26 / 04 / 2024

Depozito, evdeki hasara karşılık alınabilir!

Depozito, evdeki hasara karşılık alınabilir!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Şimdilik hasar yok" başlıklı yazıyı kaleme aldı. 2007 yılında dört seneliğine bir ev kiraladım ve bir aylık kira bedeli kadar depozit verdim...



2007 yılında dört seneliğine bir ev kiraladım ve bir aylık kira bedeli kadar depozit verdim. 2012 yılında bu yerden çıkacağım. Çıktığım tarihte bir yıl fazla oturmuş olmam nedeni ile depozitom yakılabilir mi Parkelerde yüzde 15 nispetinde yıpranma oldu, bu husus sonucu etkiler mi A.Ç.

Kira ilişkisinde alınan depozito, kira sözleşmesi son bulduğu tarihte kiracının şayet varsa ödenmemiş kira borcuna veya şayet varsa mutad yıpranma dışındaki hasara karşılık alınır. Sözleşmenin feshi tarihinde kira borcu yoksa ve mutad yıpranma dışında bir hasar yoksa depozito iade olunur. Siz 2012 yılında sözleşmeyi feshedecek iseniz ve bu fesih işini sürelere uyarak yapacaksanız sadece dört yıllık sözleşmeyi bir yıl geçirdiğiniz için depozitonuza el konulamaz. Kira sözleşmelerinin birer yıl süreyle uzaması yasa gereğidir. Bu bir kusur değildir. Yıpranmaya gelince. Her eşya kullanmakla yıpranır. Buna tabii yıpranma denilir. Tabii yıpranma dışındakiler hasardır. Tabii yıpranmanın tazmini gerekmez, hasarın tazmini gerekir.

Doğrusu beş sene içinde bir parke cilasının yüzde kaç yıpranmasının tabii olduğunu bilemiyorum ama neticede cilasında bir miktar eskime olacağını kabul etmek gerekmektedir. Bu nedenle 2012 yılında daire içindeki durum değişmez ise ve kira borcunuz bulunmazsa depozitonuzu geri almanız gerekecektir.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön