18 / 04 / 2024

Depremden korkan Elazığlı sigortaya koştu

Depremden korkan Elazığlı sigortaya koştu

Geçen hafta yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem Elazığ ve Bitlis'te zorunlu deprem sigortasına olan ilgiyi artırdı



GEÇEN hafta Elazığ'da yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem poliçe satışlarında etkisini gösterdi. Elazığ'da zorunlu deprem sigortası satışı, bir hafta içinde geçmiş dönemlere oranla altı kat arttı. Poliçe satışlarında bu artış yaşanırken, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) depreme karşı sigortalı olup da zarar gören konutlardan, 165 hasar ihbarı geldi. DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İsmet Güngör deprem sonrası hem Elazığ hem de Bingöl'de zorunlu deprem sigorta poliçesinde ciddi artışlar yaşandığını belirterek, "Deprem öncesinde beş günlük sürede bölgede 100 poliçe satılırken, şimdi 5 gün içinde 650 poliçe satıldı. Elazığ'da 80 bin konut var. Yapılan bu poliçeler çok yetersiz" dedi.
Korkunca sigorta yapılıyor
DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Elazığ'da geçmiş yıllarda da sık sık depremler yaşandığını belirterek, her deprem sonrası poliçe satışında artış olduğunu ancak zaman geçtikçe poliçelerin yenilenmediğini söyledi. 2005'e kadar bölgede sigorta satışının yükseliş trendi gösterdiğini ve 10 bin düzeyinde poliçe olduğunu ifade eden İdris Serdar, şöyle konuştu: "2006 yılında düşüş gözlendi. 2007 yılında bir deprem oldu ve poliçe sayısı 20 bine yükseldi. Arada deprem olmayınca poliçe sayısı bu sefer 14 bine kadar geriledi. Yani bir kitle var, depremden korkuyor ve sigorta yaptırıyor ancak aradan zaman geçince bir daha sigortasını yenilemiyor.
2 bin konut hasarlı
Depremin ardından DASK olarak Elazığ'a giderek, depremin yarattığı sonuçları yerinde gördüklerini belirten Serdar, şunları söyledi: "Hem Elazığ'a hem de Bingöl'e gittik, sokak sokak dolaştık. Özellikle merkezlerdeki kerpiç evlerde hasar olmadığını gördük. Hasarlar daha çok kırsal kesim ve köyler olmak üzere 53 yerleşim bölgesinde. 2 bin konutta hasar var. Ancak bu konutlar kerpiç, hatta uzmanların söylediğine göre kerpiç denilemeyecek yapı malzemesi kullanılmış. Hasarları DASK olarak en kısa sürede ödeyeceğiz."

Köy evleri sigorta tekniği açısından sigortalanamaz

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, kerpiç evlerin zorunlu deprem sigortası kapsamına girmemesi hakkında da şunları söyledi: "Eğer kerpiç evler belediye sınırları içindeyse, sigorta yapılabiliyor. Ama kanun gereği köy alanları ve mezralar sigorta kapsamı içine girmiyor. Kanun değişir ve köy alanları kapsama dahil edilirse, devlet de bunun koşullarını ortaya koyarsa sigorta yapılabilir. Ancak olayın bir de sigorta tekniği boyutu var. Sosyal politika açısından konuşmuyorum. Sigortacılık tekniği açısından bakacak olursak, sağlam olan malzemeler sigortalanabilir. Yoksa, yüzde 100 risk gerçekleşecek olan bir metanın sigortasını yapmaya kimse yanaşmaz. Bu yerler de sigortalanacak denirse, o zaman ne şekilde yapılacağının koşulları ortaya konur."

Devlet yardımı sigorta yaptıranları da kapsar

İDRİS Serdar, hükümetin Elazığ'da da konut yardımında bulunmasının sigorta yaptıranları `cezalandırması' gibi bir durum oluşturmayacağını belirterek, "Sigortası olan vatandaş hem devletin sağladığı imkanlardan konutsa konut, kredi ise kredi imkanlarından yararlanacak hem de DASK'ın ödeyeceği tazminatı alacak. Dolayısıyla burada sigortalının aleyhinde bir durum yok. Diğer açıdan baktığımızda, devletin yardımda bulunması sigorta sistemini etkiliyor. Ancak, sonuçta küçük çaplı bir deprem oluyor ve devlet de bunu karşılayabiliyor" dedi.

Elazığ depreminde hasar ihbarları Bitlis'ten geldi

ELAZIĞ'da yaşanan depremde Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na toplam 165 sigortalı konuttan hasar ihbarı geldi. Depremin Elazığ'ı vurmasına rağmen, en yüksek hasar ihbarı, 114 konut ile Bingöl'den yapıldı. Elazığ'dan ise 27 konuttan hasar ihbarı alındı. Bu süre içinde Tunceli'den 12, Erzurum'dan 4, Erzincan'dan 3 ve Malatya'dan da
5 konut hasar ihbarında bulundu.

5 soruda Zorunlu Deprem Sigortası

*   Hangi konutlara sigorta yaptırılabilir?
 27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan tüm konutlara, kaçak ya da Hazine arazisi üzerine inşa edilmemiş olmak kaydıyla sigorta yaptırılabilir. Bu tarihten sonra yapılan konutlarda ise sigorta yaptırmak için inşaat ruhsatı isteniyor.
*    İşyerleri de sigorta kapsamı içine giriyor mu?
 Ancak binaların içinde yer alan ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan konutlar sigorta yaptırabiliyor.
*   Hangi binalar sigorta kapsamına girmiyor?
 Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarındaki konutlar, tamamı ticari ve sınai amaçlar için kullanılan binalar, inşaatı henüz tamamlanmamış binalar, tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tabi olmayan arazi ve arsaların üzerine inşa edilmiş binalar sigorta kapsamına girmiyor.
*   Sigortanın primi nasıl belirleniyor?
 Prim, binanın bulunduğu deprem risk bölgesine, konutun yapı tarzına ve konutun yüzölçümüne göre tespit ediliyor. Örneğin; İstanbul'da 100 metrekarelik, betonarme bir konut için ödenecek yıllık prim 136 lira. Aynı konut için Adana, Antalya, Eskişehir ve Samsun'da ödenecek prim tutarı ise 95 lira.
*   Bir konuta DASK en fazla ne kadar teminat veriyor?
 Verilen azami teminat tutarı 140 bin TL oluyor.
Hürriyet


Geri Dön