27 / 04 / 2024

Dekorasyon, yaşam tarzı ve stiller üzerine 2011 öngörüleri...

Dekorasyon, yaşam tarzı ve stiller üzerine 2011 öngörüleri...

Teknolojik ataklardan, ekonomik yörüngelerden, kültürel koşullardan ve tüm bunları soluksuz yutan insanların vereceği yaşam kararlarından yola çıkan trend otoriteleri, bir sonraki adımları tahlil ediyor ve neyi, hangi psikoloji ve ihtiyaçla alacağımızı aç



Yeni bir desenin, eski bir formun ya da egzantrik bir stilin trend oluşu asla rastlantı kabul edilmiyor, çünkü tümü sosyolojik gerçeklerle destekli.
Pek çok farklı trend raporunun, 2011"i œgünlük hayatın basit mutluluklarından güzellikler çıkarma yılı ilan ettiğini söylemek mümkün. Yeni tüketici profili, yaptığı tüm seçimlerin sade, kaliteli, uzun ömürlü, ulaşılabilir, işlevsel, optimist ve doğal sıfatlarıyla tanımlanabilmesini istiyor. Buna göre,

- Evimiz, pek çok farklılığı bir arada barındırmayı başaran, doğayı içeriye sokan, başkasında olmayan hikayelere sahip yaşam alanları olarak kurgulanacak.
- Bu kış ev atmosferinin en önemli oyuncularından biri kokular olacak. şžöminedeki odun kokusunu, havaya püskürteceğiniz sandal ağacı, tarçın, amber ve kahve kokusu tamamlayacak. Brandessence, L"occitane, Durance ve Jo Malone gibi markaların ürünlerine yatırım yapın.
- Bu yıl moda ve tasarım ile ilişkili tüketim alışkanlıklarının mutlaka daha œetik değerler barındıracağını öngörüyor otoriteler. Yani seçtiğimiz ürünlerin çevreye, insana ve ekonomiye saygılı olmasını bekleyeceğiz. Organik, natürel ve geridönüşümlü hammadde kullanımı, sosyal projeler, şeffaflık ve adil fiyatlandırma gibi unsurlar marka tercihlerimizde yönlendirici olacak.
- Etik alışverişin en çok önemsediği noktalardan biri de, geleneksel üretim biçimlerinin korunması, yerel zanatkarların teşvik edilmesi ve bu sayede farklı kültürel becerilerin evrensel değer kazanarak gelecek nesillere aktarılması. Bu nedenle, son yıllarda tasarlanan moda ve ev tekstili koleksiyonlarında bu kadar yoğun œetnik çağrışımın olmasına şaşmamak gerek. Dantellerin, işlemelerin, kilimlerin, batik ve ikat kumaşların, tribal desenlerin, egzotik dokumaların rüzgarı hiç geçmeyecek gibi. Hint sarileri, çin ipekleri, Peru pamukluları, İskoç ekoseleri bedenleri ve mekanları kuşatmaya devam edecek. 7 kıtadan yayılan kucak dolusu desen ve motifle yaz-kış biletsiz yolculuklar yapacağız.
- Yeşil dekorların evin hem iç hem de dış mimarisinden daha fazla pay çalacağı kesin. Dikey bahçeler, duvar bitkileri (hatta œbitki duvarları), ağaç evler, dışarıyı içeriye sokan büyük pencereler, kış bahçeleri ve ev seralarıyla, peyzaj fonksiyonu dışarıdan içeriye sızıyor.  
- Modada kadın bedenini neredeyse erkeksileştiren sıfır beden modellerin yerini 50"li yılların yuvarlak kadın silüetleri ve topuk sesleri alırken, yaşam alanlarında da benzer bir feminenleşme hareketi var. Minimalizmin öncüsü dev markaların bile yeni koleksiyonlarına multi-renklilik kattığını, lineer çizgilerin kaybolup doğaya yakın organik formların çoğaldığını, esnek ve mobil tasarımların, kişisel kombinasyonlara izin veren puzzle mobilyaların arttığını gözlemek mümkün. Kadının dokunma dürtüsü dekorasyona çok katmanlı tekstil, dokuma ve kilim kullanımları olarak yansıyor. Malzeme seçiminde ahşap ve cam, doaya en yakın iki seçenek olarak hem mimaride, hem de tasarımda altın çağını yaşıyor.
- Trendwatching, içinde hem lokal hem global unsurlar taşıyan, zanaat ile yüksek teknolojiyi birleştiren ürünlere yöneleceğimizi, bu nedenle Batı ülkelerinin, son 5 senede dünya büyümesinin %70ini oluşturan çin, Hindistan, Malezya, Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya gibi ˜gelişmekte olan ülkeler" kategorisinde tasarım ve tasarımcı avı yapacağı görüşünde.
- Yeni senenin seyahat destinasyonları da kişiye lüks değil, özel deneyimler sunan resort"lar ve başkalarının ezbere bilmediği ˜gelişmekte olan bölgeler"... Beyrut, İstanbul, Bütan, Karnataka, Telaviv, Valencia ve Küba radarınızda olmalı.    
- Trend gurusu Marian Salzman, bu yıl 200 milyar dolar harcayan14-23 yaş arası genç kızların, 2011"de daha da önemli bir pazar yaratacaklarına dikkat çekiyor. Bu grubun trendleri sadece izlemiyor, aynı zamanda yaratıyor olması da çok önemli bir nokta. Cep telefonlarını yeni yüzyılın nikotini olarak tanımlayan Salzman"ın bir başka iddiası da, telefonun zararlarına karşı evrensel bir ˜beyin sağlığı hareketi"nin başlayacağı.
- Carlin International, 2011"in favori malzemesini yün olarak belirlemiş. Küresel ısınmadan dolayı Avrupa"da ısının daha da düşecek olması ve kriz sonrası insanların maddi durumlarını gizleme içgüdüsüyle gösterişsiz şeyler giyme isteği, yünü giyimden yalıtım sanayine çeşitli alanlarda öne çıkaracakmış.
- Pantone 2011"in rengini bir hafta önce açıkladı: Hanımeli çiçeğinin pembe tonu. Pantone"nin başkanı Leatrice Eiseman ise, evrensel ve kültürel referansları olan nostaljik renklerin yeni yıla hakim olacağını söylemişti.
Önümüzdeki döneme dair en önemli stil ipucu ise, ˜Do-it-yourself couture" olarak tanımlanan ve yaptığımız her seçime daha da fazla kişisellik iliştiren bir akım. Hayalgücü, tasarım ve inovasyon"u birleştirerek, ünlü markaların ve tasarımcıların yarattıklarını bile sorgulama/değiştirme/kendine göre adapte etme fırsatını tanıyan bir özgürlük iksiri de denebilir! Hızlı ve seri tüketim anlayışını yerle bir edecek, kaliteyi ve değeri ˜tek" olanda arayacak bir yaklaşım. Doğadaki eşsiz ama kusurlu güzelliği yaşamımıza daha fazla sokarak dengeleyecek bir yaşam tarzı bizi bekliyor. Her zaman olduğu gibi, esas doğrunun kendi kişisel stiliniz olduğunu unutmadan...

1. Yeşil dekorların evin hem iç hem de dış mimarisinden daha fazla pay çalacağı kesin.
2.   Organik, natürel ve geridönüşümlü hammadde kullanımı, sosyal projeler, şeffaflık ve adil fiyatlandırma gibi unsurlar marka tercihlerimizde yönlendirici olacak.
3. Malzeme seçiminde ahşap ve cam, doğaya en yakın iki seçenek olarak hem mimaride, hem de tasarımda altın çağını yaşıyor.
4.Minimalizmin öncüsü dev markaların bile yeni koleksiyonlarına multi-renklilik kattığını, lineer çizgilerin kaybolup doğaya yakın organik formların çoğaldığını, esnek ve mobil tasarımların, kişisel kombinasyonlara izin veren puzzle mobilyaların arttığını gözlemek mümkün.
5. ve 6. Geleneksel üretim biçimlerinin korunması, yerel zanatkarların teşvik edilmesi ve bu sayede farklı kültürel becerilerin evrensel değer kazanarak gelecek nesillere aktarılması önem kazanıyor.
7. Evimiz, pek çok farklılığı bir arada barındırmayı başaran, doğayı içeriye sokan, başkasında olmayan hikayelere sahip yaşam alanları olarak kurgulanacak.
8.Kadının dokunma dürtüsü dekorasyona çok katmanlı tekstil, dokuma ve kilim kullanımları olarak yansıyor.
9.Pek çok farklı trend raporunun, 2011"i œgünlük hayatın basit mutluluklarından güzellikler çıkarma yılı ilan ettiğini söylemek mümkün.  

10.İçinde hem lokal hem global unsurlar taşıyan, zanaat ile yüksek teknolojiyi birleştiren ürünlere yöneleceğiz.

KENARA GELECEK KONULAR

1. BENİM DEKORASYON TARZIM
İnci Türkay, tiyatro oyuncusu.
œEtiler Alkent"te bahçe dubleksinde oğlum Ali"yle yaşıyorum. Bu evi almamdaki en büyük etken bahçemizdeki kıpkırmızı çiçekli kısmet ağacı. Bahçe katında olmak, doğaya yakın olmak çok önemli benim için. Büyük pencerelerden içeri giren gün ışığını arttırmak için bembeyaz mekanlar istedim. Hareketliliği sağlayan renkleri ise mobilyalar sağlıyor. İki iddialı parçayı yanyana koyduğunuzda birbirini yok eder diye düşünüyorum. çok dikkat çeken bir çiçeği, çok çarpıcı bir vazoya koymak hata olur. Taklit ürünlerden hiç hoşlanmam ve evime de asla sokmam. Dekorasyon söz konusu ise evet markacıyım.
 

2.TREND

DUVAR BAHçELERİ

Doğaya ve yeşile ilginin arttığı bugünlerde duvar bahçeleri fikri de gittikçe yaygınlaşıyor.
Life&Garden markasının Türkiye"ye getirdiği œWall Flower sistemleriyle sadece saksılarla zeminde değil, duvarlarda da yeşili evinize dahil edebilirsiniz.
www.lifeandgarden.com.tr
 
3. YENİ

HÜRREM SULTAN"IN HAMAMI

Mermer ustasStambulart uzmanolduel idekoratif ürünlere takararalarak ilk koleksiyonunu hamam ürünleriyle oluHürrem Sultan adverilen koleksiyonda lavabolar, kurnalar ve duvar rölyefleri yer alGeleneksel   hamam donanmodernize edilerek yalve yeni bir kimlik kazandkoleksiyonun çzamanlamasda mükemmel demi
www.klasikmermer.com.tr
Milliyet/Yasemin Aksoy


Geri Dön