26 / 04 / 2024

Derebağ Şelalesi turizme kazandırılacak

Derebağ Şelalesi turizme kazandırılacak

Derebağ Belediye Başkanı Fatih Hurma, çevre düzenlemeleri ve tamamlanan alt yapı çalışmalarıyla bu zamana kadar turizm potansiyeli değerlendirilmeyen Derebağ Şelalesi'ni turizme kazandıracaklarını söyledi



Yerel seçimlerde önemli bir başarı gösteren AK Parti Derebağ Belediye Başkanı Fatih Hurma, beldenin sorunlarını hızla çözüyor. Yaptığı çalışmalar ve gerçekleştireceği projeler hakkında açıklama yapan Başkan Fatih Hurma, Derebağ Şelalesi'nin büyük bir turizm potansiyeli olduğunu söyledi. Kurumlar arası anlaşmazlık ve mali sıkıntılar sebebi ile bu zamana kadar şelalenin bakımının üstlenilmediğini belirten Başkan Hurma, belediyenin başlatmış olduğu girişimlerle şelale alt yapısının tamamlandığını vurguladı. Çevre düzenlemesinin de en kısa zamanda yapılacağı müjdesini veren Hurma, uzun süredir bakımı yapılmayan Derebağ Şelalesi'nin turizme kazandırılamadığının altını çizdi. Hurma, "Projenin ulusal ve uluslararası kapsamda Kapadokya Bölgesel Turizm planı kapsamında yürütülmesi gerekmektedir." dedi.

GÖNÜL KAPIMIZI HALKA AÇTIK
Göreve geldiğinde ilk olarak kanalizasyon isale hattının yapımına başlandığını belirten Hurma, 8 km'lik hattın yüzde 70'lik bir kısmının tamamlandığını belirten geriye kalan yüzde 30'luk kısmının ise 1 ay gibi kısa bir sürede bitireceklerini anlattı. Belde belediye binasını yenileyerek önemli bir sorunu daha çözüme kavuşturduklarını ifade eden Hurma, "Halkla çok iyi bir iletişim halindeyiz. Sadece insanlara belediye binasının kapısını değil, gönül kapımızı da açtık." diye konuştu.

ULAŞIMA KESİN ÇÖZÜM
Bölgenin en öncelikli sorunlarından biri olan ve aynı zamanda bölge ekonomisine de büyük katkı sağlayan yayla ve arazi yollarını ıslah edeceklerini söyleyen Hurma, bu yolların belde halkına çok büyük zorluklar ve sıkıntılar yaşattığını hatırlatarak, yaz sonunda arazi ve yayla yollarını sorunsuz bir şekilde halkın hizmetine sunacaklarını kaydetti. Eğitime de büyük destek veren Başkan Hurma, projelerinde öğrencileri unutmuyor. Başarılı öğrencilere çeşitli ödüller veren Hurma, ilçede eğitim gören öğrencilere de sorunsuz bir ulaşım hizmeti sunmayı hedeflediğini dile getirdi.

BAŞKAN TURİZME DESTEK İSTİYOR
Ayrıca Yahyalı ilçesi içerisinde turizm potansiyeli olan tüm doğal kaynakların Derebağ Şelalesi Projesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Hurma, "Yerel planlar üstten gelen kararlar neticesinde oluşturulmalı. Böylece beldenin turizm kapasitesi uluslararası kapsamda ortaya çıkartılacak. Ayrıca mevsimlere bağlı olarak konaklamalar da yapılmalıdır. Turizm yerel anlamda değil uluslararası boyutta düşünülmesi gerekiyor. Bu nedenle sadece yerel yönetimlere yüklenmek yerine onlara her türlü desteğin verilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. Hurma ayrıca yapacakları projenin yörenin doğal ve kültürel kimliğini de yansıtacağını belirterek, Çevre Orman Bakanlığı'ndan projeye sahip çıkmasını beklediklerini vurguladı.

YAHYALI-DEREBAĞ KASABASI VE ŞELALESİ
Derebağ Şelalesi ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken kasabanın mevcut nüfusu 4182, hane sayısı ise 730'dur. Bugüne kadar 6 belediye başkanının görev yaptığı belde adını zamanında buraya yerleşen Türkmen topluluğu Dereköyoğulları'n dan almış. Derebağ kasabası önceleri dereköy ve elmabağı adlı iki köyden oluşuyorken sonraları iki köyün birleşmesi sonucu Derebağ kasabası olarak anılmaya başlanmış. Derebağ'ın üç tarafının dağlarla çevrili olması ve eteklerinde üzüm bağları ve kasabanın ortasından geçen derelerin bulunması kasaya ismini vermiş. 1971 tarihinde Dereköy ve Elmabağı (Kesteliç) köylerinin birleştirilmesiyle kurulan Derebağ kasabasının aslını, XV. Yüzyılda bölgeye yerleşen Dereköy cemaatı oluşturmuş. İklimi, bitki örtüsü, ekonomik ve sosyal yapısı bakımından Yahyalı'ya benzerlik gösteren Derebağ'ın İlçe'ye uzaklığı 10 km.
Mehmet SOYDAN/Yeni Şafak


Geri Dön