19 / 03 / 2024

Depreme karşı kentsel dönüşüm önlemi!

Depreme karşı kentsel dönüşüm önlemi!

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası deprem faciasıyla ilgili önlem alınması gerektiğini söyledi.Özener, "Hayatımızı karartmayalım, önlemimizi alalım'' dedi.



Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Türkiye'de 1939 yılı sonrasında merydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre depremler incelendiğinde batıya doğru bir göçün söz konusu olduğunu söyleyen Özener, "Hayatımızı karartmayalım, önlemimizi alalım. Vatandaş bilinçli olacak, güvenli binalarda oturacak, zemin-bina ilişkisinin iyi kurulduğu, kuralına uygun, denetlemesi yapılmış, sağlam binalarda oturacak" diye konuştu.

Depreme karşı kentsel dönüşüm önlemi!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bünyesinde kurulan Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DEPAR) açılışında, "Bursa, Deprem Gerçeği ve Mevcut Yapı Stokunun Değerlendirilmesi" başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Özener, Bursa'nın, Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiği riskli bölgede yer aldığını kaydetti.

1939 Erzincan Depremi'nden başlayan bir deprem silsilesi olduğunu söyleyen Özener, şu ifadeleri kullandı: "Bu aslında şunu gösteriyor; bir domino etkisiyle depremlerin batıya doğru göçü var ve bilimsel bir gerçek bu. Marmara Denizi içinde fayın Marmara'dan geçen kısmı kırılacak. Ne zaman kırılacak bilmiyoruz. Ne büyüklükte olacak hesaplayamıyoruz. 7,2 ile 7,4 ve 7,5'lik farklı senaryolar var ve belki peş peşe depremler olabilecek. Bunu söylerken bilim insanlarının kimsenin psikolojisini bozmak gibi bir hedefleri yok. Sadece bazı gerçekleri bilelim, psikolojimizi bozmadan ona hazırlık yapalım."

Kırılma yaşanması halinde de İstanbul başta olmak üzere bölgedeki Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerinin bundan etkileneceğini kaydeden Özener, "Keşke olmasa, keşke etkilenmesek ama her şeyden korunmanın yolları olduğu gibi deprem zararlarının azaltılmasının da bir yolu var." dedi.

"Kentsel dönüşüm alan bazlı olmalı"

Yapılan çalışmalarla faylarda biriken enerjilerin hesaplanabildiğini belirten Özener, şunları söyledi: "Bugün Marmara'da maalesef en iyi ihtimalle 7,2'lik bir depremlik bir enerji birikmiş. Bu deprem bu konuşmayı yaparken de olabilir, 5 sene, 10 sene sonra, 50 sene sonra da olabilir. Ne zaman olacağını bilmiyoruz ama bugün minimum 7,2'lik bir enerji var. Yani böyle bir deprem olursa sürpriz olmasın ama olacak diye de hayatımızı karartmayalım, önlemimizi alalım. Vatandaş bilinçli olacak, güvenli binalarda oturacak, zemin-bina ilişkisinin iyi kurulduğu, kuralına uygun, denetlemesi yapılmış, sağlam binalarda oturacak. Tabii burada belediyelere büyük yükler düşüyor. Ondan sonra karar vericilere büyük yük düşüyor. Nedir bunlar? Kentsel dönüşüm uygulamaları. Kentsel dönüşüm uygulamalarının, son günlerde özellikle dile getirildiği gibi bina bazlı değil, alan bazlı, ilçe hatta kent bazlı yapılması yönüne gidilmesi lazım."

Ankara'dan gelen talep ve gözlemlerin bu yönde olduğunu belirten Karademir, "Biz, başka ülkeler ve modern olarak saydığımız coğrafyalardaki güzel örnekleri anlatmaktan bıktık artık. Artık bizi başkaları örnek göstersin. BTÜ ve Bursamızda yapılan güzel çalışmaları örnek alsınlar istiyoruz. Bu bağlamda inşallah elimizdeki enerji ve insan kaynağımızla güzel işler yapmak niyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Karademir, merkezin açılışına katkı verenlere teşekkür ederek, ülkeye ve kente hayırlı olmasını istedi.

7.5 milyon sorunlu ev dönüştürülmeli!

İstanbul deprem raporu açıklandı!


Geri Dön