23 / 04 / 2024

Değerli Konut Vergisi en erken 2021 yılına yetişecek!

Değerli Konut Vergisi en erken 2021 yılına yetişecek!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üzerinde yeniden çalışılmasını istediği Değerli Konut Vergisi’nin uygulamasının 1 yıl ertelenmesi planlanıyor.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üzerinde yeniden çalışılmasını istediği Değerli Konut Vergisi uygulamasının ertelenmesi bekleniyor. Meclis’ten geçirilecek yeni bir yasa ile vergi dönemi 1 yıl ertelenecek.

Milliyet'te yer alan habere göre; ertelemeyle vergi kriterleri de değişecek. Bu kapsanda gelirine ve meskenin değeri dikkate alınmazksızın tek konutu olanlar bu vergiden muaf sayılacak. 5 milyon TL üstü değere sahip konutların bu tutarın üstündeki bölümü için aradaki fark üzerinden vergilendirilecek.

AK Parti kurmayları konuyla ilgili olarak “Ocak bitmeden teklifi Meclis’e getirmeyi planlıyoruz. Erteleme olunca bu verginin uygulanması otomatik olarak 2021 Mart’ına kalır” bilgisini paylaştı.

Tek konuta istisna

Yetkililer, SPK lisanslı firmalar aracılığıyla yapılan değer tespitlerinin yeniden yenileneceğini ve değerlendirmenin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağını açıkladı.

Meclis’te 5 Aralık’ta kabul edilerek, 6 Aralık’ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve 7 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren torba kanun ile değeri 5 milyon ve üzeri olan mesken niteliğindeki taşınmazlar için getirilen “Değerli Konut Vergisi”, vergi tahakkuk ayı olan marttan önce ertelenmesi planlanıyor.

AK Parti kurmayları şu açıklamalarda bulundu:

“Yeni yasa teklifimizle değerleme yapılma süresini 1 sene uzatacağız. Şu an için düşünülen 1 yıl erteleme ama belki 2 yıl da olabilir. Bize iletilen şikayetler ağırlıklı olarak değer tespitleri ve tek konut sahiplerinin durumu ile ilgili. Bir insanın 10 milyonluk evi olabilir ama o tek evi ve mesken olarak kullanılıyor. Bu durumdakiler için gelire bakılmaksızın bir istisna getirilecek. Alt sınır olarak belirlediğimiz 5 milyon lira tutarı için şu an bir değişiklik düşünmüyoruz.”

Erteleme son torbaya yetişmedi

AK Parti’nin, 5 Aralık’ta kabul edilip 7 Aralık’ta yürürlüğe giren düzenleme kapsamında tepkileri dikkate alıp Meclis’in yeni yıl tatilinden önce ele aldığı bir torba kanuna Değerli Konut Vergisi’nin ertelenmesiyle ilgili bir madde eklemeyi planladığı, ancak sözkonusu torbada böyle bir madde bulunmadığı, muhalefetle de uzlaşma sağlanamadığı için bunun yapılamadığı açıklandı.

Değerli Konut Vergisi hakkında bilinmesi gereken her şey!

Değerli Konut Vergisi 20 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön