Sektörel

Dilovası-Gebze hattı, sanayi gayrimenkul piyasasında stratejik bir kırılma yaşıyor! 

Türkiye'nin sanayi ve lojistik üssü olma yolunda hızla ilerleyen Kocaeli’de Dilovası-Gebze hattı, sanayi gayrimenkul piyasasında stratejik bir kırılma yaşıyor.

Türkiye'nin sanayi ve lojistik üssü olma yolunda hızla ilerleyen Kocaeli, son dönemde yaşanan gelişmelerle dikkat çekiyor. Özellikle Dilovası ve Gebze hattında gözlemlenen artan arsa fiyatları ve değişen yapı tipleri, bölgedeki dönüşümün en belirgin işaretleri olarak öne çıkıyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Furkan Budak, Kocaeli'deki bu yeni yatırım trendinin sadece fiyat artışıyla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda fonksiyonel ve niteliksel bir dönüşümü de beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Dilovası'nda sanayi imarlı arsa metrekare fiyatları 35.000 TL'ye kadar yükselirken, yeni nesil A sınıfı depo kiraları 350-450 TL/m² aralığında seyrediyor. Üretim tesislerinde ise nitelikli yapılar için birim fiyatlar 60.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Furkan Budak, Kocaeli'nin artık sadece İstanbul'un lojistik alternatifi olmaktan çıktığını ve kendi özgün yatırım karakterini oluşturan stratejik bir merkez haline geldiğini vurguluyor.


DİLOVASI’NDA YAŞANAN STRATEJİK DÖNÜŞÜM

Dilovası, altyapı yatırımlarının artması, liman bağlantılarının genişlemesi ve sanayi bölgelerinin yeniden düzenlenmesiyle, üretim ve lojistiği bir araya getiren hibrit yapılar için cazibe merkezi haline geldi. Sanayi imarlı arsalarda metrekare satış değerleri 35.000 TL seviyelerine ulaşırken, sınırlı arsa arzı ve yatırımcıların yoğun ilgisi, fiyatların daha da artabileceğine işaret ediyor.

LOJİSTİK TALEBİ YENİ NESİL YAPILARI DESTEKLİYOR


Depolama ve üretimin aynı alanda planlandığı hibrit tesislere olan talep, yapı tiplerinde de değişimi tetikliyor. Yeni nesil A sınıfı depo kiraları 350 – 450 TL/m² bandına yükselirken, eski yapıların 150 – 250 TL/m² kira aralığında kalması, bölgedeki yenilenme ihtiyacını gözler önüne seriyor.

İKİNCİL BÖLGELERDEKİ DEĞER ARTIŞI

Dilovası gibi merkezi sanayi bölgelerinde yer bulmakta zorlanan yatırımcılar, TEM ve D100 karayollarına yakın ikincil bölgelere yöneliyor. Çayırova, Tavşancıl ve Körfez gibi bölgelerde, özellikle organize sanayi bölgeleri içindeki arsalarda metrekare değerleri son bir yılda yüzde 100'e varan oranlarda arttı.


Sadece depolama değil, üretim tesislerinde de yeni bir yaklaşım benimseniyor. Firmalar, üretim ve sevkiyat süreçlerini aynı çatı altında gerçekleştirebilecekleri, yüksek tavanlı ve vinç sistemli tesislere yöneliyor. Bu tür üretim tesislerinde metrekare satış değerleri 25.000 TL'den başlayıp, nitelikli projelerde 60.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.


Furkan Budak, Kocaeli'nin sanayi yatırımlarında sadece büyüklük değil, aynı zamanda kalite açısından da yeni bir döneme girdiğini ifade ediyor.

Geleneksel yapıların yerini daha planlı, sürdürülebilir ve entegre tesislere bıraktığını belirten Budak, otomasyon, yapay zeka destekli stok yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik gibi unsurların, bölgeyi geleceğin sanayi gayrimenkul modeli açısından öncü bir konuma taşıdığını sözlerine ekliyor.

Budak, Kocaeli'nin sadece mevcut verilerle değil, gelecekteki lojistik ve üretim ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yatırımcıların doğru lokasyonu ve fonksiyonel yapıyı bulmaya odaklanmasının önemine dikkat çekiyor.