasarda tazminat ödemektedir. Depremden sonra hayata devam edebilmek için Zorunlu Deprem Sigortası son derece önemli bir ihtiyaç."

Bu arada 27 Eylül 2000 tarihinde ilk poliçesi kesilen sisteme ilgi depremlerle birlikte her geçen gün artıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre. 2009 yılında toplam prim üretimi 322 milyon 115 bin TL ile rekor seviyeye ulaşır ken, 2010 yılı başından 8 Mart 2010 tarihi ne kadar olan süredeki prim üretimi ise 5' milyon TL'ye yaklaştı. Depremin konutla: üzerinde yarattığı maddi zararı teminat al tına alan zorunlu deprem sigortası, yalnız ca yıkım durumunda değil, irili ufaklı pel çok hasarda tazminat ödüyor. DASK'ıı bugüne kadar yaptığı 20 milyon TL'ye ya km hasar ödemesinin yüzde 97'sini sadecı kısmi hasar ödemeleri oluşturuyor. Bölge ler bazında incelendiğinde Zorunlu Dep rem Sigortası'na en yoğun ilgi Marmar; Bölgesi'nde gösteriliyor. Toplam 4 milyoı 416 bin konutun olduğu bölgede 1 milyoı 445 bin 571 konutta DASK poliçesi bulu nuyor. Son depremin olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise 597 bin 555 kayıtlı ko nurun 82 bin 935 adedinde DASK poliçe; bulunuyor. İl bazına indirdiğimiz de Ela zığ'da ise 87 bin 248 konutun yüzd 17.80lik kısmına denk gelen 15 bin 64 adedinde DASK poliçesi bulunuyor.
Şemsiye


Geri Dön