29 / 03 / 2024

Diyarbakır Silvan Barajı yapılacak!

Diyarbakır Silvan Barajı yapılacak!

Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü ne yaparsa yapsın Silvan Barajı'nın da yapılacağını, toprakların suyla buluşacağını belirtti..



Başbakan Binali Yıldırım, "15 Temmuz FETÖ kanlı darbe girişimini bastıran bu millet, şunu iyi gördü, FETÖ, PKK'nın değirmenine su taşıyor. PKK da FETÖ'nün değirmenine su taşıyor. Bunların akıl hocası aynıdır. Birisi Pensilvanya'dan emir alıyor diğeri Kandil'den emir alıyor." dedi.


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Valiliği önünde düzenlenen toplu temel atma töreninde konuştu.


Tarih, medeniyet, ilim ve kardeşlik şehri Diyarbakır'ı ve gençleri selamlayan Yıldırım, Diyarbakır'ın, Hevsel Bahçeleri, surları, sarayları, camileri, havraları, hanları, hamamları ile Türkiye'nin güzelliklerine sahip en güzel köşelerinden biri olduğunu belirtti.


Diyarbakır'ın aynı zamanda Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe kabrinin bulunduğu şehir olduğuna işaret eden Yıldırım, "Diyarbakır, Peygamberimizin mübarek simasını görmüş, ona yoldaşlık yapmış 41 sahabeye de ev sahipliği yapmaktadır. Bu güzel şehrimizde yatan peygamberleri, sahabeyi kiramı, rahmetle minnetle yad ediyorum. Allah hepimizi onların yolundan ayırmasın. Medeniyet şehrinin, tarih şehrinin, ilim şehrinin, kardeşlik şehrinin bu güzel insanlarını yürekten selamlıyorum." ifadelerini kullandı.


Yeni bir sayfa açtıklarını dile getiren Yıldırım, "Yeni sayfayı 15 Temmuz'da FETÖ'ye karşı ay yıldızlı bayraklarıyla Diyarbakır'dan Edirne'ye, Sinop'tan Hatay'a meydanları dolduran, darbecilere göğsüyle siper olan, canını seve seve veren ve Türkiye'yi, Türkiye'nin geleceğini kurtaran siz değerli vatandaşlarımızla açıyoruz. Mardinkapı ruhu, Dağkapı ruhu, Urfakapı ruhu, Simarkapı ruhu, Oğrunkapı ruhu, Yenikapı'yla buluşuyor, Yenikapı'yla kucaklaşıyor." diye konuştu.


Diyarbakırlıların günlerce İstasyon Meydanı'nda demokrasi nöbeti tuttuğunu hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:


"Ülkemize, vatanımıza, demokrasimize sahip çıktınız. Diyarbakır İstasyon Meydanı, İstanbul Taksim Meydanı'yla,  İzmir  Konak Meydanı'yla,  Ankara  Kızılay Meydanı'yla Van, Şanlıurfa, Malatya, Yozgat, Trabzon, Konya meydanlarıyla yürek yüreğe, omuz omuza kenetlendi. Kardeşliğimize, birliğimize, beraberliğimize sahip çıktınız. Hepinize çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz'da, Türkiye'nin bütünlüğünden yana güçlü bir irade ortaya koydunuz. Ay yıldızlı bayrağınıza, halkın seçtiği cumhurbaşkanınıza, halkın seçtiği Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız."


FETÖ'nün suçüstü yakalanmasının, Kürt vatandaşlarının hakları açısından da tarihi bir fırsat olduğuna dikkati çeken Başbakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti:


"FETÖ'nün militanları artık Doğu'nun, Güneydoğu'nun kalkınması için attığımız adımları engelleyemeyecekler. 15 Temmuz'dan sonra PKK kanlı yüzünü bir daha gösterdi. Masum insanların kanını dökmüş ve bütün milletimize acı yaşatmıştır. 15 Temmuz FETÖ kanlı darbe girişimini bastıran bu millet, şunu iyi gördü; FETÖ, PKK'nın değirmenine su taşıyor. PKK da FETÖ'nün değirmenine su taşıyor. Bunların akıl hocası aynıdır. Birisi Pensilvanya'dan emir alıyor diğeri Kandil'den emir alıyor. Ancak bu millet, büyük millet. Ne FETÖ'ye ne PKK'ya, bölücülere bu memleketi bırakır mıyız? Diyarbakır izin verir mi?


Bu şanlı milleti kimsenin bölmeye, parçalamaya gücü yetmeyecektir. Siz sadece FETÖ'ye değil Diyarbakır'da, Silvan'da, Cizre'de, Şırnak'ta, Silopi'de, Nusaybin'den, Dargeçit'te, Yüksekova'da hendek kazdıranlara, halkı isyana davet edenlere gereken cevabı verdiniz mi? Allah sizden razı olsun. Bunun için sizlere 79 milyon adına teşekkür ediyorum."


Başbakan Binali Yıldırım, "Bölücü terör örgütü PKK, 'Biz Kürtlerin sorunu için mücadele ediyoruz' diyor. Öyle mi? Bakın, PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sorun nedir? Kürtlerin PKK sorunu var. Bu sorunu da evelallah el birliğiyle ortadan kaldıracağız. Bu işin başka yolu yok. Geleceğimizi bu alçak örgütün karartmasına asla izin vermeyeceğiz." dedi.


Yıldırım, Diyarbakır Valiliği önünde düzenlenen toplu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Diyarbakır'daki tek dertlerinin vatandaşın huzurunu, güvenliğini sağlamak, refahını artırmak olduğunu vurguladı.


Sahabeler şehri Diyarbakır'ın peygamber aşkını bildiklerini, Veda Hutbesi'nde Hz. Muhammed'in ırkçılık ve ayrımcılığı ayaklar altına aldığını söyleyerek reddettiğini ifade eden Yıldırım, "Biz de ayrımcılığı, bölücülüğü reddediyoruz ve diyoruz ki, ölümüne kadar kardeşlik, ölümüne kadar birlik, beraberlik. Tarih boyunca hiçbir güç bizi birbirimizden ayıramadı. Akidemiz bir, kıblemiz bir, biz dünya ahiret kardeşiyiz. Emin olun ki önceliğimiz adalettir, önceliğimiz insandır. Emin olunuz ki canınız, malınız ve güvenliğiniz hukuk devleti ile bizim nezdimizdedir." diye konuştu.


Yıldırım, Yenikapı ruhunu diri tutacaklarını, kardeşliği daha da geliştireceklerini, etnik kimliğe, mezhebe, hangi bölgeden olduğuna bakmadan 15 Temmuz'da olduğu gibi kardeş olacaklarını, birlikte millet, birlikte Türkiye olacaklarını, kardeşliğin arasına hiçbir nifak tohumunun girmesine izin vermeyeceklerini belirtti.


Safları daha da sıklaştıracaklarını, yürek yüreğe aynı güzergahta ilerlemeyi sürdüreceklerini, birlikte çalışıp birlikte üreteceklerini, adaletle paylaşacaklarını söyleyen Yıldırım, ülkenin batısından doğusunu, kuzeyinden güneyine her tarafı inşa ve imar edeceklerini dile getirdi.



 79 milyonu kardeş bildiklerini, kucak açtıklarını, Türkiye'nin 780 bin kilometrekaresini aynı gelişmiş seviyeye ulaştırmak için var güçleriyle çalışacaklarını anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:


"Yolları böleceğiz, Türkiye'yi birleştireceğiz. Yolları böleceğiz, hayatları birleştireceğiz. Yolları böleriz ama Türkiye'nin bölünmesine asla izin vermeyiz. Bugün yatırım destek programını açıkladık. Bir yılda, yeni fabrikalar, yeni iş yerleri açacağız. 4 yılda 62 milyar yatırım yapacağız bölgeye ancak bu terör örgütün kökünü kazımamız lazım. Önce bunu yapacağız. Yatırımcı geliyor fakat fabrikası, iş makineleri yakılıyor, çekip gidiyor. Kim kaybediyor? Diyarbakır, Mardin, Siirt, Hakkari, Şırnak, Bingöl, Bitlis, Van, Ağrı, Kars kaybediyor. Benim Kürt, Türk, Arap kardeşim kaybediyor. Bölücü terör örgütü PKK, 'Biz Kürtlerin sorunu için mücadele ediyoruz' diyor. Öyle mi? Bakın, PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sorun nedir? Kürtlerin PKK sorunu var. Bu sorunu da evelallah el birliğiyle ortadan kaldıracağız. Bu işin başka yolu yok. Geleceğimizi bu alçak örgütün karartmasına asla izin vermeyeceğiz."


- "Silvan Barajı yapılacak"


Başbakan Yıldırım, 65. Hükümet'in iş başı yapmasının üzerinden bugün 103 gün geçtiğini, bu süre içinde Diyarbakır'a bugünler beraber üçüncü kez geldiğini, her gelişlerinde çok önemli müjdelerle geldiklerini söyledi.


Diyarbakır'a ilk gelişinde Tanışık köyünde PKK tarafından katledilen vatandaşların acısını paylaştığını, 22 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tekrar geldiğini ve bu gelişlerinde 116 yeni tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatan Yıldırım, Diyarbakır'a son 14 yılda yapılan yatırımların tutarının 26 milyar lira olduğunun altını çizdi. 


Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü ne yaparsa yapsın Silvan Barajı'nın da yapılacağını, toprakların suyla buluşacağını kaydetti.


Başbakan Binali Yıldırım, "Diyarbakır'daki 6-7 Ekim olaylarında 53 masum kardeşimizin kanına giren, onların ölümüne sebep olanların kim olduğunu biliyorsunuz. Akılları başlarına gelmemiş, şimdi yine vatandaşları sokağa çağırıyorlar, isyana çağırıyorlar. Vatandaş sokağa inerse siz kaçacak delik arayacaksınız. 15 Temmuz'da gördünüz, vatandaş sokağa inince ne olduğunu gördünüz. Şimdi siz vatandaşı sokağa çağırıyorusunuz. Diyarbakırlı sokağa iner ama ay yıldızlı bayrağıyla iner, terör örgütüne ayar vermek, dersini vermek için iner." dedi.  


Yıldırım, Diyarbakır Valiliği önünde düzenlenen toplu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi"ni açıkladıklarını hatırlatarak, bu kapsamda tarihine sadık kalarak Sur ilçesinin yeniden inşa edileceğini, ilçenin hem ticaret hem kültür hem de inanç turizminin bölgedeki en büyük merkezi olacağını söyledi.


Sur'da 7 bin, Şırnak'ta 10 bin, Yüksekova'da 10 bin 700, Nusaybin'de 8 bin yeni konut inşa edildiğini, terör örgütü PKK'nın evlerini yıktığı vatandaşlara daha güzel evlerin teslim edildiğini belirten Yıldırım, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki illerde 4 yılda 67 bin yeni konut yapılacağını ifade etti.


Bölgede modern hastanelerin yapımının sürdüğünü dile getiren Yıldırım, "Bölgeye 15 yeni hastane daha yapıyoruz. Böylece bin 640 yatak ilave kapasite getiriyoruz. Diyarbakır'ın 33 bin kişilik stadyumu hızla yapılıyor. Terörden zarar gören, iş yeri kapanan Diyarbakırlı kardeşlerimize de 255 milyon tazminat ödüyoruz. Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Mardin'e yapacağımız yatırımların toplamı tam 10 milyar lira. Terörden etkilenen vatandaşlarımıza nakdi olarak 200 milyon lira dağıtıyoruz. Korumaya muhtaç çocuklarımız için 6 bin aileye verdiğimiz desteği genişletiyoruz, 10 bin aileye destek vereceğiz. 13 yeni sosyal hizmet merkezi, 17 aile destek merkezi kuruyoruz. Sosyal yardım, sosyal hizmet yatırımları için 400 milyon liralık bir kaynak ayırıyoruz." diye konuştu. 


Bölgedeki 23 il için AK Parti iktidarından önce, 1988-89'dan 2002'ye kadar 14 yılda 30 milyar liralık, AK Parti iktidarında 2003-2016 arasındaysa 14 yılda 80 milyar liralık yatırım yapıldığını vurgulayan Yıldırım, "30 nere 80 nere? Neye rağmen yaptık bunu? Terör örgütüne rağmen yaptık. Onlar bombaladı, makinaları yaktılar, yol kestiler ama yılmadık, yapmaya devam ettik. Düşünün bu terör örgütünü aradan çıkardığımızda Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Van, Muş, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan uçacak. Bundan sonraki en önemli işimiz bu terör belasından kurtarmaktır. Bunun için kararlılığımız devam ediyor. İnlerine gireceğiz, inlerine. Sadece şehirde değil, dağda, hangi taşın arkasındalarsa bulacağız, öldürülen masumların hesabını soracağız, şehitlerimizin hesabını soracağız." değerlendirmesini yaptı.


- "Bölgecilik yapmadık, yapmayacağız"


Başbakan Yıldırım, gençler için iş alanları yarattıklarını, spor tesisleri, gençlik merkezleri açtıklarını, 30 bin genci ilgilendirecek projeleri hayata geçirdiklerini, bin genç için yatılı özel eğitim imkanı getirdiklerini kaydederek, gençlere yapılan yatırımların tutarının 434 milyon lira olduğuna işaret etti.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi bölgecilik yapmadıklarını ve yapmayacaklarını, 780 bin kilometrekarelik vatan toprağını bir ve beraber tutacaklarını, bir karışının bile bölünmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:


"Diyarbakır'daki 6-7 Ekim olaylarında 53 masum kardeşimizin kanına giren, onların ölümüne sebep olanların kim olduğunu biliyorsunuz. Akılları başlarına gelmemiş, şimdi yine vatandaşları sokağa çağırıyorlar, isyana çağırıyorlar. Vatandaş sokağa inerse siz kaçacak delik arayacaksınız. 15 Temmuz'da gördünüz, vatandaş sokağa inince ne olduğunu gördünüz. Şimdi siz vatandaşı sokağa çağırıyorusunuz. Diyarbakırlı sokağa iner ama ay yıldızlı bayrağıyla iner, terör örgütüne ayar vermek, dersini vermek için iner." 


- "Biz terör örgütlerine karşıyız"


Fırat Kalkanı Harekatı ile de ilgili bilgi vermek istediğini söyleyen Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometrelik sınırı olduğunu anımsatarak, "Sürekli oradan, bu kalleş terör örgütleri, DAEŞ, PYD, YPG, PKK uzantıları ülkemize sızıyorlar." dedi.


Gaziantep'te bir düğünde canlı bomba patlatıldığını ve 54 vatandaşın şehit edildiğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Şehit olanların 29'u 12 yaşından küçük çocuklar. Siz bu günahsız çocuklardan ne istiyorsunuz? Yetmedi, attıkları roketlerle 21 vatandaşımızın hayatını yok ettiler. Biz ne yapacağız? Bunları bekleyecek miyiz, seyir mi edeceğiz? Tabii ki değil. Dedik ki, 'Bir tek daha buraya bomba atılırsa canınınızı okuruz'. Nitekim ÖSO mensuplarıyla birlikte Cerablus'a girdik. Oradan bütün DEAŞ'lıları, PYD'lileri, YPG'lileri, bütün mikropları temizleyinceye kadar orada devam edeceğiz. Diyorlar ki 'Hükümet, Kürtlere karşı'. Kürtler de Türkler de bizim başımızın tacı. Biz terör örgütlerine karşıyız. Suriye'nin kuzeyinde, hududumuza yakın terör örgütlerini besleyerek Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışıyorlar ama Türkiye, bu millet, buna asla müsaade etmeyecek. Sonuna kadar gerekli çalışmaları yapacağız. Milletimizin, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlayacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bize nasihat verenler önce kendilerine baksınlar. Binlerce kilometreden gelip Suriye'de, Irak'ta ameliyat yapanlar bize laf söyleyemezler. Çünkü yıllardır Suriye'de, Irak'ta biz beraber yaşadık. Biz kardeşiz. 


Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim için olmazsa olmaz. Suriye'nin parçalanması, bölünmesi ve oradaki insanların anlamsız bir savaş uğruna daha fazla yok olması asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir. Uluslararası terör tüccarlarının emeline hizmet edecek, güney sınırımızda bir yapay devlet kurulmasına da asla izin vermeyiz. Açık şekilde söylüyorum ki, kardeşlerimiz Suriye'deki Araplarla, Türklerle, Kürtlerle, Türkmenlerle, Süryanilerle, Şiilerle, Sünnilerle bizim hiç ama hiçbir problemimiz, derdimiz yok. Bizim Suriye'de verdiğimiz mücadele teröre karşı amansız bir mücadeledir. Terörün arkasında duranlar, buradaki mücadelemizi gölgelemek için Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere karşı mücadele ettiği yalanını yayıyorlar. Hangi ülkede olursa olsun Kürt kardeşlerimizle bizim en ufak bir derdimiz yok. Aksini söyleyen varsa Diyarbakır Meydanı'na, buraya gelsin, Diyarbakır'ı görsün. Türkiye, Kürtlerin de barışın da yegane güvencesidir."


- "Bizim işimiz teröre taşeronluk yapanlarla"


Türkiye'nin derdinin, bölgeyi ve vatandaşları tehdit eden PKK, PYD, YPG ve DAEŞ terör örgütleri, uluslararası terör tüccarları ve Türkiye topraklarına fitne tohumları ekenlerle olduğunu söyleyen Yıldırım, "Mezhepler, etnik kimlikler bu güzel topraklarda, bu vatanda asla sorun olmaz. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi hiçbir terör örgütü bozamadı, bozamayacak." dedi.


Terörle mücadele devam ederken herkesi hukuk zeminine davet ettiklerini vurgulayan Yıldırım, "Buralardaki bazı belediyeler maalesef seçildikten sonra, sizin verdiğiniz paraları, devletin gönderdiği kaynakları yol, park, sosyal faaliyetler, belediyecilik işleri için harcaması gerekirken ne yaptılar? Dağa gönderdiler değil mi? İşte o paraları dağa gönderenlerden de o paraları burunlarından fitil fitil getireceğiz, hesabını soracağız. Bunun için de kararımızı aldık. Şunu bilmenizi istiyorum, kim düzgün çalıştıysa, hizmet ettiyse, yerli yerinde işleri yaptıysa, paraları dağa göndermediyse, teröre destek olmadıysa onların da endişe etmesine hiç gerek yok, onların başımızın üstünde yeri var. Bizim işimiz yanlış yapanlarla, teröre taşeronluk yapanlarla." diye konuştu.


Vatandaşlara, "Demokratik adil, mutlu bir Türkiye için, işimizin, aşımızın bereketli, ocaklarımızın şen olması, çocuklarımızın mutlu geleceği, insanlarımızın kardeşliği için ele ele, omuz omuza mücadeleye var mısınız?" diye seslenen Yıldırım, gençlerin terör örgütlerine kaptırılmaması, kurulan tuzakların birlikte bozulması gerektiğinin altını çizdi. 


- Törenden notlar


Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından temel atma töreni öncesinde, "Bugün gerçekleştirilen bu toplantımıza biz diğer partileri de davet ettik. Bu davete icabet eden Milliyetçi Hareket Partisi Diyarbakır İl Başkanına da hoş geldiniz diyoruz." dedi.


Yıldırım, daha sonra Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye canlı video bağlantı aracılığıyla bağlandı. Bakan Özhaseki, bölgedeki yatırım ve kalkınma hamlesinin ilk adımı olan temel atma töreni çerçevesinde, çalışmalara Dicle Nehri ıslah projesiyle başlayacaklarını belirtti. Bunun yanında 50 bin metrekarelik park yapımına başlanacağını vurgulayan Özhaseki, bölgeye yönelik çalışmanın ikinci ve üçüncü etaplarının arkadan geleceğine işaret etti.


Toplu temel atma töreni kapsamında, Şırnak'ın İdil ve Silopi ilçelerinde, bin 100 konutun da temelinin atıldığına dikkati çeken Özhaseki, şunları söyledi:


"Allah nasip ederse bir ay içinde Cizre'de 2 bin 500 konutun temelini atacağız. Bu konutları da nasip olursa yine bir sene içinde bitirip, buradaki hak sahibi vatandaşlarımıza tek tek dağıtacağız. 2017 yılı içinde yani 3 ay sonra yeni oluşturacağımız Cizre bölümünde, bir taraftan 10 bin kişilik tribünü olan stadyumu diğer taraftan gençlik ve kadın merkezlerini, bunun yanı sıra aklımıza gelebilecek her türlü sosyal alanları da temel atarak işe başlayıp Allah nasip ederse bir yıl içinde bitirmiş olacağız. Yaptığımız bu programda Şırnak ili Merkez, İdil, Silopi ve Cizre gibi hasar gören ilçelerimizde devlet olarak, hükümet olarak yatırımımız 3,5 milyarı buluyor. İnşallah bunları kısa süre içinde bitirip Cizre'yi çok daha yaşanabilir bir il haline getireceğiz."


Başbakan Yıldırım da "Bölgelerimize, illerimiz ve ilçelerimize hayırlı uğurlu olsun. Ya Allah Bismillah." diyerek, beraberindeki protokol üyeleriyle butona bastı ve Diyarbakır ve terörden zarar gören diğer bölgelerde yapılacak tesislerin toplu temel atma işlemini gerçekleştirdi.


Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'ın fotoğraflarının asıldığı alanda, "Ergani'den çıktık yola, ölene kadar vermeyeceğiz mola" pankartı yer aldı.


Törene, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Törenin ardından Diyarbakır Valiliğini ziyaret eden Yıldırım, Valilik binası bahçesine ziyareti anısında fidan dikti.




AA


Geri Dön