26 / 04 / 2024

Deniz Feneri'nden Erciş'e 150 konteyner ev!

Deniz Feneri'nden Erciş'e 150 konteyner ev!

Deniz Feneri Derneğince Vanın Erciş ilçesinde kurulan afet evleri, soğuk kış günlerinin hüküm sürmeye başladığı bölgede depremzedelere sıcak yuva imkanı sağladı



Deniz Feneri Derneğinin hayırseverlerin bağışları ile afet durumlarında kullanılmak için çeşitli bölgelerde hazır halde tuttuğu 150 adet afet evi, Vandaki ilk depremin hemen ardından en fazla yıkımın meydana geldiği Ercişte depremzedelerin hizmetine sunuldu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Erciş İşletme Fakültesinin yerleşkesinde Van, Erzurum, Şanlıurfa ve Ispartadan gelen gönüllülerin çalışmalarıyla kurulan Deniz Feneri Erciş Afet Evlerinde tüm evler kullanıcılarına ranza, çekyat, yorgan, yastık, uyku seti, mutfak malzemesi ve elektrikli ısıtıcılarıyla teslim edildi.

Afet evleri, çadır kentlere kıyasla çok daha korunaklı ve güvenli yaşam imkanı sunuyor. Bu evlerde kalan depremzedeler, gece sıfırın altına düşen hava sıcaklıklarının hüküm sürdüğü bölgede, yapı malzemesinin özelliği ve elektrikli soba kullanılıyor olması sayesinde yangın ve karbonmonoksit zehirlenmesi tehlikesinden uzak ısınma imkanı sağlıyor.

Depremzede çocuklar için kreş

Depremzedelerin gıda ihtiyaçlarının da karşılandığı afet evlerinde 30 mobil tuvalet ve 18 mobil banyo da depremzedelerin hizmetine sunulmuş. Afet evlerinde depremzede çocukların ihtiyaçları da düşünülmüş. 150 metrekare alanda "çadır kreş" kurulması için çalışma başlatılmış. Tüm ihtiyacı Deniz Feneri Derneğince karşılanacak kreşle çocukların iyi vakit geçirerek yaşadıkları şoku atlatmaları amaçlanıyor.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, deprem felaketinin ardından ortaya çıkan en acil ihtiyacın barınma olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Depremzedelere bir an önce kalacak uygun mekanlar sağlanmazsa depremden değil ama soğuktan donarak ölecekler. Vanda kış bastırdı, artık kar yağıyor. İnsanlar yıkık evlere, çatlak binalara giremiyor, çadır bulanlar bir ölçüde rahatlamış durumda ama hala küçük çocukları olan pek çok aile kendi elleriyle yaptıkları derme çatma çadırlar arasında yaşamaya çalışıyor. Büyüklerin soğuğa dayanması daha kolay, küçük çocuklar hasta olacak, hatta acilen önlem alınmazsa Allah korusun donarak ölümler olabilir. Bunun yanı sıra çadırlarda kömürlü ya da elektrikli soba kullanımı yangın tehlikesini beraberinde getiriyor ve maalesef bunun acı örnekleri de bölgede yaşandı. Bu nedenle buradaki insanların bir an önce daha sağlıklı mekanlara kavuşturulması gerekiyor."

"Bir aile 6 bin 500 liraya soğuktan kurtarılabilir"

Cengiz, Ercişte hizmete sundukları afet evlerinin depremzedelere kalıcı konut imkanına kavuşana kadar sağlıklı barınma imkanı sunduğunu ifade etti. Afet evlerinin prefabrik olduğunu, 14 metrekarelik bu evlerden birinin 3 bin 600 dolara karşılık olarak yaklaşık 6 bin 500 liraya mal olduğunu belirten Cengiz, şunları söyledi:

"Bu evlerde ortalama 5-6 kişilik aile rahatlıkla barınabiliyor. Evler afetzedelerin kalıcı konut ihtiyaçları karşılandıktan sonra depolanarak daha sonra meydana gelen afetlerde yeniden kullanılabiliyor. Ercişte kurduğumuz evlerin bir kısmı Simav depreminde kullandığımız evler, oradan sökerek buraya getirdik. Tüm hayırseverlere daha da zorlaşacak kış şartlarını hatırlatarak, afet evi alımına destek olmaları için çağrıda bulunuyorum."

Deprem bölgesinde daha fazla depremzedeye yardım eli uzatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Cengiz, Van merkezde de 150 afet evi kurmayı planladıklarını bildirdi. Cengiz, daha önce Sinopta kullanılan, hayırseverlerin bağışlarıyla temin edilen 33 afet evinin bölgeye gönderildiğini sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön