28 / 03 / 2024

Türk şirketler Azerbaycan’ın yeni yüzünü inşaa ediyor!

 Türk şirketler Azerbaycan’ın yeni yüzünü inşaa ediyor!

Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleri, özellikle Bakü’de imza attıkları projelerle, ülkenin yeni yüzünü oluşturuyor. IC Yatırım Holding ve Intersun Holding’in biraraya gelerek oluşturdukları DiA Holding Azerbaycan’da imza attıkları Haydar



IC YATIRIM Holding ve ortağı Intersun Holding, birlikte oluşturdukları DiA Holding ile Azerbaycan’da Haydar Aliyev Merkezi ve Alev Kuleleri projelerinin ana yüklenici firması oldu. En son Üçüncü Köprü ihalesini İtalyan Astaldi ile birlikte kazanan, Antalya Havalimanı ve Adnan Menderes Havalimanı gibi büyük projelere de imza atan, halen Ankara-İstanbul hızlı tren projesi, Ordu-Giresun ve Zafer bölgesel havalimanı, St. Petersburg havalimanı gibi çok büyük projeler yürütmekte olan IC Holding, DiA Holding Azerbaycan’da şehrin yeni yüzünü oluşturan pek çok prestijli projeyi yürütüyor. Haydar Aliyev Merkezi Projesi 11 hektar arazi üzerinde yerleşen ve toplam inşaat alanı 101 bin metrekare olan ana bina, otopark, bağlantı tüneli, teknik merkez ve peyzaj alanlarından oluşuyor.


Zaha Hadid tasarladı


Dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olarak bilinen Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimar Zaha Hadid’in tasarladığı Haydar Aliyev Merkezi, şehir genelindeki binalardan farklı, yepyeni bir mimari anlayışa sahip. Azerbaycan lideri Haydar Aliyev’in adını taşıyan yapı, Bakü ile uyum içersinde bir görüntü sergiliyor. Azerbaycan’ın içerisinde bulunduğu yeniden yapılanmanın, şehrin siluetini de tamamen değiştirmeyi amaçlayan ciddi boyutlarda bir oluşumu temsil ederken, bu oluşuma Türk, Kore ve İngiliz şirketleri başta olmak üzere çok sayıda yabancı şirket katkıda bulunuyor.


74 metre yüksekliğinde


Ana bina, fonksiyonları açısından üç bölüme ayrılıyor. Yapının en üst noktası 74 metreye ulaşıyor ve geniş bir açıklığı geçen eğrisel formlu dış kabuk imalatı ve montajı, kabuğun uzay kafes olarak adlandırılan taşıyıcı sistemi gibi yapı bileşenleri, DiA Holding tarafından en son teknoloji kullanılarak ve dünyanın çeşitli ülkelerinden konularında uzman alt yüklenicilerle birlikte gerçekleştirildi ve inşaat endüstrisi için pek çok ilke bu yapıda imza atıldı. Toplam 250 bin metrekare inşaat alanına sahip projede yüksek mukavemetli beton, 40 metre derinliklere ulaşan zemin kazıkları kullanıldı.


Alev Kuleleri şehrin sembolü


AZERBAYCAN’ın ilk gökdelenleri olarak tanımlanabilecek Alev Kuleleri, ismini, kulelerin formundan alıyor. Kompleks, 3 yüksek kule ve ortalarında bulunan alışveriş merkezi içeren podyum bölümlerinden oluşuyor ve her biri değişik fonksiyonlar içeren kulelerden, Otel Kulesi 207.55 metre yüksekliğe çıkan 37 kat, Konut Kulesi 231.37 metreye ulaşan 39 kat, ofis kulesi 200.43 metreye ulaşan 34 kat ve podyum bölümü 28.65 metreye ulaşan 7 katlı alışveriş merkezini içeriyor.

Hürriyet


Geri Dön