29 / 03 / 2024

Diyarbakır Ulu Camii'nin restorasyonu son aşamada!

Diyarbakır Ulu Camii'nin restorasyonu son aşamada!

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de çalışmalar son aşamaya geldi. Ulu Cami'nin daha önce 6-7 bin kişilik olan kapasitesi 10 bine yükseldi.



Terör saldırıları nedeniyle 4 ay boyunca restorasyonuna ara verilen, İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de çalışmalar son aşamaya geldi. Restorasyon kapsamında caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon lira ödenerek 13 yapı kamulaştırıldı, 10 yapı yıktırılarak caminin çevresi genişletildi.


Ulu Cami'de 2010'da başlayan restorasyon çalışmasında 4 ay verilen aranın ardından sona gelindi. Ulu Cami'nin daha önce 6-7 bin kişilik olan kapasitesi 10 bine yükseldi.


Ulu Cami, daha önce restorasyonu tamamlanan Hanefiler kısmı, Zinciriye ve Mesudiye Medresesi, Şafiler bölümü, Doğu Maksuresi ile restorasyonu tamamlanan Batımak Maksuresi ile 6 kısımdan oluşuyor. Caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon lira ödenerek, 13 yapı kamulaştırıldı. 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi.


Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, yaptığı açıklamada, dünya Müslümanları için Ulu Cami'nin en eski mabet ve mescitlerden biri olduğunu söyledi. İşliyen, “Ulu Cami, bitmeye yakın. Orayı namazla, Kur'an ile süslemek lazım. Manevi feyiz ve bereketinden faydalanmak lazım.” dedi.


“10 binden fazla kişi namaz kılacak”


Ulu Cami İmam Hatibi Osman Yağmur da daha önce yüzde 80'i tamamlanan caminin son restorasyon çalışmasıyla minaresi hariç yüzde 100'ünün tamamlandığını bildirdi. Cami avlusunun restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla cemaat kapasitesinin de arttığını kaydeden Yağmur, şöyle devam etti: “Restorasyonun tamamlanmasıyla caminin diğer bölümleri ibadete ve ramazana hazır olacak. Daha önce 6-7 bin insan namaz kılıyordu, şimdi ise 10 binden fazla kişi namaz kılacak. Daha önce cemaat dışarıda, güneşte namaz kılıyordu. Şu anda serinlikte ibadet etmiş olacak.”


Ulu Cami karşısında esnaflık yapan Mehmet Ali Şanlıoğlu, Ulu Cami'nin biten restorasyonundan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Vakit namazlarını sürekli camide kıldığını anlatan Şanlıoğlu, Ulu Cami'nin İslam alemi için bir ekol olduğunu, çok sayıda yerli ve yabancı turistin camiyi ziyaret ettiğini söyledi.


Tarihi Ulu Cami


Anadolu'nun en eski camilerinden Ulu Cami, şehirdeki tarihi camiler arasında en büyük ve en ünlü yapı topluluğu olarak biliniyor. Ulu Cami, 639 yılında Hz. Ömer döneminde Diyarbakır'ın fethi gerçekleştikten sonra şehrin merkezindeki en büyük Mabed Mar Toma Kilisesi'nin bulunduğu alana cami yapılmasıyla oluşturuldu. 751 yılına tarihlenen ünlü Şam Emeviye Camii'nin Anadolu'ya yansıması olarak yorumlanan Ulu Cami, İslam âleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul ediliyor.


Sibernetiğin babası olarak kabul edilen ünlü bilgin El-Cezire'nin, cami avlusundaki 900 yıllık güneş saati, Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 


Zaman




Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Terör saldırıları nedeniyle 4 ay boyunca restorasyonuna ara verilen, İslam dünyasının 5.Harem-i Şerifi olarak kabul edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de çalışmalar, minare hariç tamamlandı. Ulu Cami'nin daha önce 6-7 bin kişilik olan kapasitesi 10 bine yükseldi. Ulu Cami, daha önce restorasyonu tamamlanan Hanefiler kısmı, Zinciriye ve Mesudiye Medresesi, Şafiler bölümü, Doğu Maksuresi ile restorasyonu tamamlanan Batımak Maksuresi ile 6 kısımdan oluşuyor. Caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon lira ödenerek, 13 yapı kamulaştırıldı. 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi. 


CEMAAT GÖLGEDE İBADET EDECEK 


Cami avlusunun restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla cemaat kapasitesinin de arttığını kaydeden Yağmur, "Restorasyonun tamamlanmasıyla caminin diğer bölümleri ibadete ve ramazana hazır olacak. Daha önce 6-7 bin insan namaz kılıyordu, şimdi ise 10 binden fazla kişi namaz kılacak. Daha önce cemaat dışında. güneşte namaz kılıyordu. Şu anda serinlikte ibadet etmiş olacak'' diye konuştu


MANEVİ FEYZİNDEN YARARLANMAK LAZIM 


Diyarbakır İl Müftüsü Burhan işleyen, dünya Müslümanları için Ulu Cami'nin en eski mabed ve mescitlerden biri olduğunu söyledi. İşleyen, ''Ulu Cami. bitmeye yakın. Orayı namazla Kur'an ile süslemek lazım. Manevi feyiz ve bereketinden faydalanmak lazım'' dedi. Ulu Cami imam Hatibi Osman Yağmur da daha önce yüzde 80'i tamamlanan caminin son restorasyon çalışması/la minaresi hariç yüzde 100'ünün tamamlandığını bildirdi. 


NAMAZLARIMI CAMİDE KILIYORUM 


Ulu Cami karşısında esnaflık yapan Mehmet Ali Şanlıoğlu. Ulu Cami'nin biten restorasyonundan dolayı memnuniyetini dile getirdi.  Vakit namazlarını sürekli camide kıldığını anlatan Şanlıoğlu, Ulu Cami'nin İslam alemi için bir ekol olduğunu, çok sayıda yerli ve yabancı turistin camiyi ziyaret ettiğini söyledi. Vatandaşlardan Hamit Çiçek de restorasyon çalışmasın yapan yetkililere dua ederek, ''Biz bu anı bekliyorduk. Burası Müslümanlar için manevi bir yer. Havası değişik olan bir yer. Buraya geldiğimiz zaman başta bir havanın içerisine giriyoruz. Başka bir atmosfer yaşıyoruz. Huzur buluyoruz. Ramazan ayna girdik. Cami tıklım tıklım doluyor. Herkese nasip olmaz buraya gelmek. İslam ümmetinin 5. Haremi Şerifi'dir" ifadesini kullandı. 



Yeni Akit



Haber Milliyet Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Terör saldırıları nedeniyle 4 ay boyunca restorasyonuna ara verilen, İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif’i olarak kabul edilen Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami’de çalışmalar son aşamaya geldi.


Restorasyon kapsamında caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon lira ödenerek 13 yapı kamulaştırıldı, 10 yapı yıktırılarak caminin çevresi genişletildi. 



Milliyet 




Bu haber İstiklal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Ulu Cami'de 2010'da başlayan restorasyon çalışmasında, terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle 4 ay verilen aranın ardından sona gelindi. Ulu Cami'nin daha önce 6-7 bin kişilik olan kapasitesi 10 bine yükseldi. Ulu Cami, daha önce restorasyonu tamamlanan Hanefiler kısmı, Zinciriye ve Mesudiye Medresesi, Şafiler bölümü, Doğu Maksuresi ile restorasyonu tamamlanan Batımak Maksuresi ile 6 kısımdan oluşuyor. Caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon lira ödenerek, 13 yapı kamulaştrıldı. 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi.



İstiklal




Geri Dön