26 / 04 / 2024

Dekorasyonda son trendler!

Dekorasyonda son trendler!

Ruhumuza iyi gelecek ortamlar oluşturmak için renkler, desenler, malzemelerden yararlanarak çeşitli denemeler yapıyoruz



Dünyadaki ekonomik krizler ve doğal afetler, belirsizlikler derken evlerimiz kendimizi güvende hissedip daha iyi bir dünyanın hayallerini kurduğumuz sığınaklara dönüşüyor. Ruhumuza iyi gelecek ortamlar oluşturmak için renkler, desenler, malzemelerden yararlanarak çeşitli denemeler yapıyoruz. Her sene modada olduğu gibi dekorasyonda da yeni trendler ortaya çıkıyor. Şu sıralar neler ön planda, yenilikler nedir diye incelerken size göre olanları evinize uyarlayabilirsiniz elbette. Önemli olan beğenilerinizi, ilgi alanlarınızı, kısaca sizi yansıtması.

DETAYLAR

Yuvarlak hatlar
Keskin, düz hatlar yerlerini daha yuvarlak, organik formlara bırakıyor. En modern minimalist, bembeyaz evlerde bile tek parça kahverengi tasarım bir koltuk veya doğal formunda ahşap kütük brr masa ile sert tavır yumuşatılıyor.

Sürdûrülebilirlik
Gittikçe daha da önem kazanan bu kavram özellikle tekstilde yeni arayışlara ve çözüm formüllerine kapı açıyor. Geri dönüşümlü materyallerden, doğa dostu kumaşlar üretmek öncelik kazanıyor. Doğal, kök boyalarla renklendirme denemeleri yapılıyor. Isı kontrolü, jekıl hafızası gibi özellikler önem kazanıyor Mesela bir kere yattığınızda vücut formunuzu alıp o halde kalan şilte veya yastıklar gibi. Mobilyada dayanıklılık ve yerel malzeme kullanımı ön plana çıkıyor.

Sofistike ihtişam
Ekonomik krizin de etkisiyle 'bağıran lüks' artık hiç tercih edilmiyor. Onun yerini sadeleştirilmiş modern zenginlik alıyor. Beyaz, gümüş ve canlı renklerin az miktarda siyahla bir araya getirilmesi bunun bir örneği. Kristal avizeler, kumaş kaplı yatak başları, cam mozaik banyo döşemeleri ve tek başına sergilenen enteresan objeler bu tarzın bazı öğeleri.

Aydınlatma
Evlerde ray sistemleri ve tavanda gömülü spot lambalarla aydınlatma artık tercih edilmiyor. Sarkıt lambalar öncelikle mutfaklarda iş yaparken kullanışlı ama aynı zamanda salonlarda da dekoratif olmaları açısından beğeniliyorlar. Hatta birkaçı gruplanarak kullanılıyor. Tablo, heykel ve bitkileri küçük tekli spotlarla aydınlatarak onlara ükkat çekiliyor. Avize kullanımından razgeçilemese de salonun ortasına kocaman bir lamba asarak tüm mekanı aydınlatmak artık yok. Daha sıcak bir atmosfer yaratması açısından değişik noktalardan aplik, masa lambası ve ayaklı lambalarla aydınlatma yapmak tercih ediliyor.

Kokular
Ağır stresin hakim olduğu, herkesin gündelik yaşamın sıkıntılarından kaçmayı hayal ettiği zamanımızda kokular da bu amaca hizmet eder oldu. Bir şehri, bir tatili veya bir sahili anımsatan kokular tercih ediliyor. Banyoların adeta mini SPATara dönüşmesiyle birlikte egzotik çiçek kokulu mumlar başrol alıyor. Ferahlık ve huzur arayışı ise uçsuz bucaksız yemyeşil çayırlardaymış hissi veren oda kokularının revaçta olmasına yol açıyor.

Dış mekanlarda yaşam
Yine ekonomik koşulların insanlan evlerinde daha çok zaman geçirmeye zorlamasıyla yaşam evlerin dışına da taşıyor. Bahçeler, balkonlar, teraslar daha da önem kazanıyor. Dolayısı ile dış mekan mobilyalan ve aydınlatmaları iç mekanlardakileri aratmayacak özen ve güzellikte tasarımlarla çıkıyor karşımıza.
Serra Akıncı/Vatan


Geri Dön