28 / 03 / 2024

Dedeman Trimontium Princess Plovdiv'de doluluk oranı yüzde 45!

Dedeman Trimontium Princess Plovdiv'de doluluk oranı yüzde 45!

Dedeman Grubu'nun Bulgaristan'da 2 otelinin bulunuyor...



Dedeman Turizm Yatırımları AŞ'nin Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde açtığı otelin genel müdürü Ahmet Doğangün, otelin doluluk oranının yüzde 45-47 arasında değiştiğini söyledi.

Dedeman Trimontium Princess Plovdiv Genel Müdürü Ahmet Doğangün, otelde düzenlediği basın toplantısında, Dedeman Grubu'nun Bulgaristan'da 2 otelinin bulunduğunu, Plovdiv'deki otel binasının tarihi bir yapıya sahip olduğunu ve bunun avantajını yaşadıklarını kaydetti.

Dedeman Grubu'nun binayı 2008 yılında 10 yıllığına kiraladığını ve işletmek için devraldığını ifade eden Doğangün, Sofya'ya göre Plovdiv'de daha kolay yaşam şartları bulunduğunu, trafik sorunu ve hava kirliğinin az olduğunu belirtti.

Öğrenci şehri olan Plovdiv'de yaklaşık 20 bin öğrenci ve 6 büyük üniversite bulunduğunu kaydeden Doğangün, yurt dışından çok öğrenci geldiğini bildirdi.

Çok geniş bir alana yayılan şehirde Türk nüfusun da fazla olduğunu belirten Doğangün, küçük bir şehir olmasına rağmen Plovdiv'de toplam 70 otelin hizmet verdiğini kaydetti.

Doğangün, Dedeman dışında 3 büyük otel daha bulunduğunu, yatak sayısının 7-8 bin civarında olduğunu bildirdi.

Şehrin gece hayatıyla tanındığını, çok fazla restoran ve bar bulunduğunu belirten Doğangün, "Bulgarlar'da evde yemek yapma ve kahvaltı yapma kültürü pek yok. Bu nedenle restoranlar çok iş yapıyor. Ayrıca yemek ve içki çok ucuz" dedi.

-"GEÇEN YIL 125 BİN KİŞİYE HİZMET VERDİK"-
Otelin müşterilerinin yüzde 22'sini Bulgar, yüzde 12,6'sını İtalyan, yüzde 12,5'ini Türk ve yüzde 8,5'ini Yunanların oluşturduğunu kaydeden Doğangün, dünyanın her bölgesinden misafir ağırladıklarını söyledi.

Türklerin oranının yüzde 12,5'te kalmasının nedeninin vize ücreti olduğunu ifade eden Doğangün, "Vize ücreti 120 avro, insanlar bunu hesaplayarak tatil planı yapıyor. Bu ücretin daha az olması, gelen Türk sayısını artıracaktır" diye konuştu.

Otelde 120 kişinin istihdam edildiğini belirten Doğangün, şunları kaydetti:
"AB'nin finans yardımıyla personelimiz için İngilizce kursu başlattık. Eğitime de çok önem veriyoruz. Plovdiv'de bu sektörden aldığımız pay yüzde 25 civarında. Oteldeki doluluk oranı yüzde 45-47 arasında değişiyor. Geçen yıl 125 bin kişiye hizmet verdik. Toplam 22 bin kişi otelimizde geceledi. Diğer kısım yiyecek ve içecek için gelen misafirlerimizden oluşuyor. Büyük bir rakam. Bulgaristan'a kriz geç geldi. Bu yıl da etkisi devam edecek diye düşünüyoruz ama krize rağmen işlerimizde açılma var. Düğün organizasyonları da önemli. Bu tarihi binada düğün ve mezuniyet partisi yapmak bir ayrıcalık. Bu sezon için 50 düğün rezervasyonu aldık. 2010'un ilk çeyreğine pozitif başladık. Nisan ve mayıs ayları rakamları çok iyi, haziran ayını da bu şekilde kapatacağız."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Bulgaristan'a Türk turist bekliyor, `zincir'e Yunanistan'ı da ekliyor

Dedeman Otelleri, Sofya ve Filibe'deki iki otelin ardından Bulgaristan'ın Varna ve Bansko kentlerinde de otel açmak için görüşmeler başlattı. Dedeman Otelleri Bölge Müdürü Adnan Hastürk, Yunanistan'da da girişimde bulunduklarını söyledi.

TÜRKİYE'de Kumarhaneler kralı olarak tanınan Türk işadamı Sudi Özkan'ın Bulgaristan'daki iki otelinin işletmeciliğini yapan Dedeman Otelleri, ülkeyi Türkler için yeni destinasyon yapmak için kolları sıvadı. Otel yönetim zinciri, Sofya ve Filibe'deki iki otelden sonra, Bulgaristan'ın diğer şehirleri Varna ve Bansko'da da otel açmak için yatırımcılarla görüşmeler yapıyor. Dedeman Otelleri Bölge Müdürü Adnan Hastürk, "Yılda transit geçişler dahil gelen 8.5 milyon turistin yüzde 11'ini Türkler oluşturuyor. Türkler genelde iş amaçlı geliyor. Şirket toplantıları için Sofya ve Filibe'yi yeni destinasyon yapmayı hedefliyoruz" dedi.

50 milyon dolar
Sofya ve Filibe'deki iki otelin toplam yatırım değerlerinin 50 milyon Euro olduğu bilgisini veren Hastürk, Bulgaristan'la en önemli sorunun vize harçlarının yüksekliği olduğunu ancak seyahat acentesiyle toplu ziyaretlerde bu ücretin düşürülmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi. Vizeye ödenen harcın düşürülmesi ya da kalkması durumunda ülkeye gelen  Türk turist sayısında ciddi artış olabileceğini dile getiren Hastürk, "Türk firmaları ülkede pek çok ihale aldı. İş amaçlı gelişler var. Kışın kayak turizmine talep artışı yaşanıyor. Casinolar da Türkleri çekiyor. Eğlence ve kültür turizmi alternatifleri de artıları arasında. Türk turistlerin ve firmaların Bulgaristan'ı yeni destinasyon olarak belirlemesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

13 milyon Euro'luk ciro
Dedeman Sofya Princess'ın 601 odası, Filibe'deki Dedeman Trimontium Princess Plovdiv'in ise 154 odası bulunduğunu aktaran Adnan Hastürk, şu bilgileri verdi: "Sofya'daki otelde 900 kişilik salonumuz var. Türk firmalara toplantılarını düzenlemek için yeni destinasyon olarak Bulgaristan'ı sunuyoruz. Otelin bir gecelik konaklaması
60 Euro. Her iki otelle, bayi, eğitim toplantıları ve farklı aktiviteler için uygun lokasyon yarattık. Dedeman Sofya, Balkanlar ve Avrupa'nın en büyük şehir oteli unvanına sahip. Sofya'da 300 çalışanımız var. Doluluğumuz ortalama yüzde 50'lerde. Geçen yılı krizin etkisiyle 7 milyon Euro'da kapattık. Filibe'deki otelle beraber iki otelin cirosu 11 milyon Euro oldu. Bu yılki hedefimiz 13 milyon Euro'ya ulaşmak."
Yunanistan'a da bakıyor
Hastürk, Bulgaristan'da Varna ve Bansko'da iki otel planları olduğunu da açıklayarak, görüşmelerinin sürdüğünü, Bulgaristan'ın AB'ye girişiyle beraber gelecek vaat eden bir konuma geleceğini kaydetti. Hastürk, işletmeci ve sahibi oldukları 22 otelin bünyelerinde yer aldığını da hatırlatarak, yeni yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi: "Yunanistan için şu anda girişimlerimiz var. Asıl hedefimiz komşu ülkelerde büyümek. Yüzümüzü Ortadoğu ve Orta Asya'ya çevirdik. Türklerin yoğun olduğu, iş yaptığı yerlerde bulunmak istiyoruz. Özbekistan'da da otelimiz var. İran Şiraz ve Azerbaycan Bakü'deki iki otel yapım aşamasında. Suudi Arabistan ve Irak'tan da teklif aldık. Ortadoğu'yla ilgili ciddi planlarımız. Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında ilerliyoruz. Dedeman bölgede marka oldu."

Sofya oteli iki ödül aldı

DEDEMAN Sofya Princess Genel Müdürü Mehmet Varol, oteli 2008 yılında açtıklarını belirterek, "Geçen yıl iki ödül aldık. Kongre turizminde en iyi otel seçildik. Aynı zamanda en çok turistik vergi veren otel olduk. Spa'mız şehrin en büyük ve ilk spa'larından biri. Bulgaristan Başbakanı ve bakanları dahil pek çok ileri gelen burada toplantılara katılıyor" dedi.
Hürriyet/Hanife Baş


Geri Dön