19 / 04 / 2024

Devremülk alırken nelere dikkat etmeli?

Devremülk alırken nelere dikkat etmeli?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Elif Akar bugünkü köşe yazısında devremülk alırken dikkat edilecek konuları kaleme aldı.



Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Elif Akar bugün kaleme aldığı "Gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeliyiz?" başlıklı yazısında gayrimenkul yatırımında dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi verdi. "Devremülk de bir çeşit yatırımdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusudur." diyerek yazısına başlayan Akar, devamında şunları yazdı...

Öncelikle devremülk almadan önce devremülkün bulunduğu bölge, site içindeki sosyal tesisler, site hizmetleri derinlemesine araştırılmalı ve beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığına emin olmalısınız. Devremülk hakkı sadece kat tapusu bulunan daire şeklindeki yapılarda ya da müstakil evlerde kullanılabilir.

Siz devremülkü aldıktan sonra en geç bir yıl içinde tapuların tamamı tapu sicilinde gösterilmelidir. Devremülk hakkı en az 15 günlük olarak alınır, daha fazlası isteniyorsa bu 15 in katları şeklinde 30, 45, 60 günlük şeklinde belirlenerek tapuda bu şekilde belirtilir. Devretatil farklıdır en az 7 günden başlar ve sözleşme yeterlidir. Devremülk hakkı sahiplerinin hak, borç, yetki ve sorumlulukları ile ilgili çözümde ilk referans kaynağı sözleşmelerdir.

BU YÜZDEN SÖZLEŞMELER DİKKATLİCE OKUNMALI, SÖZLEŞMEYE EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR İSE BU ÖNCEDEN BELİRLENMELİDİR.

Sorunların çözümünde sözleşme maddeleri yetersiz kalırsa bu durumda Türk Medeni Kanunu ve bu konudaki maddeleri baz alınır. Eğer devremülk yönetimi ve diğer hak sahipleri kendi aralarında bir çözüm yolu bulamazlarsa başvuracakları nokta, gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleri olacaktır.

TESİSİ VE DAİRENİZİ GÖRMEDEN KAPORA VE ÜCRET ÖDEMESİ YAPILMAMALIDIR.

Tesisi ve daire tipinizi mutlaka görmelisiniz ödemenizi satış anında yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Noterde veya tesisde devrini yaparken ücretinizi ödeyebilirsiniz.

DEVREMÜLK ALACAKLARA TAVSİYELER

1) Tapu kayıtları detaylı şekilde incelenmeli, satın alınan devremülk hisselerin tapusunun olup olmadığı kontrol edilmeli.

2) Tapu kaydında ipotek, haciz gibi şerhlerin olup olmadığı ve yine yıkım kararı gibi durumların olup olmadığı incelenmeli.

3) Gösterilen gayrimenkul ile sözleşmede yazılı olan gayrimenkulün aynı gayrimenkul olmasına dikkat edilmeli ve imara ilişkin bir sorun olup olmadığı ve iskanı alınıp alınmadığı kontrol edilmeli.

4) Mümkünse bitmiş projeler tercih edilmelidir, bitmemiş projelerde satıcıdan teminat alınmalı.

5) Yönetim planı incelenmeli, devremülkün bakım-onarım ve işletme giderleri için ödenmesi gereken aidat miktarları öğrenilmeli.

6) Satış sözleşmesi imzalanmadan önce dikkatli bir şekilde okunmalı, tarihi kontrol edilmeli ve bir nüshası alınmalı.

Devremülk alırken nelere dikkat etmeli?

7) Ödeme, tapu sicil müdürlüğünde devrin gerçekleştiği esnada yapılmalı.

8) Tüketici kayıtsız şartsız 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden aldığı devremülkten cayma hakkına sahip. Ancak buna dair bildirimi noter aracılığıyla yapmalı.

9) Tutar ve senetler, bildirimin satıcıya tebliğ edildiği tarihten itibaren 14 gün içinde tüketiciye iade edilmeli.

10) Satıcı tarafından cayma hakkına ilişkin ön bilgilendirme yapılmadıysa ve cayma formu verilmediyse alıcının cayma süresi 1 yıl uzar.

11) Önden ödeme yapılan durumlarda cayma hakkı devremülkün teslim edildiği tarihe kadar uzar, tüketicinin cayması halinde satıcı yüzde 2’ye kadar tazminat alabilir.

DEVREMÜLK VE DEVRE TATİL AYNI DEĞİLDİR.

Devremülk hakkı yılın belli dönemlerinde 15 günden az olmamak şartı ile kullanılır. Devre tatil ise en az 3 yıl için yapılan, yıl içinde 1 haftadan az olmayan bir dönem içinde kullanım hakkı içerir.

Devremülk, tapu devriyle elde edilen bir irtifak hakkı olup, devir işlemlerinin tapuda resmi şekilde yapılması gerekir. Devremülk hakkı, tapu kütüğüne işlenir ve bu husus tapu senedinde belirtilir. Bu nedenle, devremülk hakkı herkese karşı ileri sürülebilir.

Devre tatil hakkı şahsi bir hak olduğundan bu hakkın devrinin yazılı yapılması yeterlidir. Devre tatil hakkı sadece borçlusuna karşı ileri sürülebilir. Örneğin, devre tatil alındıktan sonra firma tesisi başkasına satarsa yeni malikten bir hak talep edilemez.

Devre tatilde de cayma hakkı vardır. Burada tüketici noterden bildirim yapmadan 14 gün içerisinde yazılı şekilde talebini iletebilir.

Avukata danışmamak danışmaktan daha pahalıya mal olabilir, unutmayalım.

8 maddede devre mülk sorununun temelleri!

Devremülk yatırımında nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön