25 / 04 / 2024

Didim'de yabancılara mülk satışı arttı!

Didim'de yabancılara mülk satışı arttı!

Didim'de emlak ve inşaat sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, sektörün sorunları masaya yatırıldı



Aydın'ın Didim ilçesinde, Kaymakam Ali Katırcı başkanlığında emlak ve inşaat sektörü temsilcilerinin katıldığı
toplantıda, sektörün sorunları masaya yatırıldı.

Didim Ticaret Odası'nda, ilçede bulunan kurumlar ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, çok sayıda emlak ve inşaat sektörü temsilcisi katıldı.

Didim Kaymakamı Ali Katırcı, önceki yıllarda yapılan hatalar nedeniyle bugün büyük sorunlar yaşandığını, bu nedenle de bu sorunlara çözüm üretebilmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini kaydetti.

Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, yabancılara mülk satışı sırasında yaşanan sıkıntılar ile ilçede yaşanan hırsızlık olayları tartışıldı.

-YABANCILARA MÜLK SATIŞI-
Didim Emlakçılar Derneği Başkanı Osman Coşkun, son 6-7 yıl içerisinde yabancılara mülk satışındaki artışa paralel olarak her önüne gelenin emlakçılık yapmaya başladığını ve bununla birlikte sorunların ortaya çıktığını kaydetti.

Coşkun, şunları kaydetti:
"Bölgemizde özellikle kayıt dışı emlakçılıkta büyük bir artış görülmekte olup aynı oranda da satışların düştüğü gözlenmektedir. Kayıt dışı emlakçılığın sayısı artarken sektörün çilesini çeken işyerleri ise birer birer kapanıyor. Bu sorunlarımız; kayıt dışı çalışan emlakçılar, emlak komisyon bedellerin fahiş alınması, emlak takipçilerinin kontrol altına alınamaması ve yetki belgesiz çalışanların takibi, emlakçıların yabancı uyruklu müşterilerine sahte satış evrakları düzenleyerek dolandırılması, yabancılara mülk satışında askeri izin yazısının geç gelmesi, aynı evin birkaç kişiye satılması ve ilçemizde yaşayan yabancıların da kayıt dışı emlakçılık yaptığı yönündeki şikayetlerdir."

Coşkun, kayıt dışı emlakçılığın başını yabancı uyruklu kişilerin oluşturduğunu ifade ederek, bu durumun hem haksız kazanç elde edilmesine, hem de devletin vergi kaybına neden olduğunu söyledi.

Coşkun, şöyle devam etti:
"Kurdukları web sitelerinden satış yapıyor, kendilerine kart bastırıp emlakçı olduklarını beyan ediyorlar. Emlakçılık sektöründe yaşanan krizin çözümü için, aynı oranda emlakçılar da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir."

Avukat Atilla Şener de satışta alıcı ve satıcının haklarının korunarak yapılacak satış sözleşmesinde ipotek yöntemini önerdi.

Bir yabancıya satış ile Türk'e satış arasındaki tek farkın Askeri İzin Belgesi olduğunu kaydeden Şener, "Mülk satışında tapu alınmasına kadar yaşanan süreç çok iyi işliyor. Ancak, askeri izin belgesi 3 ile 6 ay arasında çıkmakta. Bir müteahhittin 6 ay para almadan beklemesi beklenemez. Satıcının muvafakati ile alıcının adına mülkün ipotek edilmesi yöntemi izlenebilir" dedi.

Sektörün önde gelen temsilcileri, üretimden satışa kadar yaşanan süreçte kurumlar arasında işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği ve sivil toplum kuruluşları ile kurumlar arasında yapılacak işbirliğiyle denetim mekanizmalarının oluşturulması gerektiği noktalarında ortak görüşler dile getirildi.

-YABANCIYA 15 BİN MÜLK SATIŞI-
Konuşmaları değerlendiren Kaymakam Katırcı, görüş bildirilen konuların tek tek kayda alındığını ve çözüm noktasında belirli bir plan çıkartılacağını belirtti.

Katırcı, "Biz sektör olarak otokontrolü sağlamalıyız. İngiltere Konsolosu geldiğinde en çok dile getirilen sorunlar satış ve devirden kaynaklı sorunlar. Şunu da görmemiz gerekiyor, ilçemizde 15 bine yakın yabancıya mülk satışı yapılmış, bunlarda 300'ünde sıkıntı var. Tabii ki kötüyü emsal görmeyeceğiz, satışlarımızda yaşanan sıkıntıları ilgili kurumlarla yazışmalarımızı yaparak çözmeye çalışacağız" dedi.
AA


Geri Dön