26 / 04 / 2024

Demsa Grup Sütlüce Müzesi için Beyoğlu Belediyesi'nden izin bekliyor!

Demsa Grup Sütlüce Müzesi için Beyoğlu Belediyesi'nden izin bekliyor!

İstanbul'da olup da mimari projesi herhangi bir yere takılmayan bir bina yok galiba. Ama bu durumdan şahsen hiç şikayetçi değilim



Söz konusu İstanbul ise her zaman ince elenip sık dokunmasından yanayım. Buna rağmen biliyorsunuz, İstanbul'un silüetini bozan binalarla bu güzel şehrin başı dertte.

İşte bu yüzden, 12 yıldır yaklaşık 3 bin sanat eseri toplayan Çetin ve Demet Sabancı Çetindoğan çiftinin Sütlüce'deki müze projesi niye bir türlü başlamıyor diye merak ettim. Aynı zamanda Demsa Grubu'nun da sahipleri olan ikilinin müze hayali çok uzun bir süredir bekliyor. Çetindoğanlar bu işi öylesine ciddiye aldılar ki mimari projeyi dünyanın en önemli mimarları arasında gösterilen Irak asıllı İngiliz Zaha Hadid'e verdiler. Doğrusu Zaha Hadid ismi beni her zaman heyecanlandırıyor. En son ünlü mimarın Roma'da yaptığı modern sanat müzesi Maxxi'yi görmüş, dev lalelerin eşlik ettiği müzenin binasına da bahçesine de hayran kalmıştım.
Hadid İstanbul'daki müze için yaklaşık 14 bin metrekarelik bir alanda yer alacak projeyi tamamladı. Ancak mimari proje hazırlandıktan sonra, müzeyi hayata geçirmek isteyenler yükseklik izinleri nedeniyle başvuruda bulundu ve proje bu noktada durdu. Niye diye merak ettim. Meğer Sütlüce bölgesinde yaklaşık 15 metre civarı olan yükselik, Hadid'in projesinde 21 metreye çıkarılmış. Hadid tavan yüksekliğini 6 metre olarak tasarlamış.

Peki Sütlüce'de 21 metre yükseklikte olan başka bina var mı Denen o ki, o civarda bu yükseklikte çoğu iş yeri olan binalar var. Yani orada mevcut durumdaki yükseklikten daha fazlası istenmiyor ama belli ki yetkililer öyle düşünmüyor.

Zaha Hadid ve Çetindoğan'ın projeyi aynı Başkan Kadir Topbaş'a götürüp, göstermiş. Öğrendiğime göre de Topbaş'ın olurunu almışlar. Ancak Beyoğlu Belediyesi'nden henüz onay çıkmamış.

6 metre tavan hayali!
Doğrusu bu konular neden tüm çıplaklığıyla halkla paylaşılmıyor diye merak ediyorum. Şayet Beyoğlu Belediyesi'nin bu projeye haklı itirazı varsa neden sıralamıyor ve bekleme süresini kısaltmıyor Bence en doğru yol, oturup konuşmak ve gerçekten o bölgede bu yükseklik ciddi bir soruna neden olacaksa hemen yüksekliğin revize edilerek projenin önünün açılması.
Zaha Hadid'i anlıyorum, içerde yüksek tavanlı, görkemli salonlar hayal ediyor. Bir müzeye yakışan da bu. Ama şayet olmuyorsa, ısrar etmenin de anlamı yok. Neticede İstanbul kaybediyor. 3 bin eser depolarda bekliyor. Gün yüzüne çıkamıyor

PROJEDE MİMAR SİNAN İZLERİ

Hadid, Sütlüce'deki müzenin mimarisinde Türkiye'nin geçmişine çağdaş bir yorum yapiyor. Mimar Sinan'dan ve Selçuklu'dan etkilenen Hadid'in projesi için "İstanbul mazisine dönüyor" yorumu yapılıyor.
Şelale Kadak/Sabah

 


Geri Dön