20 / 04 / 2024

DD Mortgage, ilk kez ev alan orta gelirliye kredi verecek

DD Mortgage, ilk kez ev alan orta gelirliye kredi verecek

Murat Aysan, "Aylık ödemesi 1000 TL ayarında olacak şekilde, 80 bin liraya kadar ilk kez ev alan orta gelirliye kredi vereceğiz" dedi



DD Mortgage, Ak Yatırım aracılığı çıkardığı menkul kıymetin satışından elde ettiği 50 milyon liralık fon ile ilk kez ev alanlara kredi verecek. DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, "Aylık ödemesi 1000 TL ayarında olacak şekilde, 80 bin liraya kadar ilk kez ev alan orta gelirliye kredi vereceğiz" dedi.

TÜRKİYE´nin konut kredileri finansmanı alanında faaliyet gösteren ilk tüketici finansman şirketi DD Mortgage, Ak Yatırım aracılığı çıkardığı 3 yıl vadeli menkul kıymetin satışından elde ettiği 50 milyon liralık fon ile orta gelir grubundan ilk kez ev alanlara kredi verecek. Bu amaçla bir kampanya başlattıklarını açıklayan DD Morgtage Genel Müdürü Murat Aysan, "Amacımız konut kredisi imkanlarından yararlanmakta zorlanan orta gelir grubuna ulaşmak. Yıl sonuna kadar bu kaynağı kredi kullandırarak bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Fona ihtiyaç var
Konut kredisi kullanmanın düşük faiz ve uzun vadeyle cazip bir yöntem olduğunu vurgulayan Murat Aysan, şu bilgileri verdi: "Bu sektörde faaliyet gösteren kuruluşların uzun vadeli ve düşük maliyetli fona ihtiyacı var. Banka ve konut finansmanı şirketlerinin de zorlandıkları alan bu noktada başlıyor. Biz uzun vadeli fon oluşturmak amacıyla Ak Yatırım işbirliği ile 3 yıl vadeli bir menkul kıymet çıkardık. Tamamı kurumsal yatırımcılara tahsisli olarak satıldı. DD Mortgage´ın çıkardığı 50 milyon liralık fon, bugüne kadar konut finansmanı konusunda çıkarılmış en uzun vadeli ve ilk menkul kıymet. Çıkarılan menkul kıymet 3 yıl vadeli, sabit faizli, 3 ayda bir kupon ödemeli, yıllık getirisi ise yüzde 10.31 brüt. Son yıllarda piyasaya çıkmış bu tür kıymetlerin en uzun vadelisi olan tahvil, konut finansmanı amacıyla çıkarılmış ilk kıymet."

Ayda 250 konuta kredi
İlk olma özelliği taşıyan menkul kıymetten elde edilen geliri yine ilk evini alan orta kesim için kullanmak üzere yola çıktıklarını söyleyen Aysan, şunları anlattı: "Oluşturduğumuz 50 milyon liralık fonu kredi imkanlarına ulaşmakta zorlanan orta gelir grubuna ayırmaya karar verdik. Bu amaçla başlattığımız proje ile vadeleri 15 yıla çıkardık, faizleri düşürüp, ilk evini alanlara bir fırsat yaratmaya çalıştık. Kampanya kapsamında aylık taksitleri 1000 lira ayarında olacak şekilde ve en fazla 80 bin lira krediye ihtiyacı olanlara ulaşacağız. Konut finansmanı sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesi için, daha çok sayıda insana ulaşılması gerekiyor. Oluşturduğumuz 50 milyon liralık fonu büyük krediler halinde daha az kişiye vermek yerine daha düşük miktarlarda daha çok sayıda kişiye vermeyi amaçladık. 2010 yılında kredi portföyünde 300 milyon TL hedefini geçmeyi öngörüyoruz."

Verilen konut kredisi 3 yılda 600 bine çıkacak
TÜRKİYE´de mortgage pazarının krize rağmen büyümeye devam ettiğini söyleyen Murat Aysan, şu bilgileri verdi: "Türkiye´de yılda yaklaşık 300 bin yeni kredi veriliyor. Biz bunun 3 yıl içinde yıllık 600 bin civarına çıkacağını öngörüyoruz. Konut finansmanı kredileri toplam 50 milyar lira civarında bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Sadece bu yıl ilk 6 ayda konut kredisi hacmi yüzde 16.2 oranında büyüdü. 106 milyar lira olan toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 47. Konut kredileri çok hızlı büyüyor bu oran önümüzdeki dönemde hızla artacak."

Yeni menkul kıymetler yolda
ÇIKARDIKLARI ilk menkul kıymete gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirten Murat Aysan, şunları dile getirdi: "Kasım ayında bu 50 milyonluk fonu bitireceğiz, hiç beklemeden yeni bir menkul kıymet için çalışmaya başlayacağız.

Bu kez varlık
ya da ipotek teminatlı, daha yüksek bir miktarda bir menkul kıymet çıkaracağız. Gerekli izinler alındıktan sonra bunun satışı ile elde edilen fonu da yine konut finansmanda kullanacağız. Sektör için ilk olan bu menkul kıymetin devamı gelecek. Sektörün diğer oyuncuları da menkul kıymet çıkarmaya başlayacaklar. Kısa süre içinde sektörde bir standart oluşacağını düşünüyoruz."

Seyyar ekipler proje ve emlakçıya gidiyor
Avrupa´nın en büyük bankalarından biri olan Deutsche Bank ile Doğan Grubu´nun ortaklığı ile kurulan ve Haziran 2008´den bu yana faaliyet gösteren DD Mortgage, bu alandaki ilk şirket ve bu nedenle de bu güne kadar pek çok ilk gerçekleştirdi. 

Aylık taksit yerine 14 günde bir taksit ödenen bir paketi ilk kez Türkiye´ye getirdi. Bu yolla 10 yıllık kredi 9 yılda ödenebiliyor.

Tüketici konut kredisini transfer ettiğinde diğer tüm borçlarını da transfer edebiliyor.  Kredi kullandırım sonrası için ayrı bir ekip oluşturdu. Tüketicinin ihtiyaç duyduğu her yerde olabilecek seyyar ekipler oluşturuldu. Seyyar ekipler İstanbul´un her yerinde projeleri ve emlak ofislerini ziyaret ediyor.

Türkiye iyi sınav verdi
TÜRKİYE´nin mortgage kredileri açısından oluşan yeni sektörde iyi bir sınav verdiğini belirten Murat Aysan, şunları söyledi: "Ancak bundan sonrası için bir kaç önemli nokta var, biri sektörün verilen kredileri menkulleştirmesi konusunda. Yani uzun vadeli fon bulması gerekiyor. Sektör fonların miktarını artırmalı, kredi portföylerinin yüksek kalitede olmasına önem vermeli." 

Yurtdışından ilgi büyük
YURTDIŞINDAN Türkiye´ye dönük mortgage şirketlerinin ilgisinin arttığını kaydeden Murat Aysan, "Önümüzdeki dönemde yurtdışından Türkiye pazarına girişler olabilir. Özellikle belli alanlarda ve bölgelerde uzmanlaşacak konut finansman şirketlerinin Türkiye´ye gelişi hızlanacak. Bizim gibi konut kredisi veren tüketici finansman şirketlerinin sayısı ve pazardan aldığı pay çok artacak."
Hülya GÜLER/Hürriyet


Geri Dön