29 / 03 / 2024

Devremülklere ödenen para kadar hizmet alınır mı?

Devremülklere ödenen para kadar hizmet alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu "Devremülke parasını ödediğim kadar hizmet alabilir miyim?" sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu "Devremülkte parasını ödediğim kadar hizmet alabilir miyim?" sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...


1997 yılında bir devremüike üye oldum. Eşim hamile kalınca işten ayrıldı taksitlerini ödeyemez oldum. Bakiye borç için icra takibi yapacaklarını söylediler ben de tüm haklarımdan vazgeçtiğime dair bir yazı gönderdim. Bu süre içinde de ödediğim kadar hizmet almadım. Gönderdiğim yazıda pul, mühür, noter yazısı yok.Ben ödediğim kadar hizmet alabilirmiyim? 


Okuyucum tam 19 seneden bahsediyor. 19 sene önce acaba ne sözleşmesi imzaladı? Şayet bahsettiği gibi bir devremülk idi ise devremülklerde tapu alınması gerekir. Yani 20 sene önce bu yerin tapusunun alınması gerekirdi. Yaptığı sözleşme de bir devremülk sözleşmesi değil bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi olabilirdi. Zira devremülk denildiği zaman artık o yerin maliki olunur. Siz böyle bir yerin maliki olmamışsınız. 


O halde aklıma gelen şey sizin devremülk değil devre tatil sözleşmesi yapmış olmanızdır. Devre tatil sözleşmeleri devremülkte olduğu gibi bir satış sözleşmesi değil bir nevi rezervasyon yapma işlemidir. Yani size belli yerlerin belli tarihlerde bir hafta kullanım hakkı tanınır. Bunun için bir alım bedeli ödediğiniz gibi her yıl belli miktarda aidat ödersiniz. Bu aidatlar ödenmediği sürece de size kullanım hakkı tanınmaz. 


Bunlar genel açıklamalar. Ancak sizin olayınızın açıklık kazanması için yapmış bulunduğunuz sözleşmenin incelenmesi şarttır. Önce bakılacak devremülk satışı mı, yoksa devre tatil hakkı mı? Buna göre; belki siz ödediğiniz miktarlan iade talep etme hakkına sahiptiniz fakat hiçbir hak talep etmeyeceğinizi bildirdiniz ve sanki bu hakkınızdan vaz geçtiniz. İşte bu haktan vazgeçme işini sözleşmenizin incelenmesi ile birlikte değerlendirmek lazım. Tabii vazgeçtiğinizi ifade ettiğiniz yazınızın noterden olması gerekmiyor, mühür de gerekmiyor. Sadece imzanız kafi, bunu da hatırdan çıkarmayın. 


Posta


Geri Dön